aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΓαλλία: Ικανότητα, τύχη και χαρακτήρας

Γαλλία: Ικανότητα, τύχη και χαρακτήρας

Το πρώτο γκολ της Γαλλίας στον τελικό του Μουντιάλ, το σκόραρε ένας Κροάτης και το δεύτερο ήλθε μετά από παρέμβαση του διαιτητή. Όμως ήταν τα επόμενα δύο γκολ από Εμπαπέ και Πόγκμπα που της έδωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι ξέραμε: ότι η Γαλλία ήταν η καλύτερη ομάδα στη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα τι πετύχαμε» είπε ο αριστερός μπακ Λούκας Ερνάντεζ. «Όταν θα φτάσουμε στο Παρίσι αύριο, θα καταλάβουμε».

Για να φτάσει στον τίτλο η Γαλλία χρειάστηκε να σταματήσει την εκπληκτική αήττητη πορεία της Κροατίας. Οι Κροάτες βγήκαν κερδισμένοι σε 3 συνεχόμενες παρατάσεις και 2 διαδικασίες πέναλτι στα νοκ-άουτ παιχνίδια, ενώ ήταν και η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο χθες. Όμως ένα συνδυασμός καλής τύχης και ικανότητας, έδωσε το τρόπαιο στους τρικολόρ.

«Δεν μετανιώνουμε γιατί είμασταν η καλύτερη ομάδα για την μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα» είπε ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος έλαβε και τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά. «Δυστυχώς κάποια τυχερά γκολ έγειραν την πλάστιγγα προς τη Γαλλία. Μπορούμε να κρατούμε το κεφάλι μας ψηλά».

Η Γαλλία νίκησε με τον τρόπο που νίκησε και τα προηγούμενα 6 παιχνίδια της. Σταμάτησε τους αντιπάλους της αποτελεσματικά όποτε χρειαζόταν και τους τιμώρησε με την πρώτη ευκαιρία.

Όταν οι παίκτες της άκουσαν το σφύριγμα της λήξης, έτρεξαν προς τον πάγκο και πήραν τον προπονητής του Ντιτιέ Ντεσιάμπ και τον πέταξαν στον αέρα. Ο κόσμος δεν θα θυμάται τη φετινή του ομάδα ως την πρωταθλήτρια που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά ως μια ομάδα με απίστευτη αποτελεσματικότητα, πολύ ταλέντο και μια ομάδα όπου όλοι οι παίκτες γνώριζαν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν στο γήπεδο.

Εξαιρετική οργάνωση, πειθαρχία και η ατομική ικανότητα παικτών όπως ο Κυλιάν Εμπαπέ, ο Πόγκμπα, ο Καντέ, ο Γκρίζμαν, ο Ουμτιτί και ο Βαράν ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τη Γαλλία στην κορυφή.

Η Γαλλία δεν έπαιξε τέλειο ποδόσφαιρο, όμως ήταν μια ομάδα με απίστευτα ταλέντα τα οποία ήταν έτοιμα και είχαν αρκετή αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να αφήσουν στην άκρη το παιχνίδι τους, ακόμη και ενάντια σε μικρότερες ομάδες, και να θυσιαστούν για το σύνολο, συνήθως κτυπώντας στην αντεπίθεση. Όπως είδαμε και στον τελικό με την Κροατία, η Γαλλία ήταν ικανή να σκοράρει γκολ από μισή ευκαιρία αλλά και να βάλει εκπληκτικά γκολ με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Χθες, οι Μόντριτς, Ράκιτιτς και Πέρισιτς έλεγχαν το παιχνίδι για όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου όμως ήταν η Γαλλία που προηγήθηκε δις.

«Δεν κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι όμως δείξαμε τις ψυχικές μας ικανότητες», είπε ο Ντεσιάμπ. «Σκοράραμε και 4 γκολ όμως».

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το αυτογκόλ του Μάριο Μάντζουκιτς όμως δεν το έβαλαν κάτω και 10 λεπτά μετά ισοφάρισαν με τον Πέρισιτς. Σύντομα όμως ξαναβρέθηκαν πίσω στο σκορ μετά από μια απόφαση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και που πλέον έμεινε στην ιστορία.

Στο 35ο λεπτό μετά από μια μπαλιά, ο Ίβαν Πέρισιτς βρήκε την μπάλα με το χέρι. Ο διαιτητής του αγώνα, Νέστορ Πιτάνα – που στην αρχή έδειξε κόρνερ – τελικά άλλαξε την απόφαση του και έδωσε το πρώτο VAR πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Όταν το VAR σε συμφέρει είναι καλό. Όταν πάει εναντίον σου, είναι κακό», είπε ο προπονητής της Κροατίας Ζλάτκο Ντάλιτς.

Ο Αντουάν Γκριζμάν ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε με ηρεμία την μπάλα στα δίκτυα για το 2-1.

Στο 59ο λεπτό ο Πόγκμπα με σουτ μετά από δικό του ριμπάουντ και ο Εμπαπέ με μια εξαιρετική ατομική προσπάθεια στο 65ο λεπτό έκαναν το VAR να ξεχαστεί. Η γκάφα του Γιορίς δεν επηρέασε τους συμπαίκτες του και ο Ντιτιέ Ντιεσιάμπ – όπως έκανε σε όλα τα παιχνίδια του Μουντιάλ – κλείδωσε το παιχνίδι με τις αλλαγές του.

Ήταν η μέρα του Ντιεσιάμπ, του Πόγκμπα, του Εμπαπέ. Ήταν η μέρας της Γαλλίας να πανηγυρίσει και να καμαρώσει μια νέα γενιά ηρώων, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί ξανά 20 χρόνια για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ