aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΦάμπιο Σίλβα, ένα wonderkid που ανατέλλει στην δύση του Ρονάλντο

Φάμπιο Σίλβα, ένα wonderkid που ανατέλλει στην δύση του Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο διανύει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, αλλά η Πορτογαλία δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Στα χέρια της Πόρτο πλάθεται ένας world class επιθετικός, που μόλις στα 17 του χρόνια μοιάζει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτός είναι το wonderkid, Φάμπιο Σίλβα.

Λίγες εβδομάδες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ο Κριστιανό Ρονάλντο ήταν φυσιολογικά το βασικό θέμα συζήτησης στο πάνελ του καναλιού SIC Noticias. Συζητώντας σχετικά με την θέση του Πορτογάλου σταρ στο γήπεδο, ο Μανουέλ Φερνάντες, παίκτης – θρύλος της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ εκείνη την περίοδο, ανέφερε στο περιθώριο της κουβέντας ένα άλλο όνομα.

«Όταν ο Ρονάλντο ήταν 17 ετών αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής ως κεντρικός επιθετικός. Τον είδα να κάνει πράγματα που τώρα βλέπω από ένα παιδί της Πόρτο, τον Φάμπιο Σίλβα. Θα κάνει πολύ θόρυβο… Πολύ σύντομα θα είναι ένας εξωπραγματικός στράικερ».

Την εκπομπή παρακολουθούσε ο Ζόρζε Σίλβα, άλλοτε διεθνής στόπερ της Πορτογαλίας, που δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο τότε 15χρονος γιος του μόλις είχε μπει δίπλα σε έναν παίκτη με 5 Χρυσές Μπάλες. Έτρεξε στο δωμάτιο του Φάμπιο και του ζήτησε να ακούσει τι είχε πει ο Φερνάντες. Και οι δύο ήταν έκπληκτοι. Δεν είχε μιλήσει άλλος άνθρωπος έτσι για το ταλέντο του Φάμπιο Σίλβα. Ορισμένοι πίστεψαν πως αυτό ίσως του χαλούσε το μυαλό, τον έκανε αλαζόνα. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Εξαιρετικά ώριμος για την ηλικία του, ο Φάμπιο Σίλβα ήταν καταπληκτικός την περσινή σεζόν σε επίπεδο U19. Παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε παίκτες μεγαλύτερους σε ηλικία, σκόραρε 33 γκολ σε 39 παιχνίδια, οδηγώντας την Πόρτο στην κατάκτηση του UEFA Youth League και την U19 της Πορτογαλίας σε έναν διεθνή τίτλο.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Φάμπιο Σίλβα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο από τη στιγμή που έφτασε στην πρώτη ομάδα της Πόρτο. Μόλις στα 17 του χρόνια έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκινά στην ενδεκάδα στην ιστορία της ομάδας, μαζί και ο νεότερος σκόρερ σε επίσημο παιχνίδι! Συνολικά μέχρι σήμερα έχει σκοράρει 3 γκολ σε 362 λεπτά συμμετοχής.

Πρόσφατα, στο ετήσιο γκαλά της Πόρτο, ο Πίντο ντα Κόστα, πρόεδρος της ομάδας, αποκάλυψε στην ομιλία του αυτό που περίμεναν με αγωνία οι φίλοι των ‘δράκων’: Ο Φάμπιο Σίλβα υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Πόρτο, όπου η ρήτρα αποδέσμευσης του ανέβηκε από τα 25 στα 125 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και η υψηλότερη στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ζοάο Φέλιξ, Φλορεντίνο Λουίς και Ζέτσον Φερνάντες είχαν ρήτρα 120 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα. Η μεταγραφή του πρώτου στην Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί να στοίχισε 126 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό συμφωνήθηκε για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή σε δόσεις. Τόσο οι ‘ροχιμπλάνκος’, όσο και η Γιουβέντους είχαν ήδη βάλει στο μάτι τον Φάμπιο Σίλβα.

«Πέρα από το γεγονός πως γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Φάμπιο είναι διαφορετικός από άλλους παίκτες, η νέα ρήτρα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στρατηγικής από την Πόρτο”, υποστήριξε ο Φάμπιο Πιρές, ρεπόρτερ της Πόρτο στην MaisFutebol, μιλώντας στο Bleacher Report. “Κατά την άποψη μου, υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: η οικονομική κατάσταση της Πόρτο επιδεινώθηκε φέτος και την ίδια στιγμή η νέα φουρνιά των τμημάτων υποδομής είναι περισσότερο ταλαντούχα από τις προηγούμενες. Αλλά πέρα από όλα αυτά, ο Φάμπιο Σίλβα είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δεν βλέπεις έναν 17χρονο να εμφανίζεται στην 11άδα της Πόρτο συχνά. Αν πας πίσω λίγα χρόνια, δυσκολεύεσαι πολύ να θυμηθείς άλλες περιπτώσεις. Ο Ρούμπεν Νέβες είναι ένας που ξεχωρίζει. Εκτός από αυτόν, πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, υπάρχει ο Σέρτζιο Ολιβέιρα».

Ο Φάμπιο Σίλβα ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Πόρτο και το 2015 πήγε στην Μπενφίκα, ακολουθώντας τον αδερφό του Ζόρζε Σίλβα (20 ετών, κεντρικός αμυντικός, παίκτης της Λάτσιο σήμερα) στην Λισσαβώνα. Ποτέ ωστόσο δεν επιχείρησε να κρύψει τα αισθήματα του για τους ‘δράκους’. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια αναμέτρηση Μπενφίκα – Πόρτο 6-1 σε επίπεδο Ακαδημίας, πέτυχε χατ-τρικ απέναντι στην πρώην ομάδα του χωρίς να πανηγυρίσει κάποιο από τα γκολ.

Όμως η Πόρτο μπόρεσε να πάρει μια ρεβάνς, έχοντας προηγουμένως χάσει με τον ίδιο τρόπο τον Ζοάο Φέλιξ. Κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιστροφή του Φάμπιο Σίλβα το 2017, με τον παίκτη να απορρίπτει προσφορές από τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι!

«Θα έλεγα πως Φάμπιο Σίλβα και Ζοάο Φέλιξ είναι παίκτες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, όχι ίδιοι. Ο Φέλιξ είναι ξεκάθαρα δεύτερος επιθετικός, ψάχνοντας χώρους ανάμεσα στις γραμμές. Ο Φάμπιο από την άλλη μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν ρόλο target man, ενός φορ – killer στην περιοχή”, υποστηρίζει ο Λουίς Κριστοβάο, που συχνά φιλοξενείται στα πάνελ των Eleven Sports, SIC Noticias και Antena 1. “Για τον λόγο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν το στυλ παιχνιδιού τους, πιστεύω πως μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά τα επόμενα χρόνια».

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, υπήρχε ανησυχία για τον χρόνο συμμετοχής που θα είχε ο 17χρονος στράικερ υπό τις οδηγίες του Σέρτζιο Κονσεϊσάο στην Πόρτο. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν φημίζεται για τις ευκαιρίες που δίνει σε νεαρούς, άπειρους παίκτες, ενώ η σκληρή συμπεριφορά του γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης. Αντιμετωπίζοντας συχνά ερωτήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου για τον Φάμπιο Σίλβα, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο επιμένει ότι δεν νιώθει έξτρα πίεση μετά το νέο συμβόλαιο του 17χρονου φορ και την ρήτρα αποδέσμευσης που τον συνοδεύει.

«Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει την ποιότητα να γίνει βασικό μέλος της Πόρτο στο άμεσο μέλλον. Αυτό στοχεύουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε. Ποτέ όμως δεν λέμε πως είναι παιδί. Δεν υπάρχουν παιδιά εδώ, αλλά παίκτες, επαγγελματίες, άντρες μέσα στα αποδυτήρια που δίνουν μάχη κάθε μέρα για μια θέση».

Ο Φάμπιο Σίλβα έχει τις προδιαγραφές ενός world class στράικερ. Διαθέτει την τεχνική, το ένστικτο του σκόρερ, ενώ η κίνηση του στον χώρο σε συνδυασμό με την γρήγορη σκέψη του, τον βοηθά να εκτελεί συχνά εντός περιοχής σε πρώτο χρόνο. Η μέρα της αγωνιστικής του έκρηξης δεν αργεί. Καθόλου συμπτωματικό λοιπόν το γεγονός πως στις συζητήσεις του νέου συμβολαίου ήταν παρών ο σούπερ ατζέντης Ζόρζε Μέντες, που είναι και ο άνθρωπος που θα χειριστεί στο μέλλον την οποιαδήποτε πιθανότητα μεταγραφής του παίκτη…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ