aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΈβαλε €10.000.000 και τον καθυβρίζουν!

Έβαλε €10.000.000 και τον καθυβρίζουν!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Στα ενδότερα της Ανόρθωσης κυκλοφορούσε ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Κι όχι μόνο πρόσφατα. Άλλωστε, ο Χρήστος Πουλλαΐδης είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα αποχωρούσε από τα διοικητικά της «Κυρίας».

Από τη μία οι συχνές απουσίες του από την Κύπρο λόγω της πολυμέτωπης επιχειρηματικής του δραστηριότητας, κι εκείνη η διαδικασία του… «βάλε» και «ξαναβάλε» και «ξαναβάλε», και από την άλλη η κάκιστη πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας, έφεραν την προχθεσινή ανακοίνωση της άμεσης και αμετάκλητης παραίτησής του.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά πού θα κατατάξει τον Χρήστο Πουλλαΐδη η αθλητική μας ιστορία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μία στραβοκλοτσιά ή ένα φάλτσο σφύριγμα μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και να διαγράψει πολυεπίπεδη προσφορά και εισφορές εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώην, πλέον, μεγαλομέτοχος της Ανόρθωσης, απέτυχε στον αγωνιστικό τομέα. Δεν κατάφερε να ξυπνήσει τον γίγαντα και οι διαδοχικές σφαλιάρες της τρέχουσας περιόδου έφεραν γκρίνια ισόποση με την 9η θέση στη βαθμολογία.

tasos_andreou_poullaides16-17

Είναι τόσο σαθρό το σύστημα και το περιβάλλον στο κυπριακό ποδόσφαιρο που σε λίγο καιρό κανένας δεν θα θυμάται ότι ο Πουλλαΐδης έσωσε την Ανόρθωση. Όχι ως σχήμα λόγου, αλλά ως μια ωμή πραγματικότητα. Όπως έχει πει κι ο ίδιος, η Ανόρθωση με τα 17 εκατομμύρια χρέος δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στον γκρεμό. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρέος αυτό μειώθηκε στα 4 εκατομμύρια ευρώ! «Σπουδαίο επίτευγμα» το χαρακτήρισε ο ίδιος κι όσοι δεν ασπάζονται την άποψή του μάλλον έπεσαν στο νησί μας από άλλον πλανήτη.  

Όταν πριν οκτώ μήνες φιλοξενήσαμε στο «Goal» μια συνέντευξη του Χρήστου Πουλλαΐδη, είχε πει ανάμεσα σε άλλα: «Στην Κύπρο έχουμε παρεξηγήσει τον όρο επιτυχία. Δεν είναι μόνο αγωνιστική η επιτυχία. Για την Ανόρθωση των 17 εκατομμυρίων ευρώ χρέος, που δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στον γκρεμό, και το χρέος έχει μειωθεί στα 7 εκατομμύρια, με λογαριασμούς ελεγμένους, αυτό δεν είναι μόνο επιτυχία, αλλά το θεωρώ θαύμα. Το αγωνιστικό έρχεται δεύτερο. Προέχει να υπάρχει αυτό το σωματείο και να λειτουργεί».

Λόγια ενδεικτικά της φιλοσοφίας του. Μια φιλοσοφία που αποδεικνύεται ότι δεν έγινε αποδεκτή από μια μεγάλη μερίδα οπαδών της Ανόρθωσης. Με απλά λόγια, για ορισμένους ο Πουλλαΐδης θα ήταν ήρωας σήμερα αν το χρέος του συλλόγου διατηρείτο στα 17 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έπαιζε κάθε χρόνο στην Ευρώπη και κατάφερνε να πάρει ένα… κυπελλάκι.

Σε εκείνη τη συνέντευξή του στο «Goal» ο Πουλλαΐδης είχε αποκαλύψει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2016 «το σύνολο της συνεισφοράς μου στην Ανόρθωση πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ»! Είχε γίνει σάλος τότε, κι όχι μόνο στους αθλητικούς κύκλους, για το μέγεθος της συνεισφοράς του πρόσφυγα Βατυλιώτη που γιγαντώθηκε οικονομικά στο εξωτερικό, αλλά είχε «τρέλα» με την ομάδα του. Οκτώ μήνες μετά, τον άνθρωπον αυτόν πιάνουν στο στόμα τους και καθυβρίζουν, ο κάθε… Κωστής και ο κάθε… Γιαννής, με διάφορους χαρακτηρισμούς, ο ηπιότερος των οποίων είναι «αποτυχημένος».

carlitos-poullaides

Το μεγάλο λάθος του Πουλλαΐδη ήταν ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη διαφορά στον τρόπο διοίκησης ενός συλλόγου και μίας από τις εταιρείες του. Το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος. «Είστε σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας σας υπάρχει ομαλή λειτουργία στον σύλλογο, σε όλα τα επίπεδα;», είχαμε ρωτήσει τον πρόεδρο της «Κυρίας», τον Απρίλιο του 2016 και ιδού η απάντησή του: «Το ίδιο ερώτημα μπορούσε να γίνει και για τις εταιρείες μου. Θεωρείς ότι οι εταιρείες μου λειτουργούν ομαλά;».

Είναι και το άλλο. Ο Πουλλαΐδης δεν βοηθήθηκε όσο θα έπρεπε, από ισχυρούς οικονομικά Αμμοχωστιανιούς και πρώην παράγοντες της Ανόρθωσης. Γύρω του στριμώχνονταν αρκετοί για να χωρέσουν στο κάδρο της φωτογραφίας, αλλά οι περισσότεροι ήταν οι γνωστοί – άγνωστοι που είναι κοντά για να περνούν καλά και να παριστάνουν τους παράγοντες.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας δεν ήταν μεγαλομέτοχοι, δεν είχαν μεγάλες εισφορές «αλλά έχουν μεγάλη προσφορά σε άλλους τομείς». Η τεράστια πικρία του Πουλλαΐδη ήταν ότι «έχοντες και κατέχοντες, πρώην πρόεδροι, παλιοί παράγοντες, άνθρωποι που έχουν οικονομική επιφάνεια, πριν καν αρχίσουμε, είχαν υποσχεθεί, αλλά…».  

poullaides

Τον Πουλλαΐδη τον συγκινούσε η στήριξη του κόσμου με τη μαζική του προσέλευση στα γήπεδα: «Ακόμη και οι οργανωμένοι ήρθαν και μου είπαν δεν έχουμε τίποτε μαζί σας. Ήρθαν ακόμη και υπουργοί, βουλευτές, να μου δώσουν τη στήριξή τους και συμβουλές…  Συμβουλές δίνει κόσμος, λεφτά δεν δίνει»!

Ο μεγαλομέτοχος της «Κυρίας» λειτούργησε το πλάνο βιωσιμότητας όπως το είχε προγραμματίσει κι ήταν σίγουρος ότι η Ανόρθωση δεν θα χρωστάει ούτε σεντ το 2020. Δεν υπολόγισε όμως, τις ήττες από τον Εθνικό Άχνας και την Καρμιώτισσα που ξεχείλισαν το ποτήρι της αμφισβήτησης.

Όπως δεν είχε υπολογίσει και την αδυναμία διοίκησης κατά την περίοδο της απουσίας του. Ενώ ήταν πεπεισμένος ότι ένας εκτελεστικός πρόεδρος θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, αυτός δεν προσλήφθηκε ποτέ…  

manoli_poullaides

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ