aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαEuro 2016: Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης & Αειφόρου Ανάπτυξης

Euro 2016: Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης & Αειφόρου Ανάπτυξης

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Τέλειωσε, δυστυχώς για τους ποδοσφαιρόφιλους, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και σίγουρα μας άφησε πολλές αναμνήσεις και πολλά θέματα «καφενειακής» συζήτησης. Πρωταθλήτρια η Πορτογαλία και ο (ίσως) πιο πολυσυζητημένος αθλητής στον πλανήτη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, και μπράβο τους. Πολλές λέξεις γράφτηκαν για τα δισεκατομμύρια Ευρώ σε έσοδα της διοργάνωσης, για τα κέρδη των Εθνικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, την προσέλευση κόσμου και τα νούμερα τηλεθέασης. Προσωπικά, προσθέτω και το θέμα ασφαλούς διεξαγωγής του τουρνουά και ευτυχώς, που προς το παρών και ενόψει Ολυμπιάδας, δεν είχαμε δυσάρεστα.

Θα ήθελα όμως να ασχοληθώ με κάτι πολύ επίκαιρο και συνάμα ουσιαστικό, μια όψη του αθλητισμού που δεν συζητείται συχνά, ούτε τυγχάνει επαρκούς προβολής. Η συνέντευξη του Neil Beecroft, Sustainability Manager στην ΟΥΕΦΑ, ήταν για μένα πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη συζήτηση περί έλλειψης θεάματος στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης και συγχωρείστε με για αυτό.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης της διοργάνωσης, στοιχεία που πλέον στον επιχειρηματικό κόσμο τείνουν να ταυτιστούν μεταξύ τους ως μια κοινή και μοναδική θεωρία.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η ΟΥΕΦΑ εκπόνησε και εφάρμοσε πρόγραμμα βασισμένο σε οκτώ άξονες. Οκτώ άξονες με κύριο χαρακτηριστικό και στόχο τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, το σεβασμό στα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των εμπλεκομένων, το σεβασμό προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα, καθώς και την προώθηση πρακτικών «πράσινης κουλτούρας». Συγκεκριμένα, σε ελεύθερη μετάφραση, οι άξονες του προγράμματος αειφόρου ανάπτυξης του Euro 2016, ήταν οι ακόλουθοι:

1) Σεβασμός στην πρόσβαση όλων (πρόγραμμα εξυπηρέτησης και καθοδήγησης οπαδών όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων ΑΜΕΑ)

2) Σεβασμός προς την υγεία των θεατών (απαγόρευση καπνίσματος στα γήπεδα)

3) Σεβασμός στη διαφορετικότητα (παρακολούθηση μέτρων κατά των διακρίσεων)

4) Σεβασμός στη κουλτούρα των οπαδών (μέσω δημιουργίας «πρεσβειών» για οπαδούς)

5) Σεβασμός στο περιβάλλον (μέσω χρήσης μαζικής συγκοινωνίας και μετακίνησης με τα πόδια)

6) Σεβασμός στο περιβάλλον (μέσω προγράμματος διαχείρισης των σκουπιδιών σε γήπεδα και πόλεις)

7) Σεβασμός στο περιβάλλον (μέσω διαχείρισης και βελτίωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του νερού)

8) Σεβασμός στο περιβάλλον (μέσω προγράμματος ενθάρρυνσης οπαδών για χρήση βιώσιμων προϊόντων)

Τα σημεία στα οποία θέλω να επικεντρωθώ έχουν ως ακολούθως:

Α) Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι σημαίνοντες ενδιαφερόμενοι (key stakeholders), όπως η Ηπειρωτική Ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ), οι Εθνικές Ομοσπονδίες, η ποδοσφαιρική οικογένεια, οι συνεργάτες και χορηγοί της διοργάνωσης, η ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά οι τοπικές αρχές και οι πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες. Όλοι αυτοί επένδυσαν χρόνο και χρήμα, προγραμματίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τουλάχιστον 16 μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά και επέδειξαν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη.

Β) Η προσφορά του προγράμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ήταν εξίσου εποικοδομητική (όχι κατ’ ανάγκη εξίσου κερδοφόρα) όσο οποιαδήποτε άλλη παράμετρο του τουρνουά και φυσικά τονίζεται ότι κάποιες παράμετροι είναι ποιοτικά μετρήσιμοι και όχι ποσοτικά.

Γ) Δεδομένη ήταν η προσοχή σε οικολογικές και βιώσιμες πρακτικές για πιο «πράσινα» στάδια, τόσο κατά την αναβάθμιση ή/και ανέγερση εγκαταστάσεων για χρήση στο τουρνουά.

Δ) Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου για τη Νομική και τα Οικονομικά στον Αθλητισμό το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο του Λιμόζ (Center for the Law and Economics of Sports), η ανέγερση και αναβάθμιση σταδίων έγινε δια μέσου μεικτής χρηματοδότησης μεταξύ του δημόσιου (38%) και ιδιωτικού (62%) τομέα και είχε ως άμεσο αντίκτυπο τη δημιουργία 20,000 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 5,000 αφορούσαν θέσεις εργασίας μακράς διαρκείας.

Προσαρμόζοντας τα πιο πάνω στην Κυπριακή πραγματικότητα, πιστεύω όλοι μας θα θέλαμε και οφείλουμε να συνεισφέρουμε προς την αξιοποίηση παρόμοιων πρακτικών για τη βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη. Είτε αυτά τα στοιχεία σχετίζονται με την ανέγερση του νέου σταδίου της ΑΕΚ στη Λάρνακα και του νέου ποδοσφαιρικού σταδίου στη Λεμεσό, ή αυτά σχετίζονται με διεθνείς διοργανώσεις που διοργανώνουμε σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, ή απλά σχετίζονται με την εσωτερική διακυβέρνηση του Κυπριακού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, οι ευκαιρίες οικονομικής αναζωογόνησης και οικονομικής ανάπτυξης, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ικανοποίηση βασικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας, η σοφή αξιοποίηση των πόρων μας, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε (που και αυτή μπορεί να γίνει πιο αποδοτική και ταυτόχρονα πιο «πράσινη») είναι παράγοντες που πρέπει να ενσωματώνονται συνεχώς στο σχεδιασμό όλων των έργων (projects) που σχετίζονται με τον αθλητισμό της χώρας μας.

Το τρομερό ενδιαφέρον και συμμετοχή του πληθυσμού στον αθλητισμό, καθιστά τον αθλητισμό σημαντικότατο «όχημα» αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης. Το μέγεθος της συμμετοχής είναι τέτοιο, που η οικονομική βιωσιμότητα μπορεί να διασφαλιστεί, απομένει ως εκ τούτου έγκαιρος, επαρκής και τεχνοκρατικός σχεδιασμός έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις παραμέτρους που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον αθλητισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ