aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΕνώ τα αστέρια της εντυπωσιάζουν στο Μουντιάλ, η Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει υπό επιτήρηση

Ενώ τα αστέρια της εντυπωσιάζουν στο Μουντιάλ, η Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει υπό επιτήρηση

Ο Έντινσον Καβάνι και ο Κύλιαν Εμπάπε ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους στα πρώτα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκοράροντας δύο γκολ ο καθένας απέναντι σε Πορτογαλία και Αργεντινή, αντίστοιχα. Χθες, ο συμπαίκτης τους στην Παρί, Νεϊμάρ, έπεσε στη μάχη απέναντι στο Μεξικό και όλοι περιμένουν από αυτόν να κάνει τη διαφορά.

Τα κατορθώματα της επιθετικής τριάδας της Παρί, συμπίπτουν με μια περίοδο όπου η ομάδα βρίσκεται υπό διερεύνηση από την UEFA για παραβίαση του financial fair play. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πιστεύει ότι οι Παριζιάνοι ίσως να ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδα τους – κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών της.

Λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ, η UEFA ανακοίνωσε ότι μέχρι την περίοδο 2016-2017 δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια παραβίαση στα οικονομικά της ομάδας όμως θα συνέχιζε τις έρευνες για τη φετινή σεζόν.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού τη φετινή σεζόν η Παρί έκανε τις δύο ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πήρε τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα για 222 εκατομμύρια ευρώ και τον Εμπαπέ δανεικό από την Μονακό για 17.5 εκατομμύρια, ενώ τέθηκε άμεσα σε ισχύ μια συμφωνία που θα έκανε αυτόματα μόνιμη την μεταγραφή του αυτό το καλοκαίρι έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Παρί να κρατήσει τα λεφτά της μεταγραφής του Εμπαπέ εκτός των λογιστικών της βιβλίων, αφού για φέτος δήλωσε μόνο τον μισθό του.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η UEFA αθώωσε προσωρινά την Παρί έδωσε αφορμή σε πολλούς για να κριτικάρουν τους κανονισμούς της ομοσπονδίας. Ένας από αυτούς, είναι ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της La Liga, o οποίος δήλωσε ότι το financial fair play «είναι νεκρό». «Δεν έχει καμιά αξία», είπε.

Στην Ιταλία, όπου η UEFA μετά από παρόμοια έρευνα απέκλεισε την Μίλαν από τις διοργανώσεις της για ένα χρόνο, η αθώωση της Παρί ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αρκετοί τόνισαν το γεγονός ότι ένας από τους χορηγούς των Γάλλων είναι η BeIN Sports, το επιχορηγούμενο από το Κατάρ δίκτυο, το οποίο είναι και επίσης και ο μεγαλύτερος αγοραστής τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την UEFA.

Αρκετοί – μέσα στην ίδια την διερευνητική ομάδα ακόμη – διαφώνησαν με την απόφαση για αθώωση της Παρί και τώρα κάνουν σκέψεις για αναθεώρηση της.

H UEFA αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Η Παρί επίσης κατηγορείται ότι έχει περίεργες σχέσεις και χρηματοδοτείται παράνομα από οργανισμούς του Κατάρ με ποσά που φτάνουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια ανά σεζόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές της UEFA αυτά τα ποσά είναι πολύ υψηλότερα από χορηγίες που θα έπαιρνε η ομάδα σε μια κανονική ανοιχτή αγορά.

Μια τέτοια χορηγία ήταν αυτή που λαμβάνει από τον Οργανισμό Τουρισμού του Κατάρ που φτάνει τα 9 ψηφία και την οποία η UEFA κατάφερε να μειώσει μετά από τιμωρίες περίπου στο μισό το 2014.

Η έρευνα στα οικονομικά της ΠΣΖ είναι η πλέον μακροχρόνια και περίπλοκη από τότε που εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί του financial fair play.

Η ερευνητική ομάδα της UEFA αποτελείται από 8 άτομα, όμως μόνος ο πρόεδρος της, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός, Ύβ Λετέρμ, μπορεί να πάρει την τελική απόφαση. Σε ένα μίτινγκ της ομάδας πριν το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι απόψεις ανάμεσά τους ήταν χωρισμένες σχετικά με την υπόθεση της Παρί. Κάποιοι υποστηρίξαν ότι η ΠΣΖ πρέπει να σταλεί στην δικαστική επιτροπή της ομοσπονδίας.

Αυτό δεν έγινε και στις 13 Ιουνίου, μια μέρα πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η UEFA ανακοίνωσε ότι οι μεταγραφές της Παρί ήταν «σε εναρμόνιση» με τους κανονισμούς της.

Οι ιδιοκτήτες της Παρί δεν πρέπει να νιώθουν ανακουφισμένοι. Η UEFA έχει προηγουμένως αναθεωρήσει αρκετές αποφάσεις επιτροπών της. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Χοσέ Ναρκίσο ντα Κούνια Ροντρίγκες, ανακοίνωσε ότι η ομάδα του αναθεώρησε έρευνα στα οικονομικά της Γαλατάσαραϊ και τιμώρησε την ομάδα με πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ