aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΔιαπραγματεύσεις για το νέο Tσάμπιονς Λιγκ

Διαπραγματεύσεις για το νέο Tσάμπιονς Λιγκ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΖΙΑ

Μάχη χαρακωμάτων για το νέο Champions League. Η UΕFΑ παλεύει με την ECA (ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) και τα μεγάλα ευρωπαϊκά club για τη μορφή που θα έχει η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση την τριετία 2018-2021. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η El Mundo Deportivo, η ιδέα για προσκλήσεις σε ιστορικές ομάδες (π.χ. η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρυσι ή η Μίλαν και η Λίβερπουλ φέτος) που δεν έχουν κερδίσει απευθείας είσοδο στους ομίλους τελικά απορρίπτεται.

Στις διαπραγματεύσεις, που θα κορυφωθούν από αύριο στο Μονακό με την ευκαιρία της κλήρωσης της φάσης των ομίλων, οι μεγάλοι πήραν ως αντάλλαγμα την εγγυημένη παρουσία (χωρίς προκριματικά) των 4 πρώτων της βαθμολογίας των πρωταθλημάτων τους για τις χώρες 1-4 της κατάταξης της UΕFΑ (τώρα είναι Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία). Αντιδράσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές. Με αυτό το σχέδιο οι 27 από τις 32 θέσεις «κλειδώνουν». Οι 16 θέσεις πάνε στις χώρες 1-4, έξι στις χώρες 5 ως 7 (τώρα είναι Πορτογαλία, Γαλλία, Ρωσία) και πέντε θέσεις στις χώρες 8 ως 12 (για τώρα είναι Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία, Ελβετία).

Οι πέντε που απομένουν θα πάνε μέσω προκριματικών στις χώρες 13-54. Η Ελλάδα, ως 15η στην κατάταξη (και με μεγάλη απόσταση από τη 12η θέση), προφανώς ξεχνάει τον δευτεραθλητή στο Champions League, ενώ θα πρέπει να δούμε πόσους προκριματικούς θα πρέπει να δώσει ο πρωταθλητής για να μπει στους ομίλους το 2018-19. Αυτά σήμερα. Αύριο, στο Μονακό, μπορεί πάλι να αλλάξει το σενάριο. Το σίγουρο είναι πως Μπάγερν, Ρεάλ, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα πιέζουν την UEFA για περισσότερα χρήματα και ουσιαστική δημιουργία μιας κλειστής λίγκας. Εχουν ήδη έτοιμο το δικό τους Champions League, κάνοντας δύσκολη τη ζωή στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Η ρομαντική ιδέα του Πλατινί, που έδωσε χώρο και στις μικρές ομοσπονδίες να έχουν τη δυνατότητα για ομάδα στο Champions League, φαίνεται πως θα περάσει στην ιστορία. Πιθανότατα θα αλλάξει και ο τρόπος καταρτισμού των γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των μεγάλων και να μη δημιουργούνται όμιλοι με 3 και 4 σούπερ ομάδες και άλλοι ασθενέστεροι. Στη συνάντηση στο Μόντε Κάρλο οι ομάδες θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο της Παρί ΣΖ, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, τον Πέδρο Λόπεθ Χιμένεθ της Ρεάλ και τον Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους.

Σε αυτό το μίτινγκ θα δρομολογηθεί το μοντέλο του νέου Champions League. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν. Με το πλάνο αυτό επηρεάζεται και η λειτουργία του Europa League. Αν τελικά οι δευτεραθλητές των χωρών 8-15 δεν μπουν σε διαδικασία -έστω- προκριματικών, τότε πρέπει ή να μειωθούν οι θέσεις των συγκεκριμένων χωρών στην Ευρώπη ή να πάνε όλοι στο Europa, που θα πρέπει να αλλάξει μορφή. Είναι πολλά τα ερωτηματικά. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα για να ξαναδεί ομάδα απευθείας στους ομίλους του Champions League, θα πρέπει να ματώσει και να περιμένει πάρα πολύ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ