aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαChampions League: Οι «καρχαρίες» αγνοούν τους οπαδούς και την ίδια τη φύση του αθλήματος

Champions League: Οι «καρχαρίες» αγνοούν τους οπαδούς και την ίδια τη φύση του αθλήματος

Στο έγγραφο αυτό ο Ανιέλι ενημερώνει τους υπόλοιπους πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης από το 2024, χρησιμοποιώντας μία πυραμίδα που θα εξασφαλίζει περισσότερα παιχνίδια που είναι καλύτερα για όλους, τις ομάδες, τους οπαδούς και φυσικά γιατί δεν μπορούσε να λείπει το… τυράκι, την οικονομική τους ευμάρεια!

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως η σκέψη είναι να αντικατασταθεί το σύστημα των οκτώ ομίλων με τέσσερις ομάδες ο καθένας, με τέσσερις ομίλους που θα περιλαμβάνουν οκτώ ομάδες και θα έχουν εγγυημένα 14 παιχνίδια για όλους, σε μία σεζόν που θα απλώνεται από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στη συνέχεια δύο ομάδες από κάθε γκρουπ θα συνεχίζουν στα προημιτελικά.

Το κλειδί σε αυτή την αλλαγή και αυτό που προωθούν είναι οι έξι πρώτοι από κάθε όμιλο να είναι εξασφαλισμένα ξανά μέσα στη διοργάνωση και την επόμενη χρονιά ανεξαρτήτως της θέσης τους στο πρωτάθλημα! Το αστείο είναι πως στο έγγραφο που έχει στείλει ο Ανιέλι γίνεται κουβέντα για… αξιοκρατία και όχι για ποδοσφαιρική κληρονομιά συγκεκριμένα, ως το κριτήριο, όμως, ακριβώς το ανάποδο προσπαθούν να προωθήσουν!

Χώροι για ομάδες που κάνουν έκπληξη, όπως έκανε η Λέστερ δεν θα υπάρχουν, ή όπως τώρα που προσπαθεί να μπει η Χετάφε στην πρώτη τετράδα του ισπανικού πρωταθλήματος.
Αυτό που δείχνει  να απομακρύνεται είναι η περίπτωση να γίνονται αγώνες τα Σαββατοκύριακα για την Ευρώπη, κάτι που άλλωστε οι περισσότερες ομάδες δεν επιθυμούν προκειμένου να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με τα πρωταθλήματα στις χώρες τους.

Ωστόσο και σε μία τέτοια περίπτωση αποδεικνύεται και πάλι πως πολλές φορές, όπως γίνεται σε πολλές χώρες με τα φορολογικά μέτρα, υπάρχει κάποια διαρροή ορισμένων εξωφρενικών πραγμάτων προκειμένου να τα αποκηρύξουν με βδελυγμία αργότερα οι ομάδες και να δείξουν πως σκέφτονται το κοινό και πως δεν θέλουν να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα!

Αυτό που ουσιαστικά έχουν στο μυαλό τους, ο Ανιέλι, ο Κελαΐφι και ο Ρουμενίγκε ειναι να αποδομήσουν την δυναμική της Premier Leagye και τα χρήματα που βγάζουν οι Άγγλοι, βλέποντας πως οι ίδιοι στα πρωταθλήματα τους έχουν ελάχιστη δυναμική και πολύ λίγα χρήματα για τηλεοπτικά δικαιώματα σε σύγκριση με τον πακτωλό που διαχειρίζονται οι Βρετανοί.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το πόσο εύκολα έβαλαν ξανά στη γωνία την UEFA, μέσα σε ένα πολύ μικρό διάστημα σχεδόν ενός χρόνου από την ώρα που έγινε υποχώρηση προς τα μεγάλα πρωταθλήματα να περνάνε απευθείας οι τέσσερις πρώτοι στην διαδικασία των ομίλων!

Φαίνεται πως όσο καλή διάθεση και αν έχει ο Αλεξάντερ Τσέφεριν το γεγονός του ότι προέρχεται από μία μικρή ομοσπονδία όπως είναι η Σλοβενία, του στερεί το δικαίωμα της άμεσης κόντρας με τους ισχυρούς οπως έκανε κάποτε ο Γιόχανσον που ήταν απόλυτα πετυχημένος επιχειρηματίας στη χώρα του. Ο Τσέφεριν και ως δικηγόρος προτιμάει τελικά τις διπλωματικές λύσεις των πολλών και  ατέρμονων συζητήσεων.

Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην UEFA που ενοχλούνται με αυτό που βλέπουν και με την διαρκή τακτική των συλλόγων και θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει μια κοινή τακτική με την FIFA για να πιεστούν με το μόνο φόβο που μπορούν να έχουν αυτόν της τιμωρίας των σούπερσταρ σε περίπτωση που δεν μετέχουν στους αγώνες των εθνικών τους ομάδων ή στα εθνικά πρωταθλήματα!

Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μακροπρόθεσμα πως περίπου στο 2030, το Champions League θα έχει παιχνίδια που θα γίνονται στην Κίνα, στην Αμερική, στο Άμπου Ντάμπι και στο Καταρ, γενικώς ό,που υπάρχει το χρήμα, στερώντας από τους οπαδούς στις πόλεις που βρίσκονται οι ομάδες την ευκαιρία να βλέπουν τα μεγάλα παιχνίδια προκειμένου να απλωθεί  η παγκόσμια φήμη του κλαμπ!

Και φυσικά όπως καταλαβαίνει κανείς όλο και θα δυσκολεύει ο τρόπος με τον οποίο ένας σύλλογος από τις μικρότερες χώρες θα μπορεί να μπει στην διοργάνωση καθιστωντας την ουσιαστικά μια κλειστή Λίγκα…

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους που διοικούν τόσο μεγάλους συλλόγους  να είναι τόσο προκλητικά αδιάφοροι  για το γενικότερο καλό του ίδιου του αθλήματος και των υπόλοιπων συλλόγων στη χώρα τους.

Δείτε κομμάτι της επιστολής του Ανιέλι προς τα μέλη της European Club Association: 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ