aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαChampions League: Η UEFA θέλει 9,6 δισ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Champions League: Η UEFA θέλει 9,6 δισ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Τα τελευταία πακέτα δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League, που διαθέτει τις περισσότερες από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αναμένεται να αποφέρουν στα ταμεία της UEFA 3,2 δισ ευρώ ανά σεζόν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της UEFA, Γκι Λορέν Επστάιν.

Αυτό θα σηματοδοτήσει μία αύξηση 28% σε σχέση με την τελευταία συμφωνία, η οποία έφερε 2,5 δισ ευρώ ετησίως, καθιστώντας το Champions League, σαν ένα από τα πιο απαραίτητα αθλητικά «προιόντα» στον κόσμο.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, μεταδίδουν αγώνες Champions League, με τις πωλήσεις των δικαιωμάτων να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εσόδων της UEFA, «αφήνοντας» το υπόλοιπο 20% στις χορηγίες.

Η πώληση, που ξεκίνησε χθες, προσφέρει τριετή χορηγία και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Champions League 2018-2021 και το Europa League. Η διαδικασία έπρεπει να ξεκινήσει πριν από έξι μήνες, αλλά η UEFA καθυστέρησε προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί τη δομή του Champions League με τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Η UEFA συμφώνησε να εγγυηθεί ότι τα μισά από τα έσοδα θα πηγαίνουν σε αυτούς, δίνοντας από τέσσερις ομάδες στα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα, επί του παρόντος την Premier League, La Liga, Serie A και την Bundesliga.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες από τις κορυφαίες τέσσερις αγορές είναι, εμπορικά, ένα πολύ θετικό σημάδι,» δήλωσε ο Εσπτάιν στην πρώτη συνέντευξή του. «Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά το προϊόν είναι τόσο καλό που είμαστε πολύ σίγουροι».

Η UEFA λαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό χρημάτων από τα δικαιώματα πώλησης στην Βρετανία, η οποία μαζί με την Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και την Ιταλία αποτελούν το 60 τοις εκατό των εσόδων της. Το BT Group Plc κατέχει σήμερα τα δικαιώματα για την Βρετανία καταλαμβάνοντας 897 εκατομμύρια λίρες ή διαφορετικά 1,37 δις ευρώ για τον κύκλο 2015-2018, περισσότερο από τα διπλάσια από την επόμενη καλύτερη προσφορά. Ενώ είναι προσοδοφόρα για τη UEFA και μερικούς χορηγούς, οι φίλαθλοι ενοχλήθηκαν, μιας και για πρώτη φορά δόθηκαν αποκλειστικά σε μια επιχείρηση συνδρομητικής τηλεόρασης.

«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα για ελεύθερη τηλεόραση. Η αγορά είναι αυτή που υπαγορεύει. Θα χαιρόμασταν εάν η ITV ερχόταν με μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με εκείνη της συνδρομητικής τηλεόρασης».

Η UEFA άλλαξε επίσης το ωράριο για τους αγώνες. Στην παραδοσιακή μορφή, και οι οκτώ αγώνες του Champions League ξεκινήσουν στις 21:45 (ώρα Ελλάδας). Ξεκινώντας το 2018, η φάση των ομίλων θα περιλαμβάνει αγώνες στις 20:00 και 22:00 , που θα δώσει στην συνδρομητική τηλεόραση το δικαίωμα, δύο ζωντανών παιχνιδιών στο κύριο κανάλι τους, και χώρες όπως Άπω Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να μεταδίδουν τα παιχνίδια απευθείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ