aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΧαμπουλλάς για όλα: «Με τον Τιμούρ πήραμε ανάσα, κανείς δεν αγωνιά...»

Χαμπουλλάς για όλα: «Με τον Τιμούρ πήραμε ανάσα, κανείς δεν αγωνιά…»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα για μπάλα» στη Cytavision ήταν ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Εταιρείας της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς ο οποίος μίλησε εφ’ όλης της ύλης σχετικά με την «Κυρία» και την προσπάθεια που άρχισε από το περασμένο Καλοκαίρι και συνεχίζεται, ούτως ώστε η ομάδα να επιστρέψει εκεί που της αρμόζει.

«Ο πρόεδρος αλλά και οι διοικητικοί σύμβουλοι έχουν σοβαρή θέση και απέναντι στην Πολιτεία, λόγω των κρατικών οφειλών. Υπάρχουν πολλά που επιβαρύνουν το πόστο ενός προέδρου και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καλοί παράγοντες με σημαντική προσφορά και κύρος απομακρύνθηκαν από το ποδόσφαιρο. Πέραν της απαξίωσης που επικρατεί για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι και οι οικονομικές υποχρεώσεις», είπε αρχικά σε γενικά πλαίσια.

Και συνέχισε: «Όταν αποδέχθηκα την πρόσκληση του κ. Πουλλαΐδη να αναλάβω πρόεδρος της Εταιρείας και πήρα την απόφασή μου, από την πρώτη στιγμή άρχισα να σκέπτομαι ήταν τι θα παραδώσω στον επόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν αναλαμβάνεις, το ρολόι ξεκινά να μετρά αντίστροφα για την ώρα που θα αποχωρήσεις. Αυτό που κατέληξα με τον εαυτό είναι ότι φεύγοντας δεν πρέπει να παραδώσω την εικόνα που έχω παραλάβει εγώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μου και του κ. Πουλλαΐδη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η διαδοχή να είναι ομαλή κι αυτή που αρμόζει στην ιστορία της ομάδας. Μαζί με τους συνεργάτες μου και τον κ. Πουλλαΐδη που βοήθησε στην αποκατάσταση του ονόματος της Ανόρθωσης, να φτιάξουμε ένα μοντέλο που η διαδοχή όταν γίνεται να είναι ομαλή».

«Η θέση του προέδρου αλλά και του Δ.Σ. έχει και σοβαρές υποχρεώσεις προς την πολιτεία ακόμα και αν είναι κληρονομικές. Με φόρο και κοινωνικές ασφαλίσεις. Δεν είναι εύκολο να ηγείσαι ενός ποδοσφαιρικού σωματείου. Πολλά επιβαρύνουν τον πρόεδρο και για αυτό βλέπουμε σημαντικούς παράγοντες με κύρος να απομακρύνονται», υπογράμμισε.

Για τη νέα σελίδα που γύρισε από το περασμένο Καλοκαίρι, τόνισε: «Η Ανόρθωση πέρασε σε νέα εποχή ανεπιστρεπτί. Έχει τις δυνάμεις και το τσαγανό να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο. Υπάρχουν τα συστατικά. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν οι σωστές συνέπειες μεταξύ παραγόντων κι η εσωστρέφεια. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Από τον Μάη τα αφήσαμε πίσω, μας βοήθησε και η σοφή επιλογή του κ. Πουλλαΐδη να επιστρέψει ως μεγαλομέτοχος και υποστηρικτής και η σοφή επιλογή του να επαναφέρει ένα σπλάχνο της ομάδας, τον Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος μας δίνει ανάσα στα ποδοσφαιρικά και δεν αγωνιά κανείς. Υπάρχει επίσης κι ο στενός συνεργάτης μου ο κ. Ιωάννου που έχει καθημερινή σχέση με τον Τιμούρ κι εγώ μαζί του επικοινωνία».

«Τον εμπιστευόμαστε πλήρως τον Τιμούρ. Βοηθάει και στη διαχείριση του προϋπολογισμού. Μας λύνει τα χέρια για να μπορούμε να εργαστούμε το Δ.Σ. με τα υπόλοιπα θέματα. Νιώθω πάρα πολύ καλά και αναλώνομαι σε αυτά που απασχολούν την Ανόρθωση. Έχουμε δύο προϋπολογισμούς εξόδων. Τον φετινών και το 90% της περσινής σεζόν. Τα έσοδά μας ήταν μειωμένα κι ευτυχώς είχαμε τη στήριξη του κόσμου και παλαιών παραγόντων και φυσικά της οικογένειας Χρίστου Πουλλαΐδη, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθική στήριξη. Η παρουσία κάποιων ατόμων φέτος αποκατέστησε τη χαμένη αίγλη από τα προηγούμενα χρόνια. Μπήκαν βάσεις και κώδικες. Η παρουσία κάποιων ατόμων αποκατέστησε το κύρος του συλλόγου», υπογράμμισε προσθέτοντας για τον Γεωργιανό τεχνικό και τον κ. Πουλλαΐδη.

Συνεχίζοντας είπε για τη νίκη επί της Σαλαμίνας (3-2) και τα γκολ της ομάδας: «Ήταν ντέρμπι και τα δύο με Νέα Σαλαμίνα. Πολύ συναρπαστικό παιχνίδι ευτυχώς με τις δύο αλλαγές του Κετσπάγια μπορέσαμε να πάρουμε την ουσία με την ασίστ του Χριστοφή και το γκολ του Ντούρις. Το ευχάριστο είναι πως υπάρχουν επιλογές τις οποίες χειρίζεται πολύ σωστά και δίκαια ο προπονητής μας. Έχουμε και πλουραλισμό στο σκοράρισμα, βάζουν και οι αμυντικοί μας γκολ. Επίσης έχουμε την καλύτερη επίθεση και τους περισσότερους βαθμούς. Η Ανόρθωση έχει την καλύτερη ομάδα, παίζει την καλύτερη μπάλα και για αυτό είναι πρώτη».

Για την απόδοση του Ράγιος: «Η ομάδα είναι που θα βοηθήσει το άτομο να έχει την απόδοση που θέλει. Άλλη ομάδα φέτος η Ανόρθωση με το Ράγιος μέσα, επειδή κι ο ίδιος είναι βελτιωμένος. Έχει παίκτες πίσω του με δυνατά πνευμόνια και μπορεί να κάνει πιο ελεύθερα το δικό του παιχνίδι. Οι επιλογές που έγιναν είναι σωστές, αλλά και όσοι έμειναν είναι αναζωογονημένοι».

Αν συζητά για την ομάδα με τον Κετσπάγια απάντησε: «Έχω εξαιρετική σχέση με τον προπονητή και όποτε νιώσω πως πρέπει να κάνω μια ερώτηση την κάνω. Όμως, το μοντέλο μας είναι πως ο καθένας ξέρει τις υποχρεώσεις του, τις ευθύνες του και τις εξουσίες του. Ο άρχων στα αποδυτήρια είναι ο προπονητής. Ο άρχων στα διοικητικά είναι ο πρόεδρος. Υπάρχει συνεννόηση, επικοινωνία και κοινοί προβληματισμοί. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Όλοι μας λίγο πολύ είμαστε προπονητές. Δικαιούμαστε να είμαστε όμως, αν δεν έχουμε σχέση με τα διοικητικά. Όταν πας να διοικήσεις, πρέπει να ξεχάσεις τον προπονητή μέσα σου. Αν συνεχίσεις να έχεις τη λογική του καφενείου, δημιουργείς ένα καφενείο στην ομάδα σου».

Αν θα τιμωρηθεί κανείς, απάντησε: «Να πάμε στο 2013 όταν είχαμε την κρίση. Πίστευε κανείς πως θα πήγαιναν αξιωματούχοι και δήμαρχοι φυλακή; Κανένας. Το ίδιο θα γίνει και με το ποδόσφαιρο. Θα τιμωρηθούν κάποιοι. Και η ορμή του κόσμου αλλά και η εφαρμογή κάποιων διαδικασιών στα πρωταθλήματα μας που θα απωθήσουν κάποια άτομα που επιδιώκουν ίδια οφέλη να εμπλέκονται. Η ΚΟΠ έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο μαζί με την UEFA. Να αλλάξει ο περί σωματείων νόμος. Όχι κάρτα φιλάθλου, κάρτα παράγοντα να γίνει. Θέλεις να γίνεις παράγοντας κύριε; Ποιος είσαι; Πόσα χρωστάς στο φόρο; Είσαι πτωχεύσας; Πως και αγάπησες ξαφνικά την Ανόρθωση; Αν τα απαντήσεις όλα αυτά θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις».

Για το πώς μαθαίνει ένας παίκτης νεοφερμένος ποια είναι η Ανόρθωση: «Φροντίζουμε να τους το μεταφέρουμε. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τους δείξουμε να καταλάβουν που ήρθαν».

Για θέματα προκήρυξης: «Λέτε για τους κυπριοποιημένους. Είναι δυνατό να δικαιούται ένας αθλητής να παίζει στην Εθνική και να παίζει ως ξένος στην ομάδα του; Είναι ανάγκη να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Πρέπει η προκήρυξη να αποστέλνεται έγκαιρα. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Να συζητηθεί έγκαιρα και με θεματικές. Τα θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων δε θα τα συζητήσω εγώ, αλλά άτομα που έχουν τις γνώσεις. Άτομα του ποδοσφαίρου. Τη διαιτησία επίσης άτομα που ξέρουν. Βλέπω πως υπάρχει διάθεση για να γίνουν αλλαγές. Αναφέρομαι σε όσους φωνάζουν κάθε βδομάδα για τη διαιτησία».

Αν φοβάται Ομόνοια ή ΑΠΟΕΛ απάντησε: «Η Ανόρθωση έχει έναν αντίπαλο: την Ανόρθωση και τον κακό της εαυτό. Δεν μας απασχολεί αν είναι η Ομόνοια ή ο ΑΠΟΕΛ. Εμείς θέλουμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Πίεση δεν έχουμε και είμαι σίγουρος πως αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ανόρθωση θα είναι πρωταθλήτρια. Υπάρχουν παιχνίδια και δυνατότητες. Αν διατηρήσουμε τη σταθερότητα που έχουμε, τότε έχουμε πολλές ελπίδες για το πρωτάθλημα. Είναι η πιο σταθερή ομάδα και με ένα προϋπολογισμό νούσιμο».

Για ενδεχόμενη ενίσχυση με Κύπριους: «Ναι, είναι στόχος μας να ενισχύσουμε το κυπριακό έμψυχο δυναμικό, είτε με δικά μας παιδιά, είτε με μετεγγραφές».

Για την Ομόνοια: «Η Ομόνοια φέτος μυρίζει Ομόνοια. Είναι ευχάριστη έκπληξη. Βοηθά το άθλημα με την παρουσία της γιατί κουβαλά πολύ κόσμο και μπράβο τους. Θεωρώ πως θα ακολουθήσει την κούρσα μέχρι τέλους. Από τις ομάδες που παίξαμε μαζί τους ντέρμπι, είναι η ομάδα που μου άρεσε περισσότερο. Και στο ΓΣΠ και στο “Παπαδόπουλος”. Είναι ευτυχής συγκυρία, γιατί Ανόρθωση και Ομόνοια είναι διαφορετικές από προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει δώσει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και ίσως για αυτό φωνάζουν κάποιοι περισσότερο γιατί τα θηρία ξύπνησαν».

Για το ποιον θα ήθελε από την Ομόνοια: «Ο αριστερός της μπακ. Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής».

Για την ΑΕΚ: «Είναι μια ομάδα με δυνατότητες αλλά δεν τις παρουσιάζει κάθε αγωνιστική. Μπορεί να κάμει ζημιά σε οποιονδήποτε. Η θέση της έχει να κάνει με την πορεία της. Αλλά στα ντέρμπι τα πάει πολύ καλά».

Για την δυναμική της Ανόρθωσης στον κόσμο: «Η Ανόρθωση είχε φιλάθλους σε όλη την Κύπρο. Πάφο, Πιτσιλιά, Πελένδρι. Έχουμε 30-32 μέλη και στο Παλαιχώρι. Έχει να κάνει με τη δράση των μελών της Ανόρθωσης τον καιρό της ΕΟΚΑ. Γύριζαν την Κύπρο και τότε Ανόρθωση και ΕΟΚΑ ήταν έννοιες ταυτισμένες. Είναι η δύναμη και η αδυναμία μας. Δεν μπορούμε να οργανωθούμε αλλά από την άλλη έχουμε διασυνδέσεις παντού. Είναι η δύναμή μας. Έχουμε και αντιπαλότητες έτσι. Στη Λεμεσό με τον Απόλλωνα, Λάρνακα με την ΑΕΚ και Λευκωσία με ΑΠΟΕΛ. Άμα τους ακούω στη Λευκωσία να λένε για τους ΑΠΟΕΛίστες, θυμάμαι τα δικά μας στη Λεμεσό με τους Απολλωνίστες. Αλλά στην Κύπρο οι μισοί εν κουμπάροι και συγγενείς, οπότε χαλαρά».

Για την ήττα από τον Ολυμπιακό και το γεγονός πως δεν επικαλέστηκε την κούραση ο Κετσπάγια είπε: «Το έχασε η Ανόρθωση παρά το κέρδισε ο Ολυμπιακός. Ήταν κάτω από τις δυνατότητές μας. Είχαμε πολλές απουσίες και τραυματισμούς. Επίσης είχαμε και κούραση από αγώνες που προηγήθηκαν. Πολύ σωστά πράττει ο Τιμούρ. Η προσέγγισή του είναι απόλυτα ορθή. Είχαμε πολλά παιχνίδια με τις αναβολές και τα κύπελλα. Ήταν αναμενόμενο κάπου να βγει μια κακή μέρα. Εν ποδόσφαιρο…».

Για τη δυναμική που προσφέρει το «Αντώνης Παπαδόπουλος»: «Είναι η πιο δύσκολη έδρα και αυτή θα μας δώσει το μεγάλο πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός ο κόσμος μας, οι σταθεροί που πάνε κάθε Κυριακή και κόσμιοι. Μας το λένε συνεχώς και οι αντίπαλοι πως είναι δυνατή έδρα».

Για την κάρτα φιλάθλου και την απουσία των οργανωμένων: «Η απουσία της νεολαίας ή των “Μαχητών” όπως κάποιοι θέλουν να τους πουν, με στεναχωρεί. Να ξεκαθαρίσω πως θα ήταν χαρά μας να τους έχουμε στη Νότια, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν ακολούθησα την πεπατημένη άλλων προέδρων να χαϊδέψω αυτιά λέγοντας πως προσπαθούμε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρη πολιτική απόφαση και δεν αλλάζει. Ως παλιός παράγοντας, έζησα πολλά γεγονότα και με τραυματισμούς. Οφείλω όποιο μέτρο λαμβάνει η Πολιτεία για την πάταξη της βίας πρέπει να υπακούμε γιατί στη βία δε χωράνε εκπτώσεις. Αν κάποιοι θεωρούν τη νομοθεσία υπερβολική στο ποινικό κομμάτι, τότε να αλλάξει. Αν δεχθούμε πως η ταυτοποίηση είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιους να κάνουνε επεισόδια, τότε ναι, να γίνονται. Είναι και αστείο τη σημερινή εποχή, που όλοι έχουμε 2-3 κάρτες για να ψωνίζουμε και ξέρουν και τι έχουμε στο ψυγείο, να μιλούμε για προσωπικά δεδομένα και αστειότητες. Φταίνε και τα ΜΜΕ, αλλά και παράγοντες των σωματείων. Κάνω έκκληση σε όλους όσοι δεν έβγαλαν την κάρτα για να ενισχύσουν την ομάδα να το πράξουν. Είτε τους αρέσει ο Χαμπουλλάς για πρόεδρος, είτε όχι. Ο Χαμπουλλάς είναι σημερινός. Η Ανόρθωση παντοτινή. Εγώ θέλω ακόμα και 8000 φιλάθλους να είναι στο γήπεδο υγιής και κάθε Κυριακή δίπλα στην ομάδα».

Για ενέργειες παλιών προέδρων με τους οργανωμένους: «Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι. Θέλω να έχω μια καλή και ειλικρινή σχέση με τους οργανωμένους. Σχέση που να βασίζεται σε υγιείς βάσεις και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Εγώ ακολουθώ την ομάδα από παλιά. Ήμουν στο σύνδεσμο φιλάθλων στη Λεμεσό με το καφενείο μας, τα λεωφορεία μας. Τα αίτια της βίας ήταν διαφορετικά. Σήμερα δυστυχώς έχουμε άλλα θέματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία όπως τα ναρκωτικά. Πρέπει να έχουμε αυστηρές νομοθεσίες για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Για τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο: «Η θέση μας που θα τεθεί στην ομοσπονδία και τον υπουργό δικαιοσύνης, είναι να υπάρξει μόνιμη μονάδα στην αστυνομία. Αν θέλουμε να καθαρίσουμε τον “Στάβλο του Αυγεία” να έχουμε ομάδα που θα ασχολείται μόνιμα με το οικονομικό έγκλημα στο ποδόσφαιρο. Όχι να έχω 6-7 άτομα και κάθε φορά να τρέχουν. Να είμαστε προμηθείς. Τα λεφτά είναι πολλά και η στοιχηματική δραστηριότητα έντονη. Ο υγιείς ο φίλαθλος έχει αισθητήριο και καταλαβαίνει τι γίνεται. Δεν του γελάς του φιλάθλου. Μιλώ γενικά όχι για το δημοσίευμα. Όταν αναλάμβανα, μου έλεγαν που να νεκατωθείς με τους φούρπους, δεν ξέρεις τι γίνεται; Είμαστε αποφασισμένοι με τον κ. Πουλλαίδη να έχουμε σωστή και έντιμη συμπεριφορά. Να έχουμε προτάσεις για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και των πηγών τους. Έχω δει κι εγώ κάποια δημοσιεύματα. Οφείλουν να ενημερώσουν αν ήταν υπόψη των Αρχών αυτές οι καταγγελίες και αν ήταν να μας που τι έκαναν ή τι μπορούσαν να κάνουν».

Για τα επόμενα σχέδια: «Η Ανόρθωση είναι φαβορί και εξαρτιούνται πάρα πολλά από εμάς τους ίδιους. Έχω θέσει τις προτεραιότητές μου, πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Πουλλαίδη και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Η Ανόρθωση έδειξε το δρόμο για τις εγκαταστάσεις αλλά μείναμε πίσω. Ενημέρωσα τον υπουργό εσωτερικών κ. Νουρή για τις ανάγκες μας. Εξέφρασα και τα παράπονά μου για τον τρόπο που μας μεταχειρίστηκαν και μας ανάγκασαν να αλλάξουμε δυο γήπεδα φούτσαλ γιατί τάχα δεν είχαν άδεια. Ήταν προκλητική η συμπεριφορά των τοπικών αρχών και της πολεοδομίας. Να μου που οι δήμαρχοι ποια γήπεδα ή τένις ή ποδοσφαίρου έχουν άδεια. Μας χρωστούν πολλά και μένα δεν με ενδιαφέρει ποια είναι η κυβέρνηση. Θα τα διεκδικήσω όλα. Μας κάλεσαν στο προεδρικό για τη αναβάθμιση των γηπέδων. Η ΑΕΚ Αρένα επιλέχθηκε μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος και πήρε μισό εκατομμύριο. Εγώ θέλω να δημιουργήσω υποδομές για να αθλούνται οι νεαροί Ανορθωσιάτες. Πρώτος στόχος να φτιάξουμε ένα νέο προπονητικό κέντρο στη Λάρνακα. Υπάρχει μια ακαταστασία, με ομάδες να παίζουν στα Λιβάδια κτλ. Έγιναν κάποιες επαφές με κτηματολόγιο και πολεοδομία και θα απαιτήσουμε γιατί μας το χρωστούν. Θα το απαιτήσουμε και θα το πάρουμε. Έχουμε 3-4 επιλογές Λάρνακα και περιμένουμε να μας υποδείξουν ποιο είναι το κατάλληλο από όλες τις απόψεις».

Για το στίγμα που θέλει να αφήσει: «Το στίγμα που θέλω να αφήσω είναι η εξυγίανση. Ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Να οδηγήσουμε τους φίλους του αθλήματος μακριά από τη βία. Στεναχωριέμαι να βλέπω νεαρούς να νιώθουν τόσο χάλια για μια αποτυχία της ομάδας τους. Είναι παιχνίδι. Θέλουμε όλοι να κερδίζουμε αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θυσιάζουμε για χάρη της νίκης στο ποδόσφαιρο αρχές και αξίες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ