aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαBartomeu winner

Bartomeu winner

Πως τα φέρνει η ζωή. Το 2015 εντελώς απροσδόκητα ο Γιόσιπ Μπαρτομέου με τα διάφορα «κόλπα» που είχε κάνει αρκετά νωρίτερα, ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ βρέθηκε ξαφνικά στην κορυφή της διοίκησης καθώς επικράτησε στις εκλογές παίρνοντας το 54% των ψήφων.

Η άνοδός του στην κορυφή της Ιεραρχίας της Μπαρσελόνα είχε διαφανεί από τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο τότε πρόεδρός της, Σάντρο Ροσέλ παραιτήθηκε καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με την μεταγραφή του Νευμάρ από την Σάντος. Αργότερα μάλιστα ο Ροσέλ φυλακίσθηκε κιόλας, αφήνοντας ουσιαστικά ελεύθερο τον Μπαρτομέου να αναλάβει έστω και προσωρινά την προεδρία.

Τον Μάιο του 2015 αφού πήρε τις εκλογές ο Μπαρτομέου, η Μπαρσελόνα πήγε στο Βερολίνο με το εκπληκτικό επιθετικό τρίο, Μέσι,Νευμάρ, Λουίς Σουάρες, επικράτησε με 3-1 της Γιουβέντους και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, δινοντας μεγάλη χαρά και στον κορυφαίο διοικητικό της ηγέτη!

Η σαιζόν όμως που τέλειωσε ήταν εντελώς διαφορετική για την Μπαρσελόνα αλλά και για τον Μέσι και τον Μπαρτομέου.Τώρα ο τελευταίος μετά την απόφαση του Λιονέλ Μέσι να παραμείνει στους «μπλαουγκράνα»έστω κι αν δεν το θέλει μέσα του, όπως τουλάχιστον δήλωσε στην συνέντευξη που παραχώρησε, λόγω της αγάπης προς τα παιδιά του. Και βεβαίως μην το ξεχνάμε κανείς από τους υποψήφιους δεν φαινόταν αποφασισμένος να καταβάλλει στην Μπαρσελόνα, την ρήτρα των 700 εκ. ευρώ που ανέφερε το συμβόλαιό τους. Οπότε ήθελε δεν ήθελε ο Μέσι, ο οποίος είναι το ίνδαλμα της Καταλωνίας προτίμησε να κάνει πίσω για πολλούς και διάφορους λόγους.

Έτσι νικητής κατά κάποιον τρόπο εξήλθε ο πρόεδρος της Μπαρσελόνα, Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου και μπορεί να αισθάνεται κάποια ικανοποίηση αφού υπερίσχυσε του Μέσι, κι όχι απλά ενός σημαντικού ποδοσφαιριστή…

Είναι γεγονός ότι το τελευταίος χρόνος ήταν χαοτικός για την Μπαρτσελόνα. Πολύ περισσότερο για τον πρόεδρό της, όχι μόνο επειδή έχασε τη La Liga από την Ρεάλ Μαδρίτης πριν γνωρίσει την συντριβή με 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου στο Champions League.

Πολύ πιο πριν. Από τον Ιανουάριο, ο Μπαρτομέου είχε υποστεί το βάρος της έντονης κριτικής, από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης και παράγοντες του συλλόγου.

Η πρόσληψη του Κίκε Σετιέν ως προπονητή τον Ιανουάριο ήταν μια απογοήτευση. Οι οπαδοί περίμεναν την επιστροφή του θρυλικού, πρώην μέσου τους Τσάβι Ερνάντεθ για να αντικαταστήσει τον αδέξια απολυθέντα, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τότε τον Φεβρουάριο, ο Μπαρτομέου έπρεπε να αρνηθεί και να μην προχωρήσει στην προκλητική δυσφήμιση δια μέσω κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης , προκειμένου να ασκήσει κριτική στους σκεπτικιστές του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ποδοσφαιριστών, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του προέδρου.

Η πρόσφατη έκθεση ελέγχου από την PricewaterhouseCoopers κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρχε διεφθαρμένη συμπεριφορά», αλλά διεξάγεται δικαστική έρευνα, με το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε να φέρεται 6 φορές υψηλότερο από την τιμή της αγοράς.

Και στη συνέχεια, τον Μάρτιο, στην αρχή της πανδημίας του κοραναϊού και με τον σύλλογο σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, 6 μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου.

Οι παραιτήσεις περιελάμβαναν δύο αντιπροέδρους, τον Ενρίκε Τόμπας και τον Έμιλι Ρουσό , τον τελευταίο που ο Μπαρτομέου είχε στο μυαλό του, να είναι ο διάδοχός του. Υπήρξαν εκκλήσεις για να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους, αλλά ο Μπαρτομέου έδειχνε φαινομενικά τον αδιάφορο, αλλά στην ουσία εναντιώθηκε.

Ο Μέσι ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο Μπαρτομέου “δεν τήρησε τον λόγο του” για μια συμφωνία που είχαν κάνει, να τον αφήσει να φύγει δίχως λεφτά, στο τέλος της σεζόν.

Ο Μέσι είπε ότι τον Μάρτιο οι ποδοσφαιριστές «δεν εκπλήσσονταν» ότι «οι άνθρωποι μέσα στο σύλλογο» ήθελαν να τους στρέψουν την πίεση για το ζήτημα των περικοπών μισθών.

Τώρα λοιπόν μπορεί να πανηγυρίζει για την μικρή του νίκη ο Μπαρτομέου αλλά η μεγάλη μάχη του Μαρτίου πλησιάζει κι εκεί να δούμε ποιος θα βγει Μεγάλος νικητής!

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ