aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑπόλυτη κυριαρχία των ξένων επενδυτών στην Premier League!

Απόλυτη κυριαρχία των ξένων επενδυτών στην Premier League!

Την πρωτοκαθεδρία στον επιχειρηματικό κόσμο της Premier League κατέχουν όμιλοι με έδρα χώρες εκτός Αγγλίας. Δέκα σύλλογοι που έχουν πολλά (δις)εκατομμύρια ευρώ και έχουν από πίσω τους…κολοσσούς.

Λίγο πριν την πρώτη σέντρα στο πρωτάθλημα της Premier League το sport-fm.gr κάνει μια… βουτιά στα οικονομικά και στις επιχειρηματικές υπερδυνάμεις που κυριαρχούν στο αγγλικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Άρσεναλ

Η ομάδα που ανήκει πλήρως σε όμιλο που έχει έδρα την Αμερική. Από το 2011 οι «κανονιέρηδες» ανήκουν στον Σταν Κροένκε, ιδιοκτήτη μιας εταιρείας που πραγματεύεται πώληση ακινήτων. Ο 73χρόνος, μάλιστα, Κροένκε υπολογίζεται στην λίστα του Forbes πως διαθέτει καθαρό κέρδος ατομικό περί τα 7 δις. ευρώ, ενώ η ομάδα αγγίζει τα 651,35 εκατ.€.

Μάντσεστερ Σίτι

Εδώ επικρατεί ένα μικρό χάος. Οι «πολίτες» είναι συνιδιοκτησία τριών χωρών. Ναι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μέσα στην ομάδα υπάρχουν εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κύριο κάτοχο τον Σεϊχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν και δύο εταιρείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το ιδιαίτερο στην «πλούσια» ομάδα της Premier League είναι πως ο Σεϊχης που από το 2008 την έχει κάνει ιδιοκτησία του, διαθέτει καθαρό ατομικό κέρδος περίπου 17 δις.€ ενώ, όλη η οικογένειά του αγγίζει το… φτωχό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Εντάξει, ασχολείται με πετρέλαια η εταιρεία, δεν είναι και τόσο απίθανο. Το 2015 αποφασίστηκε να ενταχθούν δύο ακόμη συνέταιροι στην Σίτι με τους ομίλους City Football (Κίνα) και CITIC Group (ΗΠΑ)να διαθέτουν από 13,79% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Με αυτά ως δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα αξίζει το 1,04 δις.€.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μια και μόνο οικογένεια κινεί τα νήματα στους «κόκκινους διαβόλους». The Grazer Family, ή αλλιώς, ο όμιλος Γκρέιζερ είναι από το 2005 στο τιμόνι της ομάδας. Φυσικά, αυτό που δεν είναι περίεργο είναι πως είναι αμερικανική εταιρεία. Καθαρό κέρδος του ομίλου υπολογίζονται τα 5 δις.€ ενώ, της ομάδας η αξία φθάνει τα 802,1 εκατ.€.

Έβερτον

Είναι η ομάδα που κάνει τη διαφορά. Ιδιοκτήτες των «ζαχαρωτών» είναι ο Φαρχάντ Μοσίρι, Αγγλο-Ιρανός επιχειρηματίας που ασχολείται με την ενέργεια και ο Μπιλ Κινράϊτ, Αμερικανός ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με το θέατρο. Το μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτή την πίτα το έχει ο Μοσίρι με το ποσοστό του 77% να του επιτρέπει να.. λύνει και να δένει στην ομάδα. Το 2016 μεταβιβάστηκε και επίσημα στην εταιρεία του η Έβερτον και φέτος προσπαθεί να κάνει την ανατροπή και να διεκδικήσει πράγματα στο πρωτάθλημα.

Λίβερπουλ

Η κατάκτηση του Champions League το 2019 και της Premier League φέτος έδωσε άλλον αέρα στους «κόκκινους» και γέμισε τα ταμεία τους με αρκετά χρήματα. Η ομάδα που ανήκει εξ ολοκλήρου σε αμερικάνικο κολοσσό μετρά 1.02 δις.€ και ο όμιλος Fenway Sports που ασχολείται με αθλητικά δρώμενα και έχει και άλλες ομάδες στην κτήση του αγγίζει τα 6 δις.€ καθαρό κέρδος. Η μεταβίβαση από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έγινε το 2010 και μια δεκαετία μετά, η Λίβερπουλ είναι στις κορυφαίες ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Άστον Βίλα

Οι «χωριάτες» ανήκουν σε δύο εταιρείες που εδρεύουν στην Αίγυπτο και την Αμερική. Το 2018 τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Νασέφ Σαουίρις και πια συνιδιοκτήτης είναι ο Γουέσλεϊ Έντενς, Αμερικάνος επιχειρηματίας με καθαρό ατομικό κέρδος τα 5 δις.€.

Γουλβς

Είναι κτήμα της κινέζικης εταιρείας FOSUN International της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γκούο Γκουαντσάνγκ με καθαρά ατομικά εισοδήματα περίπου 5 δις.€. Η εταιρεία, από την άλλη, κερδίζει καθαρά 9 δις.€ και η Γουλβς αξίζει στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου 335,8εκατ.€. Η επένδυσή της εταιρείας, λοιπόν, το 2016 φαίνεται πως απέδωσε το κεφάλαιό της και τώρα κυνηγά ξανά ευρωπαϊκές προκρίσεις.

Τσέλσι

Δεν γινόταν αυτή η λίστα με τους ξένους επενδυτές να μην συμπεριλαμβάνει και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος εκατομμυριούχος από το 2003 έχει αναλάβει τα ηνία των «μπλε» και έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια τόσο σε μεταγραφές όσο και σε ενίσχυση του κεφαλαίου του συλλόγου. Η εταιρεία στην οποία ανήκει και επίσημα η Τσέλσι ασχολείται με τα πετρέλαια και δεν είναι τυχαίο που ο Αμπράμοβιτς βγάζει καθαρά περίπου 12 δις.€.

Φούλαμ

Η ομάδα που φέτος θα αγωνίζεται στην Championship μπορεί τώρα να μην ανήκει στις ισχυρές της πρώτης κατηγορίας, ωστόσο, μέχρι τώρα είχε συνεχή παρουσία εκεί. Από το 2013 έχει περάσει στα χέρια του Σαχίντ Καν ενός επιχειρηματία που κερδίζει περίπου 7,4 δις.€ και έχει αμερικανική υπηκόοτητα.

Κρίσταλ Πάλας

Άλλη μια ομάδα που έχει ιδιοκτήτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Συνέταιροι ανεπίσημα είναι οι Στίβεν Πάρις, Τζός Χάρις και Ντέιβιντ Μπλίτζερ. Ο πρώτος είναι Άγγλος επιχειρηματίας που το 2010 διεκδίκησε το 25% της ομάδας μαζί με άλλους συνεργάτες. Ωστόσο, πια, το 67% του συλλόγου ανήκει στον όμιλο Palace Holdco που εδρεύει στην Αμερική. Επίσημα δεν αναγράφονται οι κύριοι μέτοχοι, παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Πάρις έχει δηλώσει δημοσίως πως οι άλλοι δύο επιχειρηματίες είναι πίσω από την εταιρεία.

BONUS:

Λίντς

Είναι νεοφώτιστη στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος και παρότι μόλις το 10% ανήκει σε αμερικανική εταιρεία η Λιντς ξεκινά με 127,95 εκατ.€ αξία για να αποδείξει μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Η 49ers Enterprises εντάχθηκε στο ιδιοκτησιακό περιβάλλον της ομάδας το 2018 όταν και ο Αντρέα Ραντριτζάνι πούλησε ένα μικρό ποσοστό. Το 2017 ο Ιταλός επιχειρηματίας ενεπλάκη με τα οικονομικά του συλλόγου και τώρα διαθέτει το 90% των μετοχών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ