aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛAπόλλων: Η «σφαλιάρα» στον ΑΠΟΕΛ, η πρόκριση της Ομόνοιας και το +€15.620.000

Aπόλλων: Η «σφαλιάρα» στον ΑΠΟΕΛ, η πρόκριση της Ομόνοιας και το +€15.620.000

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Η Σιάμροκ Ρόβερς θα βρεθεί στον δρόμο του Απόλλωνα. Οι γαλάζιοι της Λεμεσού καλούνται να περάσουν το «εμπόδιο» των Ιρλανδών για να συνεχίσουν την πορεία τους με στόχο την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η άνετη πρόκριση επί της Κάουνο Ζαλγκίρις με δύο νίκες και συνολικό σκορ 6-0 και τα θετικά δείγματα γραφής των νέων αποκτημάτων δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στο «οικοδόμημα» του Απόλλωνα.

Η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή θεωρητικά είναι το μεγάλο φαβορί για πρόκριση, όμως καλείται να το επιβεβαιώσει στο γήπεδο. Ο Απόλλων έχει μεγαλύτερες παραστάσεις στο ευρωπαϊκό στερέωμα τα τελευταία χρόνια από την Σιάμροκ, με συνεχόμενες παρουσίες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ των δύο ομάδων αντικατοπτρίζει και το μέγεθος της διαφοράς.

Διαβάστε επίσης: Τα έσοδα ΑΕΚ και Απόλλωνα από την πρόκριση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt.com το ρόστερ του Απόλλωνα κοστολογείται 17.450.000 ευρώ, ενώ της Σάμροκ Ρόβερς μόλις 1.830.000. Για σκοπούς σύγκρισης, το πιο χαμηλό ποσό που δίνεται σε κυπριακή ομάδα για την αγωνιστική περίοδο 2019/2020 είναι του Εθνικού Άχνας και είναι 2.750.000 ευρώ!

Η Σιάμροκ Ρόβερς θα αντιμετωπίσει για τρίτη φορά στην ιστορία κυπριακή ομάδα. Τη σεζόν 1978/1979 έπαιξε με τον ΑΠΟΕΛ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τον απέκλεισε με δύο νίκες (2-0, 1-0), ενώ την αγωνιστική περίοδο 1987/1988 η Ομόνοια πήρε το «αίμα» της Κύπρου πίσω αποκλείοντας τους Ιρλανδούς στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Διαβάστε επίσης: Απόλλων: Η υπόκλιση στον Σελάγια και η δυναμική των Γιαννιώτα 

Αναλυτικά τι έγινε στα τέσσερα παιχνίδια της Σάμροκ Ρόβερς κόντρα σε κυπριακές ομάδες με πληροφορίες από το βιβλίο «40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη»

13/9/1978 Σιάμροκ Ρόβερς – ΑΠΟΕΛ 2-0

Κύπελλο Κυπελλούχων, 1ος γύρος, 1ος αγώνας

Δουβλίνο, Τόλκα Παρκ

Θεατές: 8.000

Ημίχρονο: 1-0

Σκόρερ: Τζάιλς 44’, Λάινεξ 67’

Πάλεψε ο ΑΠΟΕΛ στο Δουβλίνο, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα και μάλιστα με 2-0. Ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο κρατούσε γερά το μηδέν παθητικό, αλλά ένα λεπτό πριν το τέλος πήγε στα αποδυτήρια μ’ ένα γκολ του περίφημου Τζόνι Τζάιλς (έκανε σπουδαία καριέρα στη μεγάλη Λιντς) με κοντινό σουτ. Στο 67’ ο Λάινεξ με κεφαλιά έκανε το 2-0 και την υπόθεση-πρόκριση πολύ δύσκολη. Όσς φορές προσπάθησε ο ΑΠΟΕΛ, ανεκόπτετο από τη δυνατή άμυνα της Ρόβερς που είχε τον Πίερς Ο’Λίρι, αλλά και τον έμπειρο τερματοφύλακα, με μεγάλη θητεία στην Μπρόμγουιτς, Τζον Όσμπορν. Στο 57’ ο Μιαμηλιώτης βρέθηκε μόνος με τον Όσμπορν αλλά ο έμπειρος τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ. Ο ΑΠΟΕΛ από το 80 και μετά έπαιζε με 10 παίκτες λόγω τραυματισμού του Πέτρου και ενώ είχε κάνει δύο αλλαγές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι από το 10’ και μετά διεξήχθη κάτω από συνεχή βροχή που βόλευε πιο πολύ τους Ιρλανδούς.

Ενδεκάδα ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος Ηροδότου «Κούπανος», Χαράλαμπος Μενελάου, Μιχάλης Κολοκάσης, Ανδρέας Σταύρου, Νίκος Παντζιαράς, Μιχάλης Χατζηπιερής, Ανδρέας Μιαμηλιώτης, Μάρκος Μάρκου, Τάκης Αντωνίου, Χριστάκης Τιμοθέου, Πετράκης Χατζηθωμάς.

27/9/1978 ΑΠΟΕΛ – Σιάμροκ Ρόβερς 0-1

Κύπελλο Κυπελλούχων, 1ος γύρος, 2ος αγώνας

Λευκωσία, Μακάρειο Στάδιο

Θεατές: 15.000

Ημίχρονο: 0-0

Σκόρερ: Λάινεξ 80’

Στο Μακάρειο Στάδιο, ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε ν’ ανατρέψει το αποτέλεσμα, αλλά οι Ιρλανδοί ήταν πολύ καλά οργανωμένοι και πήραν αυτό που ήθελαν. Είχε την ευκαιρία ο ΑΠΟΕΛ, αλλά την κλότσησε μακριά. Παίζοντας αμυντικά και με ασπίδα το 2-0 του πρώτου αγώνα, η Σιάμροκ Ρόβερς ήλεγχε πλήρως το παιχνίδι. Ο ΑΠΟΕΛ παίζοντας με ψηλές μπαλιές, βόλευε πιο πολύ την ιρλανδική ομάδα. Στο 70’ σουτ του Χατζηπιερή μέσα από την περιοχή εξουδετέρωσε με ετοιμότητα ο Όμπσπορν. Ο χρόνος κυλούσε πάντα σε βάρος του ΑΠΟΕΛ και σε μία αντεπίθεσή τους οι Ιρλανδοί πέτυχαν το γκολ της νίκης στο 88’, στερώντας από τον ΑΠΟΕΛ έστω και την ισοπαλία. Το γκολ σημείωσε ο Λάινεξ και η «πράσινη» Σιάμροκ με το «τριφύλλι» στο στήθος νίκησε μέσα στο Μακάρειο. Η Σιάμροκ Ρόβερς αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από την Μπάνικ Οστράβας, με 3-0 και 3-1.

Ενδεκάδα ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος Ηροδότου «Κούπανος», Ανδρέας Στεφάνου, Μιχάλης Κολοκάσγς, Ανδρέας Σταύρου, Νίκος Παντζιαράς, Μιχάλης Χατζηπιερής, Λεωνίδας Λεωνίδου, Χριστάκης Τιμοθέου, Τάκης Αντωνίου, Κούλλης Παντζιαράς, Πετράκης Χατζηθωμάς.

16/9/1987 Σιάμροκ Ρόβερς – Ομόνοια 0-1

Κύπελλο Πρωταθλητιών, 1ος γύρος, 1ος αγώνας

Δουβλίνο, Τόλκα Παρκ

Θεατές 2.489

Ημίχρονο 0-1

Σκόρερ: Θεοφάνους 10’

Σπουδαία επιτυχία της Ομόνοιας μέσα στην Ιρλανδία. Παίζοντας πολύ καλά έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση. Νίκησε με 1-0 την Σιάμροκ Ρόβερς. Η Ομόνοια ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και κατάφερε να αιφνιδιάσει τη Σιάμροκ όταν στο 10’ ο τερματοφύλακας Χαρίτου με δυνατή μπαλιά έστειλε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Θεοφάνους εκμεταλλεύτηκε την γκέλα του Ντ. Μπερν και από το σημείο του πέναλτι, με δυνατό σουτ, ξετίναξε τα ιρλανδικά δίκτυα. Η Σιάμροκ αντέδρασε και στο 30’ ο Νέβιλ ανάγκασε τον Χαρίτου σε μεγάλη απόκρουση. Στο δεύτερο ημίχρονο η Σιάμροκ προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα της Ομόνοιας με μακρινές σέντρες, αλλά το δίδυμο Ευαγόρα και Χριστοδούλου δεν άφηναν και πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους. Στην αντεπίθεση, η Ομόνοια ήταν επικίνδυνη και στο 53 ο Θεοφάνους έχασε μοναδική ευκαιρία. Στο 71’ ο Χαρίτου απογειώθηκε και απέκρουσε δυνατό σουτ του Λάρκιν. Το τελικό σφύριγμα του Γάλλου διαιτητή βρήκε την Ομόνοια να πανηγυρίζει μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη.

Ενδεκάδα Ομόνοιας: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Στέφαν Λαχτσίεφ, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιάννος Καλοθέου, Σπας Τζεβίζοφ, Κώστας Πέτσας, Θεοφάνης Θεοφάνους.

30/9/1987 Ομόνοια – Σιάμροκ Ρόβερς 0-0

Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1ος γύρος, 2ος αγώνας

Λευκωσία, Μακάρειο Στάδιο

Θεατές: 20.000

Το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε την πρόκριση στο Μακάρειο παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 0-0. Το χρυσό γκολ του Θεοφάνους στο Δουβλίνο ήταν αρκετό. Η Ομόνοια συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την ιρλανδική ομάδα, αλλά είχε και το 1-0 του πρώτου αγώνα και έτσι είχε περισσότερο τον έλεγχο του αγώνα. Δημιουργήθηκαν ευκαιρίες, αλλά όσο κυλούσε ο χρόνος τόσο πιο κοντά στην πρόκριση βρισκόταν η Ομόνοια. Και τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι ο αγώνας έληξε 0-0 προς απογοήτευση των φίλων της. Η Ομόνοια, όμως, πήρε με την αξία της τη μεγάλη πρόκριση.

Ενδεκάδα Ομόνοιας: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Στέφαν Λαχτσίεφ, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιάννης Καλοθέου, Σπας Τζεβίζοφ, Κώστας Πέτσας, Θεοφάνης Θεοφάνους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ