aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑπόλλων: 63 κεράκια με κερασάκι τη νίκη!

Απόλλων: 63 κεράκια με κερασάκι τη νίκη!

Γενέθλια μέρα για τον Απόλλωνα είναι η σημερινή αφού σαν σήμερα στις 14 Απριλίου 1954, πριν 63 χρόνια δηλαδή ιδρύθηκε το Λεμεσιανό σωματείο.

Διαβάστε όλα τα σχετικά από την επίσημη ιστοσελίδα, apolllon.com.cy: «Γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών έθεσαν σαν στόχο και σαν όνειρο την ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπούς εθνικούς, αθλητικούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα γινόντουσαν μέλη.

Στις 14 Απριλίου του 1954 και έπειτα από γενική συνέλευση αρκετών μελών των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών, με επικεφαλή τον κΧριστάκη Σαββίδη γίνεται εισήγηση για την ίδρυση αθλητικού σωματείου με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλωνας Λεμεσού. Η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση και έτσι από τις 14 εκείνου του μηνά εν έτη 1954 γεννήθηκε ο Απόλλωνας.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας μας αποτελείτο από τους: Χαράλαμπο Λυμπουριδή (Γραμματέας), Αντρέα Ψυλλίδη (Ταμία), Αντωνάκη Φουρλά (Σύμβουλο), Μελή Χαραλάμπους (Σύμβουλο), Αντρέα Θεοχάρους (Σύμβουλο) Αντρέα Αγγελόπουλο (Σύμβουλο) και Κώστα Παναγιώτου (Σύμβουλο).

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς. Γι αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του Απόλλωνα σε αυτή. Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Η ομάδα με καπετάνιο τον Αργυρή Γαβάλα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), επτά κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013) και μία Ασπίδα της ΚΟΠ (2006), ενώ επίσης είχε αρκετές επιτυχίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τι δήλωσε για την ίδρυση του Απόλλωνα ο πρώτος Γενικός Γραμματέας και ιδρυτικό μέλος, Πάμπος Λυμπουρίδης: “Ένα ερώτημα που απασχολεί τους χιλιάδες φίλους του Απόλλωνα αφορά στην ημερομηνία ίδρυσης του. Άλλοι λένε 13 Φεβρουαρίου 1954 κι άλλοι -μεταξύ των οποίων κι εσείς- ότι ο Απόλλωνας ιδρύθηκε τη 14η Απριλίου 1954.

Τι ακριβώς ισχύει; Δεν είναι τον Φεβρουάριο… Τον Φεβρουάριο επρόκειτο να γίνει η Συνέλευση του ΓΣΟ και τότε είχαν ψήφο οι άριστοι Παγκυπριονίκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αριστεροί. Τότε, δόθηκε το σύνθημα να ψηφίσουν αριστερούς και οι Εθνικόφρονες να φύγουν από την ηγεσία.

Όταν το πληροφορηθήκαμε αυτό και σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν επιτρεπόταν ένα αθλητικό σωματείο ή ένα σωματείο το οποίο έχει αθλητικό πρόγραμμα και λοιπά να είναι και μέλος του ΓΣΟ και αυτομάτως όλα τα μέλη θα ήταν άκυρα και ο γραμματέας και όλοι.

Έτσι, θα γίνονταν οι εκλογές και θα έβγαιναν αυτοί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εμείς το πήραμε χαμπάρι και κατόπιν γνωματεύσεως του δικηγόρου είπαν να φύγουμε όλοι από το ΓΣΟ, όπως κι έγινε. Ακολούθως, οι Εθνικολαϊκοί Σύλλογοι καθίσαμε, εγώ ήμουν τότε το νεαρότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Τι να σου λέω τώρα; Η αρχή έγινε το 1943-1944, όταν υπήρχαν όλο Μορφωτικοί Σύλλογοι και οι αριστεροί είχαν… πιάσει όλη τη νεολαία, με αποτέλεσμα οι Εθνικόφρονες να μην έχουν νεαρούς στις τάξεις τους. Εις αντιπερισπασμό αποφασίσαμε να κάνουμε τους Εθνικολαϊκούς Συλλόγους. Αφού έγιναν, υπήρχαν οι συγκεκριμένοι σκοποί, το Εθνικό, ύστερα ήταν το Κοινωνικό, το Αθλητικό, κλπ.

Οι Εθνικολαϊκοί Σύλλογοι έδειξαν μεγάλη δράση. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος της νεολαίας των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και μετά όταν είχαμε και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία έπαιζε, αλλά όχι στην ΚΟΠ, είπαμε ότι για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΚΟΠ πρέπει να έχουμε και ξεχωριστό οίκημα, ξεχωριστό καταστατικό. Έτσι, αποφασίσαμε σε μια συνεδρία που προήδρευσε ο Χριστάκης Σαββίδης, γιατί έλειπε ο πρόεδρος, να γίνει ξεχωριστό σωματείο με το όνομα Απόλλων. Το Απόλλων το έδωσε ο Χριστάκης Σαββίδης.

Γιατί επιλέγηκε το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ και όχι κάποιο άλλο; Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Κοιτάξτε να δείτε… Ειπώθηκαν διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα Ποσειδώνας και άλλα πολλά, κι επειδή ήταν πολύπτυχες οι δραστηριότητές μας, αφού είχαμε και μουσικό τμήμα, είχαμε και αθλητικό τμήμα, είπαμε να το ονομάσουμε το νέο σωματείο μας Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλων.

Έφυγαν τότε τα μέλη των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και έμειναν οι νεολαίοι. Εκείνοι οι νεολαίοι κάναμε τη Συνέλευσή μας στις 14 Απριλίου 1954 κι εκεί εξελέγη το πρώτο Συμβούλιο, στο οποίο εγώ ήμουν ο Γενικός Γραμματέας -τότε δεν υπήρχε Πρόεδρος, ενώ και μετά τη διαδοχή μου υπήρχε και πάλι ως ανώτατο αξίωμα ο Γενικός Γραμματέας και με την τρίτη αλλαγή υπήρξε Πρόεδρος.

Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος ίδρυσης του Απόλλωνα; Μήπως και όπως κατάλαβα από τα λεγόμενά σας, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις την τότε εποχή; Πρώτα απ’ όλα είχαμε ιδρύσει τον Απόλλωνα, επειδή οι αριστεροί είχαν κάνει Μορφωτικούς Συλλόγους και… τραβούσαν τη νεολαία, ενώ εμείς δεν είχαμε τίποτε… Τις τελευταίες, όμως, ημέρες που θα γινόταν μία εκλογική αναμέτρηση στα επαρχιακά, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε”».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ