aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑπόφαση σταθμός για την «τρίτη» ιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο

Απόφαση σταθμός για την «τρίτη» ιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο

Την Δευτέρα 10 Απριλίου, στην Λωζάνη, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο έλαβε μία απόφαση που ξεκαθαρίζει μία και καλή το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα όσων αφορά τους ίδιους τους παίκτες.

Νικήτρια ήταν η FIFA η οποία από το 2015 έχει απαγορεύσει δια νόμου να κατέχουν τα δικαιώματα ποδοσφαιριστών «τρίτα μέρη», ορίζοντας ως τέτοια ουσιαστικά τους μάνατζερ ή τις εταιρείες που εκείνοι έστηναν επί τούτου.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια, όταν η FIFA τιμώρησε μία ομάδα από την Β’ κατηγορία του Βελγίου. Οπως συνέβη μία φορά και ένα καιρό με τον Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, έτσι και τώρα η ιστορία διαδραματίστηκε στις ίδιες ποδοσφαιρικές γειτονιές. Συγκεκριμένα ήταν η Σεράινγκ Γιουνάιτεντ από την πόλη της Λιέγης, που τιμωρήθηκε για παράβαση δύο νόμων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και στη συνέχεια κατέθεσε προσφυγή στο CAS, όπου όπως ανακοινώθηκε τώρα, την έχασε.

Η εν λόγω ομάδα βρέθηκε ένοχη για δοσοληψίες μεταγραφικές και ιδιοκτησιακές με άτομα ή εταιρείες και όχι με άλλα clubs, ενώ βρέθηκαν παίκτες της να ανήκουν κατά συγκεκριμένα ποσοστά σε «τρίτα μέρη» ή εκείνα να έχουν ποσοστό μεταπώλησης. Ο βελγικός σύλλογος θα πληρώσει πρόστιμο 150.000 ευρώ, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι είναι πλέον οριστικό και δεδικασμένο το τέλος της ιδιοκτησίας από «τρίτα μέρη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ