aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑνόρθωση: Τα νέα αποκτήματα στο μικροσκόπιο της στατιστικής

Ανόρθωση: Τα νέα αποκτήματα στο μικροσκόπιο της στατιστικής

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Κατά γενική ομολογία, ένα από τα ισχυρά ατού του Τιμούρ Κετσπάγια είναι οι επιλογές παικτών από την κυπριακή αγορά. Από το ξεκίνημά του στην προπονητική, σε πολλές περιπτώσεις, λες και κρατούσε μαγικό ραβδάκι. Ποδοσφαιριστές με κασέ στο ναδίρ εκτόξευσαν τις μετοχές τους στα ύψη και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλούτισαν χάρις στο άλμα που έκαναν με την… υπογραφή του Γεωργιανού τεχνικού.

Για τη νέα περίοδο, οι επιλογές του προπονητή της Ανόρθωσης ταιριάζουν γάντι, τουλάχιστον, στις ασκήσεις επί χάρτου. Είναι πασιφανές ότι ήταν προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες των κυανόλευκων. Αρχίζοντας από τον Άντερσον Κορέια, η στατιστική της λήξασας περιόδου (σύμφωνα με τα δεδομένα της Instat) καταδεικνύει ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στην αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου μας για παίκτες που αγωνίζονται στην αριστερή πτέρυγα. Μεγαλύτερη «βαθμολογία» -στατιστικά ομιλούντες- για όλη την αριστερή πλευρά συγκέντρωσαν μόνο ο συμπαίκτης του, πλέον, στην «Κυρία» Τορνίκε Οκρισβιάλι (271 βαθμούς στο Index) και o Νικόλας Ιωάννου του ΑΠΟΕΛ (271 βαθμούς στο Index), ενώ ο Βραζιλιάνος είχε 250 βαθμούς. Ξεχώριζε σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα ως ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ με 7 (ο δεύτερος, ο Ανδρέας Αβραάμ, είχε 5), είχε εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας στις μονομαχίες και στην άμυνα (61%) και στην επίθεση (59%), θεωρείται εξαιρετικός στην ντρίμπλα (61% ποσοστό επιτυχίας), ενώ καταγράφεται με σαφήνεια η έφεσή του στις σωστές πάσες και σέντρες.

Στην άλλη πτέρυγα, στη δεξιά, αποκτήθηκε ο Χοφχάνες Αμπαρτζουμιάν, ο οποίος είχε κάνει πολύ καλή σεζόν στην Ένωση. Από τα καλύτερα δεξιά μπάκ του πρωταθλήματος με 244 βαθμούς στο Index, ένα μόνο βαθμό πίσω από τον συμπαίκτη του Γιώργο Γκαλίτσιο και τον Μιχαΐλοβιτς του ΑΠΟΕΛ με 245. Ο Αρμένιος είχε τρία γκολ και τέσσερις ασίστ κι ήταν μακράν ο καλύτερος σε αυτούς τους τομείς στη συγκεκριμένη θέση, είχε τις περισσότερες πάσες-κλειδιά (μία και κάτι ανά 90λεπτο), ενώ το πλεονέκτημά του ως ένας επιθετικός μπακ επιβεβαιώνεται με τα υψηλά ποσοστά του στις σωστές πάσες-σέντρες στην αντίπαλη περιοχή και στην ανάκτηση της μπάλας στο γήπεδο του αντιπάλου.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια ξέρει τι θέλει να… πάρει και από τον Τσαρλς Ελουντού ως πλάγιο επιθετικό. Είναι ένας παίκτης πολύ γρήγορος, που απειλεί την αντίπαλη εστία, αφού ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος με τα περισσότερα σουτ / προς την εστία (30/14), καλός ντριμπλέρ (7ος απ’ όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος) με έφεση στο ανοικτό παιχνίδι και τις αντεπιθέσεις που ήταν σήμα κατατεθέν στη Νέα Σαλαμίνα. Με αυτά τα δεδομένα, θα είναι κέρδος για τους κυανόλευκους αν τα νέα αποκτήματα από την εγχώρια αγορά κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ο Κετσπάγια, βέβαια, θέλει κάτι παραπάνω, κυρίως λόγω της συνεργασίας με πιο ποιοτικούς παίκτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ