aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑνόρθωση: Η ακτινογραφία μιας (αναμενόμενης) παρατεταμένης νευρικής κρίσης

Ανόρθωση: Η ακτινογραφία μιας (αναμενόμενης) παρατεταμένης νευρικής κρίσης

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Οι φίλοι της Ανόρθωσης δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η προοπτική και η (όποια) ελπίδα για τη διεκδίκηση του τίτλου του πρωταθλήματος χάθηκε με αντίπαλο τον… αδιάφορο Ολυμπιακό. Η ήττα από τους Τακτακαλίτες χαρακτηρίζεται «αχώνευτη» από τους οπαδούς της «Κυρίας», οι οποίοι στα σχόλιά τους στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης -με πολλές εκατοντάδες αναρτήσεις ακόμη και στους επίσημους λογαριασμούς- «στολίζουν» τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση.

Στην περίπτωση της Ανόρθωσης κάποια ελλείμματα ήταν ευδιάκριτα και κάποιες αδυναμίες «ούρλιαζαν», όπως ο προπονητής της στον πάγκο όταν είναι πίσω στο σκορ. Για το έμψυχο δυναμικό στο Goal.com.cy, είχαν επισημανθεί μεταξύ άλλων «Αλήθειες (“γλυκές” και “πικρές”) για την Ανόρθωση της τρέχουσας περιόδου», με την ολοκλήρωση του α’ γύρου (Διαβάστε εδώ). Οι οπαδοί της ανέμεναν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με τη μετεγγραφική ενίσχυση και κάποια τρανταχτά λάθη θα διορθωθούν.

Επί της ουσίας, όμως, οι προσθαφαιρέσεις του Ιανουαρίου στο ρόστερ όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά η Ανόρθωση βρίσκεται σε χειρότερη βαθμολογική θέση απ’ ότι ήταν την ημέρα που «αποπέμφθηκε» ο Γκόρντον Σίλτενφελντ ως η… «πηγή του κακού για τα λάθη στην άμυνα». «Για αυτό θα έρθουν κάποιοι άλλοι που να κάνουν τη δουλειά, αμυντικοί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τιμούρ Κετσπάγια, μετά τον αγώνα με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι μαζί με τις προσθήκες των Ρισβάνη και Μπουσουλάτζιτς επέστρεψε στη δράση και ο Τορνίκε Οκριασβίλι, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως «βαρόμετρο» και ως ο «παίκτης που θα κάνει τη διαφορά» και άλλα παρόμοια. Η Ανόρθωση στις 3 Ιανουαρίου όταν έγινε η τελευταία συμμετοχή του Σίλτενφελντ και θεωρείται «οριακό σημείο», ήταν -2 βαθμούς από την Ομόνοια και -6 από τον Απόλλωνα, ενώ σήμερα είναι στο -10 από την πρώτη θέση.

Εν ολίγοις, η προσδοκώμενη αγωνιστική πρόοδος δεν ήρθε ποτέ, ενώ κάποια ελλείμματα συνεχίζουν να εμφανίζονται σε όλη τους τη «μεγαλοπρέπεια». Η Ανόρθωση είναι μακράν η ομάδα που έχει δεχθεί τα περισσότερα τέρματα στην πρώτη επίσκεψη του αντιπάλου στην εστία της! Μία επίθεση είναι αρκετή για να παραβιαστεί η εστία του Λόρια. Και σε κάποιες περιπτώσεις στη δεύτερη – τρίτη (όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό) τελική προσπάθεια δέχεται και δεύτερο τέρμα!

Επίσης, αδυναμίες σε τομείς που εντάσσονται στο κεφάλαιο φυσική κατάσταση, καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις αναμετρήσεις. Πολλές χαμένες μονομαχίες, αργές επιστροφές, αργοί και αδύναμοι ποδοσφαιριστές… Και στην άμυνα, και στο κέντρο και στην επίθεση. Δύο φορές έφυγαν χθες πίσω από την άμυνα οι παίκτες του Ολυμπιακού και οι αμυντικοί της «Κυρίας» έμοιαζαν σαν σταματημένοι. Η έλλειψη ταχύτητας και δύναμης στη μεσαία γραμμή «φωνάζει», αφού επιλογές αρχικής ενδεκάδας όπως είναι οι Χούσμπαουερ και Μπουσουλάντζιτς χάνουν κατά κράτος στο… τρέξιμο, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος.

Ακόμη και στην επίθεση εμφανίζονται φαινόμενα που προβληματίζουν. Όταν ο Κβιλιτάια πρωτοήρθε (μάλλον προπονημένος από τη Γάνδη) ξεχώριζε σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα με οποιονδήποτε αμυντικό στο κυπριακό πρωτάθλημα. Πέντε – έξι μήνες μετά, σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό, υποχρεώνεται να κάνει τέσσερα – πέντε επιθετικά φάουλ (!) για να πάρει σωστή θέση, ενώ παρουσιάζει έντονα σημάδια κούρασης και στην τελική προσπάθεια. Ακόμη κι ο Οκριασβίλι που δεν ήταν ποτέ ο ορισμός του γρήγορου και του δυνατού παίκτη, συνεχίζει να δυσκολεύεται αφάνταστα, κάνει τις ίδιες (αποτυχημένες) κινήσεις και μπλοκάρεται εύκολα, ενώ είναι γνωστό ότι δεν πιέζει κι έχει αργές επιστροφές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ