aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑνόρθωση: Άρχισε με «εφιάλτη», αλλά το έσωσε στο φινάλε

Ανόρθωση: Άρχισε με «εφιάλτη», αλλά το έσωσε στο φινάλε

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Όταν ο αντίπαλος είναι μία ομάδα με εξαιρετικές επιτυχίες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και στη λήξασα σεζόν ήταν στο Νο 14 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ (και στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ), η συνταγή μίας φιλόδοξης κυπριακής ομάδας πρέπει να είναι αψεγάδιαστη. Η Ανόρθωση, απλά, δεν ήταν χθες βράδυ. Κι όχι μόνο αυτό. Κάποια λάθη των παικτών της χαρακτηρίζονται «χοντρά» και παιδαριώδη κι έτσι η Βασιλεία πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αφού επικράτησε με 3-2 σε ένα παιχνίδι, στο οποίο έλειπε ο ορθολογισμός.

Ένα εικοσάλεπτο, και πολύ ήταν, για να εμπεδώσουμε έναν από τους βασικούς κανόνες στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Από τη μια η διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας των ομάδων και από την άλλη ποσοστά ευστοχίας ελεύθερων βολών, μπορούν να οδηγήσουν σε εφιάλτη. Κάπως έτσι άρχισαν τα πράγματα χθες βράδυ στο «Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ». Σε αυτό το εικοσάλεπτο, λοιπόν, ανώτερη η Βασιλεία, στρίμωξε την Ανόρθωση στα σχοινιά και τη… βαρούσε ανελέητα. Χρειάστηκε μία αδράνεια στην απόκρουση μίας στατικής φάσης (4’), ένα «χοντρό» λάθος του Μαργκάσα, που δεν έδιωξε σωστά και ο Κομπό με σουτ οβίδα νίκησε τον Λόρια (12’) και μία κακή στιγμή όταν ο Αμπουρτζάνια μετά καραμπόλα μπιλιάρδου έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του (21’). Αν προσθέσουμε ότι ο Κετσπάγια προτίμησε να παρατάξει την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς (5-3-2 ή 3-5-2), χωρίς δημιουργικό κέντρο, τότε δένει ο «εφιάλτης».

Στο 21’, λοιπόν, το ταμπλό έγραφε 3-0 κι η παράσταση στην ελβετική πόλη όδευε προς το φινάλε της πριν καλά – καλά αρχίσει. Μόνο που θα ήταν  άδικο και καθόλου αντιπροσωπευτικό για τη συνολική προσπάθεια της «Κυρίας». Είπαμε ότι τα λάθη στοιχίζουν ακριβά, αλλά όχι κι έτσι…

Ένα γκολ στην εκπνοή του α’  ημιχρόνου με τον Βγκορτς (3-1) ήταν το ερέθισμα για τους κυανόλευκους να «ξυπνήσουν» για να παίξουν τα ρέστα τους. Μόνο που το σενάριο ήθελε περισσότερο σασπένς. Σε μία αψυχολόγητη και εκτός λογικής ενέργεια, ο Οκριασβίλι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο (έπεσε για πέναλτι χωρίς να τον ακουμπήσει ο αντίπαλος!), άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες για άλλο… ένα ημίχρονο. Κι όμως, η Ανόρθωση, είχε τα ψυχικά αποθέματα να παλέψει και να καρδιοχτυπήσει τους γηπεδούχους. Μείωσε στο 66’ σε 3-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κβιλιτάια (μετά από ανατροπή του Αμπαρτζουμιάν, για την οποία ο τηλεοπτικός φακός δεν μας διαφώτισε αν έγινε μέσα ή έξω από την περιοχή) και διεκδίκησε το θαύμα, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Η κούραση από την υπερπροσπάθεια δεν ήταν και ο καλύτερος σύμμαχος κι έτσι οι Ελβετοί που ήταν και το μεγάλο φαβορί πήραν την  πρόκριση.

Η «Κυρία» θα μπορούσε να φτάσει στην ισοφάριση στο 71’ όταν  ο Χριστοφή (βοήθησε με την είσοδό του στην αλλαγή του σκηνικούς) δεν σέρβιρε σωστά τον Κβιλιτάια (μακράν ο κορυφαίος κυνόλευκος) και στο φινάλε όταν σούτ του Γεωργιανού απόκρουσε ο τερματοφύλακας της Βασιλείας. Με 10 παίκτες έμεινε και η γηπεδούχος καθώς ο Φον Μος, αντίκρισε δεύτερη κίτρινη για φάουλ στο 88’.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ