aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑνόρθωση: Απογειώθηκαν με τον Κβιλιτάια

Ανόρθωση: Απογειώθηκαν με τον Κβιλιτάια

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο Γκιόργκι Κβιλιτάι, στην υπ’ αριθμόν πέμπτη φορά που του δόθηκε η ευκαιρία για να σκοράρει δεν λάθεψε. Νίκησε τον εξαιρετικό Νεόφυτο Μιχαήλ μετά από φάση διαρκείας και μαζί με τον Γεωργιανό άσο, απογειώθηκαν αυτομάτως οι χιλιάδες φίλοι της Ανόρθωσης, οι οποίοι ξενύχτησαν από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς!

Η ομάδα της Αμμοχώστου, με γκολ του πρώτου της σκόρερ στη φετινή σεζόν στο 110’ του 78ου τελικού κυπέλλου, επιβλήθηκε του μαχητικού και αξιόμαχου Ολυμπιακού με 2-1 το ΓΣΠ, πανηγυρίζοντας το 11ο τρόπαιο κυπέλλου στην ιστορία της και πρώτο, μετά το 2007.

Ο ψεσινός αγώνας, τα είχε όλα. Ένταση, πάθος, σασπένς, αμέτρητα φάουλ και τεράστια δίψα. Οι κυπελλούχοι προηγήθηκαν με τη «βολίδα» του Αρτυματά, οι μαυροπράσινοι… απάντησαν άμεσα με τον Σαρφό (61’) και έτσι, ο τελικός κρίθηκε στην ημίωρη παράταση. Εκεί, μίλησε ο καλύτερος παίκτης της Ανόρθωσης στον αγώνα, δηλαδή ο Κβιλιτάια, χαρίζοντας τεράστια χαρά στον κόσμο του συλλόγου. Οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την επιτυχία με την οποία έκλεισαν αν μη τι άλλο ιδανικά τη σεζόν και το σπουδαιότερο, εξασφαλίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο! Από την άλλη, η ομάδα της Λευκωσίας σημείωσε αξιέπαινη εμφάνιση, προσπάθησε, έδωσε όλες τις δυνάμεις, όμως δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο μετά από 44 χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως, η «Κυρία» μπήκε με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα στον αγωνιστικό χώρο. Κέρδισε μονομαχίες και με πλαγιοκοπήσεις, ιδιαίτερα από τα δεξιά, προσπάθησε να δημιουργήσει τα ρήγματα, βρίσκοντας πανέτοιμο τον Μιχαήλ σε κάθε τελική. Ευκαιρίες δεν βρήκε από οργανωμένη ενέργεια, πλην του Καλτσά (44΄), απειλώντας μονίμως από εκτελέσεις στατικών φάσεων. Δύο φορές μετά από κόρνερ (Κβιλιτάια 33΄, 41΄), μία από φάουλ (Οκριασβίλι (30΄) ενώ στην πρώτη και πιο κραυγαλέα ευκαιρία ήλθε μετά από εκτέλεση πλάγιου άουτ (Μίχα 7΄). Οι μαυροπράσινοι, μετά το 15λεπτο άρχισαν να αντιδρούν και έχασαν σημαντική ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ με τον Ζαχαρίου (21’). Ο Ψάλτης ανέβαινε και υποστήριζε επιθετικές  πρωτοβουλίες, κυρίως του Σάλι, παίκτης που έχασε τη δεύτερη καλή φάση για την ομάδα του (38΄).

Η εικόνα του αγώνα, δεν διαφοροποιήθηκε στην επανάληψη. Η Ανόρθωση ξεκίνησε εκ νέου δυνατά, προειδοποίησε (Ρισβάνης 51΄) και στη δεύτερη τελική, αυτή τη φορά, σκόραρε με άπιαστο σουτ του Αρτυματά (59΄). Ο Ολυμπιακός ωστόσο, δεν σάστισε. Δύο λεπτά μετά έφερε το ματς στα ίσα με όμορφη ενέργεια του Σαρφό (61΄) και στο «καπάκι» έχασε σημαντική ευκαιρία για να φέρει τα κάτω-πάνω (Σαλί 63’). Οι εξωτερικές και εσωτερικές κινήσεις των δύο κόουτς, αποσκοπούσαν στην περαιτέρω βελτίωση της μεσοεπιθετικής λειτουργίας και ο τελικός, πήρε άγρια ομορφιά. Ωστόσο, απέτυχαν να φτάσουν στο ζητούμενο (Κιβλιτάια 67΄, 87’ / Σαρφό 77΄) και μοιραία, οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση. Στατιστικά 90λεπτου; Δέκα τελικές για τους κυανόλευκους (επτά στο στόχο), δύο λιγότερες για τους μαυροπράσινους (τρεις στο στόχο), συνολικά 37 φάουλ και σχεδόν μοιρασμένη κατοχή μπάλας (43% – 57%).

Στην παράταση, οι άμυνες χαλάρωσαν και ειδικά οι κυανόλευκοι κάθε φορά που κατέβαζαν την μπάλα, γινόντουσαν ιδιαίτερα απειλητικοί και έγιναν ουσιαστικοί με τον Κβιλιτάια. Ο Ολυμπιακός, από τη πλευρά του, ήθελε, αλλά έδειχνε ότι δεν μπορούσε με βιαστικές ενέργειες να πατήσει περιοχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ