aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΆνω κάτω το ποδόσφαιρο, τεράστια ήττα της FIFA

Άνω κάτω το ποδόσφαιρο, τεράστια ήττα της FIFA

Μεγάλη ήττα για την FIFA με άγνωστες συνέπειες για το διεθνές ποδόσφαιρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) της Βρέμης δικαίωσε το ερασιτεχνικό σωματείο της Βιλχελμσάβεν, το οποίο πριν μερικά χρόνια είχε αρνηθεί να καταβάλει αποζημίωση για την εκπαίδευση ποδοσφαιριστού σε δύο συλλόγους της Αργεντινής. Συγκεκριμένα το 2008 είχε πάρει με 6μηνη σύμβαση τον αργεντινό, Σέρχιο Σαγκαράσου, ο οποίος πριν είχε αγωνισθεί στις Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ και Ατλέτικο Εξουρσιονίστας. Και θα έπρεπε να τους καταβάλει το ποσό των 157. 500 ευρώ ως αποζημίωση για την εκπαίδευσή του. Έτσι με το τέλος της σαιζόν 2013- 14 μετά από εντολή της FIFA, η Βιλχελμσάβεν υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία. Τώρα με την απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου αποφαίνεται ότι η Ομοσπονδία της Βορείου Γερμανίας δεν ήταν αρκετά σαφής στην αιτιολόγησή της να εφαρμόσει τον υποβιβασμό της ομάδας, μετά την εντολή της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το καταστατικό της εν λόγω ομοσπονδίας δεν κατέστησε σαφές, ποια ποινή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας σύλλογος, σε περίπτωση που αρνηθεί να πληρώσει τα τέλη αποζημίωσης στην προηγούμενη ομάδα ενός ποδοσφαιριστή. Κάτι που σημαίνει πως η Βιλχελμσάβεν δεν ήταν σε θέση να σταθμίσει επαρκώς τους κινδύνους που παρουσιαζόντουσαν μπροστά της, και παρέλειψε να το πράξει. Αρχικά η διοίκηση της Βιλχεμσάβεν είχε προσφύγει κατά της απόφασης στο δικαστήριο της Καρλσρούη και είχε δικαιωθεί. Ωστόσο στη συνέχεια η ομοσπονδία της Βόρειας Γερμανίας προσέφυγε στο CAS (Τριμμελές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης) και υπερίσχυσε καθώς απαγορεύεται ομάδες να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια. Όμως η Βιλχελμσάβεν δεν το έβαλε κάτω. Πήρε το ρίσκο και προσέφυγε στα ξανά στα πολιτικά δικαστήρια και μάλιστα στο Ανώτατο. Το οποίο τώρα την δικαιώνει.

Το σκεπτικό των συνηγόρων της Βιλχελμσάβεν που αποδέχθηκε και το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βρέμης ήταν ότι όντως τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλει είναι πάρα πολλά για μία μικρή ομάδα, η οποία υποστήριξε ακόμη ότι δεν ήταν μέλος της ΦΙΦΑ. Και ως εκ τούτου, δεν πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνά τον κόσμο ένα σώμα που θα αποφασίζει εκείνο για το πώς θα εφαρμόζεται η πληρωμή ενός ποδοσφαιριστή. Μάλιστα, ο Εισαγγελέας της εν λόγω υπόθεσης, στο σκεπτικό του τόνισε ότι ο 19χρονος δεν ήταν μόνο Αργεντινός, αλλά και Ιταλός πολίτης (είχε και διαβατήριο) , ο οποίος απολάμβανε τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση, αλλά και η ελευθερία να επιλέγει τον εργοδότη του. Οπότε δεν είχε κανένα δικαίωμα να επέμβει ούτε η ΦΙΦΑ και να ζητήσει από τις ομοσπονδίες της τον υποβιβασμό της Βιλχελμσάβεν, αλλά ούτε και το CAS, γιατί αντιβαίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι στην δικαιοδοσία του το επίμαχο αυτό θέμα.

Η απόφαση της Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου είναι γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει όχι αναταράξεις, αλλά «χιονοστιβάδα» εξελίξεων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και φυσικά στην ΦΙΦΑ, την ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου. Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να μελετηθεί πλέον εις βάθος από την Παγκόσμια αρχή του ποδοσφαίρου, καθώς δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε κι άλλες τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει λοιπόν η ΦΙΦΑ και ο νέος της πρόεδρος, Τζιάνι Ινφαντίνο να δουν με τους επιτελείς του νομικού τμήματος τι τρόπος θα βρεθεί προκειμένου να βελτιωθεί ή ακόμη και να αλλάξει ο κανόνας σχετικά με τις αποζημιώσεις για εκπαίδευση νεαρών ποδοσφαιριστών στους προηγούμενους συλλόγους τους. Ειδάλλως…

Μάνος Σταραμόπουλος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ