aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑΕΛ: Ποια είναι τα... κλειδιά για την ανανέωση-επέκταση του συμβολαίου τους

ΑΕΛ: Ποια είναι τα… κλειδιά για την ανανέωση-επέκταση του συμβολαίου τους

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Καλό να στρέφεται η προσοχή του κόσμου στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει φέτος η ΑΕΛ, στην πιθανότητα να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν το περασμένο Καλοκαίρι και στο γεγονός πως διέψευσε εκατοντάδες «άπιστους Θωμάδες» με την πορεία της. Καλό είναι από την άλλη κιόλας, να γνωρίζει οποιοσδήποτε τους «ήρωες» οι οποίοι κρύβονται πίσω από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, πέραν από τον προπονητή Ντούσαν Κέρκεζ και τους συνεργάτες του.

Αναφερόμαστε σε ποδοσφαιριστές-κλειδιά των οποίων το συμβόλαιο ολοκληρώνεται φέτος και την πιθανότητα επέκτασης της συνεργασίας με κάποιους άλλους, μετά την εξέλιξη με τους Φιντέλις Ιρένε, Λεάντρο Σίλβα και Αντρέ Τεϊσέιρα. Παίκτες σε νεαρή ηλικία, σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία, αλλά και έμπειρους.

Διαβάστε επίσης: Όπως το είπε ο «Πούρσα»: Δεν διαθέτει αστέρια η ΑΕΛ, αλλά…

Είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκε ένα ρόστερ ειδικών συνθηκών το περασμένο Καλοκαίρι, λόγω χαμηλού προϋπολογισμού και ο Ντούσαν Κέρκεζ έπρεπε να επενδύσει και σε παίκτες τους οποίους ο Μπρούνο Μπαλταζάρ πέρυσι, δεν γύριζε ούτε καν να τους δει, τρόπος του λέγειν. Σε μία ΑΕΛ με μεγαλύτερο μπάτζετ, ενδεχομένως να υπήρχαν πολλές μετατροπές το περασμένο Καλοκαίρι, αλλά και χωρίς αυτό, έγινε και γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Η ΑΕΛ άρχισε εντυπωσιακά, στην πορεία προέκυψαν κάποιες στραβές και από την κατάληξή της στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, θα φανεί αν η φετινή ομάδα θα πετύχει την έξοδό της στην Ευρώπη, ή κάτι περισσότερο, όπως λόγου χάρη η κατάκτηση ενός εγχώριου τίτλου.

Από την κατάληξη της σεζόν, θα καθοριστεί επίσης και το ύψος του προϋπολογισμού της ΑΕΛ το ερχόμενο Καλοκαίρι για τη νέα σεζόν. Αν δηλαδή θα γίνουν απλώς λίγες και καλές προσθήκες, ή αν κάποιοι θα πουν «αντίο» γα να έρθουν καλύτεροι, σε περίπτωση που αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τον σχεδιασμό.

Όλοι δίνουν εξετάζεις όταν φορούν την κίτρινη φανέλα, όμως, για ορισμένους είναι ιδιαίτερη η συνέχεια της σεζόν. Ας δούμε ποιοί είναι αυτοί…

Πάτρικ Πρόσεκ: Θα διερωτάστε γιατί αρχίσαμε από τον Πολωνό τερματοφύλακα της ΑΕΛ, ο οποίος στα 23 του χρόνια πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις με τη φανέλα της Λεμεσιανής ομάδας και ήδη ο Ντούσαν Κέρκεζ έδωσε εντολή να επεκταθεί το συμβόλαιό του που ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2020 και μπήκε στη λίστα με τις πρόωρες επεκτάσεις συμβολαίου. Αυτό με αφορμή την επέκταση συμβολαίου των Φιντέλις Ιρένε, Λεάντρο Σίλβα και Αντρέ Τεϊσέιρα. Ο Πρόσεκ βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι και κάνει όλους στον σύλλογο να αισθάνονται ασφαλείς. Σύντομα αναμένεται να υπογράψει λοιπόν, νέο συμβόλαιο με αυξημένες απολαβές, κάτι που αν οριστικοποιηθεί, θα το κερδίσει με το σπαθί του.

Kέβιν Λαφράνς: Διανύει την τρίτη του σεζόν στην ΑΕΛ. Την έζησε σε καλές και κακές στιγμές, παρόλο που δεν πανηγύρισε κάποιο τίτλο. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου και ο διεθνής αμυντικός από την Αϊτή, δέχθηκε πρόταση ή κρούση από ομάδες προηγμένων πρωταθλημάτων, οι οποίες μπορούν να του προσφέρουν καλύτερους όρους εργασίας και προοπτική. Βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία, έκλεισε τα 29 του χρόνια τον περασμένο μήνα και η παραμονή του στην ΑΕΛ θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολη, έως απίθανη, καθότι ως γνωστόν, απέρριψε πρόταση ανανέωσης συμβολαίου από τη διοίκηση. Για τη φημολογία περί προφορικής συμφωνίας του με τον ΑΠΟΕΛ, δεν είμαστε οι κατάλληλοι να αναφέρουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο, διότι πηγάζει από καφενειακές συζητήσεις στα Social Media. Όταν ο Λαφράνς μείνει ελεύθερος και σε περίπτωση που δεν επισημοποιηθεί ενδεχόμενη μετεγγραφή σε ομάδα που ο ίδιος θεωρεί καλύτερη προοπτική, θα διαφανεί αν υπάρχει έστω μία μικρή πιθανότητα να μείνει στην ΑΕΛ.

Ντόσα Ζούνιορ: Σε σύγκριση με πέρυσι που αγωνίστηκε ελάχιστα λόγω τραυματισμού και μη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τον Μπρούνο Μπαλταζάρ, φέτος άρχισε μεν νωθρά, αλλά στη συνέχεια φάνηκε πως βρήκε μεγάλο μέρος του παλιού καλού εαυτού του και παρουσιάζεται πολύ αποφασιστικός. Το συμβόλαιό του 32χρονου στόπερ (κλείνει τα 33 τον ερχόμενο Ιούλιο), επίσης ολοκληρώνεται στο τέλος της περιόδου (31 Μαΐου) και πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει θετικό κλίμα για ανανέωση της συνεργασίας του με την ΑΕΛ. Σε περίπτωση που αποδώσει το ίδιο καλά ή και καλύτερα στη συνέχεια, τότε θα αφήσει την άγκυρά της ποδοσφαιρικής του καριέρας στον πάτο του Λιμανιού της Λεμεσού. Θα ισχύσει το «σαν θέλει νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει ο πεθερός».

Ζοσιμάρ Βοζίνια: Από τη στιγμή που έχασε τη θέση του βασικού από τον Πάτρικ Πρόσεκ και αμείβεται με σχετικά υψηλές απολαβές εν συγκρίσει με τους πλείστους παίκτες του ρόστερ, τότε οι πιθανότητες παραμονής του με ανανέωση συμβολαίου είναι μοιρασμένες. Είναι αλήθεια πως ο τερματοφύλακας από το Πράσινο Ακρωτήρι, πέρσι είχε θετική παρουσία και πραγματοποίησε αρκετές καθοριστικές αποκρούσεις. Ήταν όμως και ευάλωτος στις γκέλες για να λέμε την αλήθεια και συνάμα τυχερός επειδή σε πολλές περιπτώσεις η ΑΕΛ δεν πλήρωσε τα λάθη του. Για όσους θυμούνται, η ΑΕΛ αποκλείστηκε με το «καλημέρα» στο κύπελλο πέρυσι από την Αγία Νάπα, εξ αιτίας ενός λάθους του Βοζίνια και μίας άστοχης εκτέλεσης πέναλτι του Ζούνιορ. Φέτος, εκεί που πήγε να τον εμπιστευτεί ο Κέρκεζ, τα έκανε «μούσκεμα» σε κάποια ματς, άρα μπορεί να έχασε και την καλή του ψυχολογία και να χρειάζεται να δουλέψει πολύ σε αυτό τον τομέα για να βελτιωθεί. Χώρια το γεγονός πως διέρρευσε σε κάποιες παρασκηνιακές στήλες ότι δημιουργεί κάποια προβλήματα με τον χαρακτήρα του. Αλήθεια ή ψέματα αυτό, όπου υπάρχει κάπνος υπάρχει και φωτιά. Για να συνεχίσει στους γαλαζοκίτρινους, θα χρειαστεί να δώσει συγκατάθεση ο Κέρκεζ, ενώ ρόλο θα παίξει και το οικονομικό. Το συμβόλαιό του επίσης λήγει τέλος του ερχόμενου Μαΐου.

Γιον Γκαθτανιάγα: Υπέγραψε συμβόλαιο για 1+2 χρόνια. Ήλθε με περγαμηνές στην ΑΕΛ το περασμένο Καλοκαίρι και μέχρις στιγμής έδειξε και αρκετά καλά στοιχεία, αλλά και πτώση στην απόδοσή του σε κάποιες περιπτώσεις. Και γι’ αυτόν, η συνέχεια της σεζόν θα είναι καθοριστική όσον αφορά στην πιθανότητα άσκησης του δικαιώματος της αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου του.

Ανδρέας Αβραάμ: Λήγει κι αυτουνού το συμβόλαιο τέλος του ερχόμενου Μαΐου κι η παραμονή του στη Λεμεσιανή ομάδα, θα εξαρτηθεί τόσο από το οικονομικό όσο κι από τη λαϊκή ρήση που αναφέραμε στην περίπτωση του Ντόσα Ζούνιορ («σαν θέλει -δηλαδή- νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει ο πεθερός»). Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως είναι ευτυχισμένος στην ΑΕΛ, ενώ υπάρχει εκτίμηση προς το πρόσωπό του από την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση.

Μανουέλ Τόρες: Αποκτήθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο κι έδειξε καλά στοιχεία. Φέτος όμως, έκανε τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους στον σύλλογο με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του και κάποια καθοριστικά τέρματά του. Δυστυχώς, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά τον περασμένο Δεκέμβριο και διαγράφηκε από το ρόστερ για να εγγραφεί άλλος νεοφερμένος παίκτης. Ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, όμως, στην ΑΕΛ δεν παύουν να σκέφτονται πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή στον οποίον μπορεί να στηριχθεί ο Κέρκεζ για τη νέα σεζόν, εφόσον αποθεραπευτεί πλήρως και δεν υπάρξει κίνδυνος ο τραυματισμός του να τον εμποδίσει να αγωνιστεί στο επίπεδο που όλοι τον θαύμασαν φέτος. Σε ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού, υπάρχει ενδεχόμενο να του γίνει πρόταση για νέο συμβόλαιο, εφόσον αποδειχθεί πως ο τραυματισμός του δεν θα καθυστερήσει περισσότερο την επιστροφή του στη δράση, ενώ οι απολαβές οι οποίες θα του προταθούν, δεν θα είναι οι ίδιες με αυτές που είχε πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του που επέφερε και τη διαγραφή του από το ρόστερ.

Άλεξ ντα Σίλβα: Tον ερχόμενο Αύγουστο κλείνει τα 36 του χρόνια και ήδη, στο πίσω μέρος του μυαλού του σκέφτεται τον τερματισμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ώστε να ασχοληθεί με κάτι άλλο που να αφορά στο ποδόσφαιρο. Άρχισε πολύ καλά φέτος στην ΑΕΛ, αλλά στη συνέχεια η πτώση της απόδοσής του, έφερε στην επιφάνεια παίκτες που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο κέντρο της Λεμεσιανής ομάδας. Εντούτοις, δεν παύει να αποτελεί μία αξιόπιστη λύση από τον πάγκο ο Βραζιλιάνος έμπειρος μέσος. Το συμβόλαιο του με την ΑΕΛ, είναι μονοετές και ολοκληρώνεται κι αυτού τον προσεχή Μάιο. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανανεωθεί η συνεργασία του με την ομάδα της Λεμεσού.

Ρουβέν Χουράδο: Υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο το περασμένο Καλοκαίρι, άρχισε εξαιρετικά τη σεζόν με τέρματα που χάρισαν αρκετούς βαθμούς, όμως, στη συνέχεια επήλθε η πτώση στην απόδοσή του και δικαιολογημένα ο Κέρκεζ άρχισε να του δίνει ανάσες αφήνοντάς τον στον πάγκο τον τελευταίο καιρό. Τον ερχόμενο Απρίλιο θα κλείσει τα 33 του χρόνια και ήδη γίνονται σκέψεις για το αν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του ή όχι, ή αν θα επιδιώξει ο Βόσνιος προπονητής να βρει κάτι καλύτερο. Αν βελτιωθεί κι αρχίσει να βοηθάει πάλι στο σκοράρισμα, ίσως επιθυμήσει την παραμονή του ο Κέρκεζ ως μία λύση… βάθους στο ρόστερ. Αυτό θα διαφανεί με το πέρασμα του χρόνου.

Ανδρέας Μακρής: Λίγα πράγματα μπορεί να πει κανείς για τον Κύπριο φορ και ουσιαστικά. Προσπαθεί, βοηθάει σε σημαντικό βαθμό την ΑΕΛ, κέρδισε τον σεβασμό του κόσμου της ομάδας, αλλά είναι δανεικός από τον ΑΠΟΕΛ κι ο δανεισμός του ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου (το συμβόλαιό του με τους Λευκωσιάτες λήγει τον Μάιο του 2020). Για να επιδιώξει την παραμονή του ή την αγορά του η ΑΕΛ, θα χρειαστεί να τα βρει με τον ΑΠΟΕΛ. Είναι νωρίς ακόμη για να λεχθεί κάτι όσον αφορά στο μέλλον του στην ΑΕΛ.

Γιάννης Γερολέμου: Tο Καλοκαίρι του 2011, ο πρόεδρος Ανδρέας Σοφοκλέους τον χαρακτήρισε «θείο βρέφος» στο fan day και μελλοντικό παικταρά της ΑΕΛ. Μέχρι σήμερα, για παικταρά και «θείο βρέφος» ακούγαμε και διαβάζαμε και μόνο τέτοιος δεν αποδείχθηκε ο 19χρονος. Δεν αμφισβητεί κανείς το ταλέντο του νεαρού διεθνούς μεσοεπιθετικού. Πρόκειται για «ακατέργαστο διαμάντι», το οποίο ωστόσο… δεν εξορύχτηκε και δεν έλαμψε στην ΑΕΛ από τη σεζόν 2015-16 που άρχισε να μετράει το επαγγελματικό του συμβόλαιο με την ανδρική ομάδα. Αποτελεί στέλεχος της ανδρικής ομάδας για τέταρτη σεζόν και κατέγραψε μόνο 10 συμμετοχές και δύο τέρματα σε επίσημες αναμετρήσεις. Χριστάκης Χριστοφόρου, Μάκης Χάβος, Πάμπος Χριστοδούλου, Μπρούνο Μπαλταζάρ και Ντούσαν Κέρκεζ, είναι οι προπονητές που είχε η ΑΕΛ από τότε που ο Γερολέμου ανήκει στην ανδρική ομάδα και κανείς δεν του έδωσε περισσότερες από τρεις ευκαιρίες σε μία σεζόν, σε αγώνες πρωταθλήματος. Με βάσει το «Transfermarkt», το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάιο και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η περίπτωση του νεαρού παίκτη.

Ζαρκίνιο Αντόνια: Αφήσαμε τελευταίο τον Ολλανδό εξτρέμ με καταγωγή από το Κουρασάο, επειδή όταν ανακοινώθηκε, δεν έγινε αναφορά στη διάρκεια του συμβολαίου που υπόγραψε, ενώ βάσει κάποιων πληροφοριών από το διαδίκτυο, υπέγραψε μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν, κάτι που εκτός απροόπτου δεν θεωρείται λογικό. Βάσει άλλων πληροφοριών, γίνεται λόγος για συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2019-20.

Όσον αφορά στην επέκταση συμβολαίου κάποιων παικτών, μετά από αυτό των Λεάντρο, Α. Τεϊσέιρα και Ιρένε, σειρά παίρνει ο Πρόσεκ (όπως προαναφέραμε) και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι Νταβόρ Ζντραφκόφσκι, Νιλς Τεϊσέιρα, Χρίστος Γουίλερ και κάποιοι άλλοι. Για κάποιους υπάρχει ειλημμένη απόφαση κι απλώς απομένει ανακοίνωση, ενώ άλλοι θα χρειαστεί να δώσουν επιπλέον διαπιστευτήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ