aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑΕΚ: Το «φαινόμενο» του κυπριακού αθλητισμού

ΑΕΚ: Το «φαινόμενο» του κυπριακού αθλητισμού

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο blog του sportdebate.wordpress.com για ένα πρόσφατο «φαινόμενο» του κυπριακού αθλητισμού, την ΑΕΚ Λάρνακας.

Αναλυτικά: «Η φίλαθλη μου ιδιότητα και οι οπαδικές μου προτιμήσεις είναι της πάσης γνωστές, τόσο λόγω καταγωγής, όσο και αθλητικής σταδιοδρομίας. Δεν έχω κρύψει ποτέ τις προτιμήσεις μου, ούτε όμως έχω αφήσει αυτές τις προτιμήσεις να διαβρώσουν τις προτεραιότητες και τις αρχές μου ως άτομο ταγμένο στην υπηρεσία του κυπριακού αθλητισμού.

Σήμερα, όχι τυχαία φυσικά, αφιερώνω το άρθρο σε ένα πρόσφατο «φαινόμενο» του κυπριακού αθλητισμού, το οποίο για πολλή καιρό είχα πρόθεση να αναφερθώ. Η ΑΕΚ Λάρνακας, ένας αθλητικός οργανισμός, που είναι από τους νεαρότερους ηλικιακά στη χώρα, έχει καταφέρει ένα μεγάλο άθλο. Μπορεί οι φίλοι Λαρνακείς να παραπονιούνται συχνά ότι η πόλη τους δεν αναπτύσσεται όπως οι άλλες πόλεις σε ρυθμό και ποιότητα, αλλά σίγουρα ο αθλητισμός της πόλης θα τους κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Δεν είναι μόνο το νέο γήπεδο που τη Δευτέρα το βράδυ εγκαινιάζεται. Δεν είναι μόνο η ομάδα μπάσκετ που χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται και εδραιώνεται. Δεν είναι μόνο η ομάδα φούτσαλ που από την 3η κατηγορία εδραιώθηκε στην 1η. Δεν είναι μόνο η αγωνιστική πρόοδος που δείχνει η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα, έχοντας εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στις πρωταγωνιστικές θέσεις του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Είναι η διοικητική σταθερότητα. Είναι η αγωνιστική σταθερότητα, με ταυτόχρονο οικονομικό νοικοκύρεμα, λειτουργία εντός ρεαλιστικών οικονομικών δεδομένων και η ορθολογιστική διαχείριση. Η οποία διαχείριση, όποιος τη μελετήσει θα δει ότι είναι πανομοιότυπη σε όλα τα τμήματα. Είναι η σωστή στελέχωση και η κατάλληλη επένδυση (έστω για τα κυπριακά δεδομένα) σε τεχνοκράτες και πεπειραμένους επαγγελματίες. Είναι η συντροφικότητα των διοικούντων, η ομοψυχία και η λειτουργία στηριγμένη σε στρατηγική, σε S.M.A.R.T. – «έξυπνους» στόχους (specific, measurable, attainable, realistic, time bound).

Είναι πάνω από όλα, κατ’ εμένα, το όραμα, η στοχοθέτηση και η μεθοδικότητα για υλοποίηση του οράματος και του στόχου. Μακριά από τυμπανοκρουσίες, χωρίς τα ονόματα να είναι υπεράνω του συνόλου, με ήθος και αθλητική παιδεία, στην οποία δεν είμαστε όντως συνηθισμένοι. Τίποτα τυχαίο, τίποτα παροδικό και εκτεθειμένο στο πέρασμα του χρόνου. Το αντίθετο.

Προσκαλώ οποιοδήποτε να μελετήσει τα δρώμενα της τελευταίας πενταετίας, αρχίζοντας από τότε που η ποδοσφαιρική ομάδα αγωνιζόταν στις αλάνες της Β’ ποδοσφαιρικής κατηγορίας. Μπορεί να ακούγονται τα πιο πάνω υπερβολικά και βγαλμένα από Σκανδιναβική εμπειρία, αλλά όμως δεν είναι. Είναι η εξαίρεση του κυπριακού αθλητισμού σήμερα και ναι το παράδειγμα για μίμηση, ειδικά σε διοικητικό και διαχειριστικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού στην ολότητα του, με μειωμένη προσέλκυση φίλαθλου κοινού και άρα εσόδων, λειτουργώντας σε μια πολύ μικρή πόλη και τη 2η μικρότερη αγορά της χώρας, τα πεπραγμένα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και προκαλούν περισσότερο θαυμασμό και ανάγκη μελέτης προς παραδειγματισμό. Δεν βρίσκω κανένα κακό, ούτε λόγο «ντροπής» (για θερμόαιμους και φανατικούς) στο συγκεκριμένο.

Εστιάζω, πέραν όλων των πιο πάνω, στην απουσία του εθνικού μας μικροβίου από τη λειτουργία της ΑΕΚ. Την απουσία της εθνικής αρρώστιας, που κατέστρεψε πλειστάκις και το έθνος και τον αθλητισμό και τις ομάδες μας. Τη δική μου ομάδα πρώτη, σαν σύγχρονο παράδειγμα, όχι μοναδικό σίγουρα. Την αρρώστια της διχόνοιας, των προσωπικών φιλοδοξιών και των αλλότριων συμφερόντων, του φθόνου και του εγωισμού. Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία, η ομαδική δουλειά και η ύπαρξη σωστής ηγεσίας σε όλα τα αθλητικά τμήματα είναι πραγματικά text book case.

Εύχομαι το γήπεδο να είναι καλοτάξιδο. Εύχομαι οι ομάδες και ο οργανισμός της ΑΕΚ γενικότερα να ευημερεί και να προοδεύει. Εύχομαι οι υπόλοιποι να παραδειγματιστούμε, να δράσουμε ανάλογα και κάποια στιγμή να έχουμε την ίδια καλή λειτουργία και διοικητική απόδοση, που σίγουρα θα μας ωθήσει και αγωνιστικά. Τα καλά παραδείγματα πρέπει πάντα να προβάλλονται και γιατί όχι να «αντιγράφονται». Έτσι προοδεύουμε, έτσι προοδεύει και ο αθλητισμός μας. Ο αθλητισμός μας γενικά χρειάζεται και άλλους οργανισμούς σαν τη σημερινή ΑΕΚ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ