aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑΕΚ: Μετά την Γάνδη, στον δρόμο της Ριέκα ή Αμπερντίν! (το προφίλ τους)

ΑΕΚ: Μετά την Γάνδη, στον δρόμο της Ριέκα ή Αμπερντίν! (το προφίλ τους)

Το ζευγάρι που θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, εφόσον φυσικά καταφέρει να προκριθεί από τον γ’ προκριματικό γύρο σε βάρος της Γάνδης, έμαθε η ΑΕΚ. Η ομάδα της Λάρνακας, που είχε τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών, αν ξεπεράσει το βελγικό εμπόδιο θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης το νικητή του ζευγαριού Ριέκα – Αμπερτίν. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο «ΑΕΚ Αρένα» στις 22 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στις 29 του ίδιου μήνα.

Το προφίλ της Ριέκα

Η Ριέκα έχει ευρωπαϊκή παρουσία και στα χρόνια του ενιαίου γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος, αλλά πολύ περισσότερο από τότε που η Κροατία αποτελεί ανεξάρτητο κράτος. Πρώτη συμμετοχή της ήταν την περίοδο 1978-79 στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης και αυτή ήταν η μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή ιστορία της.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στην Κροατία, αφού βρίσκεται στη σκιά των Ντίναμο Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ (η παραδοσιακό της «εχθρός»). Ιδρύθηκε το 1946 με το αρχικό της όνομα να είναι το Sportsko Drusko Kvarner, ενώ το 1954 πήρε την τωρινή της ονομασία. Χρώμα της είναι το άσπρο και έδρα της είναι το «Ριέκα Στάντιουμ», πιο γνωστό ως «Rujevica» εξαιτίας της περιοχής που εδρεύει με χωρητικότητα 8.300 θεατών. Κάτοχος του 70% της ομάδας, από το 2012, είναι ο Ιταλός επιχειρηματίας Γκαμπριέλε Βόλπι που είναι ιδιοκτήτης της Σπέτσια (Β Ιταλίας), αλλά και  της Προ Ρέκο που είναι ιταλική ομάδα πόλο, με πολλές επιτυχίες. Το άλλο 30% ανήκει στην πόλη της Ριέκα.

Οι «μπλε της Ριέκα» (Rijeka bijeli), όπως είναι το παρατσούκλι τους, μολονότι η παραδοσιακή εμφάνισή τους είναι ολόλευκη, ιδρύθηκαν το 1946 και, επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, είχαν κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο. Εκ των ιδρυτικών μελών της κροατικής λίγκας το 1992, έφτασαν μια ανάσα από τον τίτλο του 1999, αλλά ακόμα θυμούνται ένα ακυρωθέν γκολ για ανύπαρκτο οφσάιντ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης με την Οσιγεκ, που τους στέρησε τη νίκη και το πρωτάθλημα. Στα επόμενα χρόνια, πανηγύρισαν το Κύπελλο το 2005 και το 2006. Την περίοδο 2011-12 έφτασαν ένα βήμα από τη χρεοκοπία, όμως η άφιξη του Ιταλού επιχειρηματία Γκαμπριέλε Βόλπι και της εταιρείας του Social Sport, σχεδόν την τελευταία στιγμή, άλλαξε τη μοίρα του συλλόγου.

Οι άνθρωποι της Ριέκα ακολουθούν το επιχειρηματικό μοντέλο της Μονακό, επενδύοντας σε εγχώρια και γειτονικά ταλέντα, εντοπίζοντας παίκτες με προσωπικότητα και… κρατώντας χαμηλά την μπάλα, χωρίς μεταγραφικές τρέλες. Ο νέος άνεμος φάνηκε και στα αποτελέσματα. Προπονητής της είναι ο Ιγκόρ Μπίσκαν που είχε ανακοινωθεί από την Ανόρθωση στις 5 Οκτωβρίου 2018, όμως τέσσερις μέρες μετά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της κροατικής ομάδας.

Το προφίλ της Αμπερντίν

Η Αμπερντίν είναι μία από τις ιστορικές ομάδες της Σκωτίας. Αν και σίγουρα δεν έχει τη δυναμική και την αναγνωσιμότητα των Ρέιντζερς και Σέλτικ, η Αμπερντίν ήταν ο σύλλογος που κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία των δύο τη δεκαετία του `80 και να πάρει τρία πρωταθλήματα, αλλά και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, υπό την καθοδήγηση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Ο σκοτσέζος τεχνικός, προτού αναχωρήσει για το Μάντσεστερ και τη Γιουνάιτεντ, είχε φροντίσει να φτιάξει το όνομά του, οδηγώντας την άσημη Αμπερντίν πρώτα στην κορυφή της Σκωτίας (τρία πρωταθλήματα σε επτά χρόνια), αλλά και σε αυτή της Ευρώπης, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1983.

Η Αμπερντίν ιδρύθηκε το 1903. Εδρα της είναι το στάδιο Πίτορι, το οποίο έχει χωρητικότητα 22.199 θεατών και ήταν το πρώτο γήπεδο στη Βρετανία, όπου όλοι οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να κάτσουν, αλλά και να προστατευτούν από τη βροχή, με τη βοήθεια σκεπάστρου. Πρόεδρός της είναι ο Στιούαρτ Μάιλν και προπονητής της ο Ντέρεκ Μσίνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ