aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤEUROLEAGUE«Πνίγηκε» στον Βόσπορο από την αστοχία ο Ολυμπιακός

«Πνίγηκε» στον Βόσπορο από την αστοχία ο Ολυμπιακός

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ερχόταν από ένα επικό «break», αυτό φαίνεται ότι έδωσε περισσότερη ώθηση στη Φενέρμπαχτσε, η οποία τον νίκησε 73-69 και έτσι έστειλε τη σειρά σε πέμπτο και τελευταίο ματς στο ΣΕΦ.

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς της φετινής σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα από τα χειρότερά τους ματς στην επίθεση. Αυτό, μαρτυρούν φυσικά οι μόλις 69 πόντοι, ενώ είχαν και τραγική αναλογία ασίστ/λαθών.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι αυτής της σειράς ο πάγκος δεν έδωσε την απαραίτητη βοήθεια στην ομάδα του Μπαρτζώκα, πέραν του Σακίλ ΜακΚίσικ, ενώ ακόμη και τα πρώτα… βιολιά της είχαν σχεδόν απλή… συμμετοχή στην αναμέτρηση. Από την άλλη, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη έβαλαν όλα τα μεγάλα σουτ στα τελευταία λεπτά.

Τα σημεία κλειδιά που έκριναν το αποτέλεσμα στην Πόλη…

Η Φενέρ έβαζε τα μεγάλα τρίποντα και ο Ολυμπιακός… αστοχούσε
Το παιχνίδι ήταν κλειστό καθ’ όλη τη διάρκειά του, οπότε αυτό που έκρινε το αποτέλεσμα στην Πόλη ήταν οι λεπτομέρειες. Στο συγκεκριμένο ήταν τα μεγάλα σουτ. Συνολικά, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έβαλε έξι τρίποντα στην τέταρτη περίοδο. Η αρχή έγινε από τον Χέιζ με δύο απανωτά στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου, δίνοντας το προβάδισμα στους Τούρκους. Η μόνη απάντηση που είχε να αντιπαραβάλει ο Ολυμπιακός ήταν ο ηρωικός ΜακΚίσικ, αλλά εκεί εμφανίστηκαν οι Πιερ και Ντόρσεϊ για το +6 (67-61) πρώτα και το +7 (70-63) αργότερα. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρήκαν τέτοιο σουτ όλο αυτό διάστημα. Αρχικά, στο 58-58 ο Πίτερς αστόχησε σε ένα εντελώς αμαρκάριστο τρίποντο από την κορυφή, ενώ τον Αμερικανό «μιμήθηκε» και ο Παπανικολάου –ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες και θέση- στο 67-63, στο 38’.

Αστοχία έξω από τα 6,75μ. και κακή αναλογία ασίστ/λαθών
Αν είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως βελτίωση ο Ολυμπιακός είναι στα σουτ έξω από τα 6,75μ.! Αυτό, είναι το τρίτο σερί ματς που η ομάδα του Πειραιά έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα και ο απολογισμός είναι 2-1 υπέρ της Φενέρ! Μόνο στην πρεμιέρα της σειράς ήταν εξαιρετικοί οι Πειραιώτες, όπου είχαν 16/29 τρίποντα, δηλαδή, ποσοστό 55,2%. Το break της Φενέρ στο ΣΕΦ, οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν 31,8% (7/22), στο δικό τους το απογοητευτικό 25% (6/24), αλλά εκεί το ένα και πολύ μεγάλο τρίποντο του Σλούκα τους ήταν αρκετό, όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες στο ματς. Στο Game 4 ο Ολυμπιακός είχε 7/25 τρίποντα, που σημαίνει ποσοστό 28%. Κι αν εξαιρέσουμε τον Κάναν, που το σουτ είναι η… δουλειά του και είχε 2/5, τα υπόλοιπα τρίποντα των «ερυθρόλευκων» δεν ήρθαν από τους συνήθεις… υπόπτους, αλλά από τον ΜακΚίσικ (3/4) και τον Γουόκαπ (2/4). Από ‘κει και πέρα; Λαρεντζάκης 0/3, Σλούκας 0/1, Βεζένκοφ 0/5, Παπανικολάου 0/2 και Πίτερς 0/1… Ένας ακόμη τομέας που απέδειξε το πολύ καλό «διάβασμα» της Φενέρ και την έλλειψη λύσεων από τον Ολυμπιακό ήταν πως μία από τις καλύτερες ομάδες σε τελικές μοίρασε μόλις 11 ασίστ, έχοντας παράλληλα και 14 λάθη!

Μικρή συνεισφορά από τον πάγκο
Έχει τύχει πολλές φορές στα παιχνίδια οι «πενταδάτοι» να μην μπαίνουν καλά και να έρχονται οι «παγκίτες» να δώσουν την απαραίτητη ώθηση ή να συμπληρώνουν καλά τη δουλειά των προηγούμενων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο τέταρτο ματς του Ολυμπιακού και από την στιγμή που δεν τραβούν τόσο πολύ τα… αστέρια, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν δεν βοηθά και ο πάγκος. Από τους συνολικά 69 πόντους του Ολυμπιακού, οι 38π. ήταν από τους παίκτες της αρχικής πεντάδας και οι 31π. από εκείνους του πάγκου. Κι αν αναλογιστούμε ότι οι 20 πόντοι ήταν του ΜακΚίσικ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλοι οι υπόλοιποι είχαν ελάχιστη συνεισφορά. Ακόμη και ο ήρωας του προηγούμενου ματς, Κώστας Σλούκας, ο οποίος είχε μόλις 3π. Από ‘κει και πέρα, η μικρή προσφορά του «ερυθρόλευκου» πάγκου φάνηκε και σ’ άλλους τομείς. Στις ασίστ οι βασικοί πρόσφεραν 8 και οι παγκίτες 3. Αντίστοιχα, οι πενταδάτοι έκαναν 5 λάθη και εκείνοι που ήρθαν για… βοήθεια υπέπεσαν σε 9!

Τα «ερυθρόλευκα» αστέρια ήταν… σβηστά
Την ίδια ώρα τα «αστέρια» του Ολυμπιακού βρέθηκαν σε απελπιστικά άσχημο βράδυ. Ο Σάσα Βεζένκοφ έπαιξε κοντά 30 λεπτά και έδωσε μόλις 2π., 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ, με 1/1 δίποντο και 0/5 τρίποντα. Ο Κώστας Παπανικολάου σε 22:28’’ είχε 4 πόντους, 3 ριμπάουντ και καμία ασίστ, με 2/2 δίποντα και 0/2 τρίποντα. Πολύ χαμηλά ήταν και ο Κώστας Σλούκας με μόλις 3 πόντους και ισάριθμες ασίστ, αλλά χωρίς να πάρει πολλές προσπάθειες (1/1διπ., 0/1τρ., 1/1β.), ενώ ο Τόμας Γουόκαπ σε σχεδόν 29 λεπτά είχε 8π., 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλλά με 1/5 δίποντα και το καλό –τουλάχιστον- 2/4 τρίποντα.

«Μοχθούσαν» να πάρουν το προβάδισμα, αλλά το έχαναν εύκολα
Ο Ολυμπιακός είχε και τις καλές του στιγμές στο τέταρτο ματς της σειράς, αλλά σε κανένα σημείο δεν είχε διάρκεια και δεν κατάφερε να διασφαλίσει το προβάδισμά του. Αρκετές φορές στο ματς οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν τα ξεσπάσματά τους, αλλά ουδέποτε πήραν την κατάσταση πλήρως στα χέρια τους. Αυτό, φάνηκε από το ξεκίνημα κιόλας του ματς, όπου οι Πειραιώτες μπαίνουν με σερί 5-0 και επιτρέπουν στο… καπάκι σερί 7-0 στη Φενέρμπαχτσε. Στα μισά της δεύτερης περιόδου με την άμυνά τους και την ενέργεια του ΜακΚίσικ πήγαν στο +4 (23-27), αλλά επέτρεψαν στον Έντουαρντς να κάνει σερί 9-0 για το +5 (32-27) των γηπεδούχων, στο 17’. Ομοίως στην τρίτη περίοδο. Με ένα τρίποντο του Γουόκαπ, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν ξανά στο +5 (38-43), στο 24’, στη συνέχεια επέτρεψαν στον Χέιζ να φέρει το παιχνίδι στο καλάθι (43-45), με τον ορεξάτο Κάναν να απαντά για το νέο +5 (44-49), στο 27’.

Ωστόσο, οι επόμενες επιθέσεις είχαν συνολικά πέντε λάθη(!) από Σλούκα, Βεζένκοφ και Μπλακ, με τη Φενέρ να μειώνει στον πόντο (48-49), στο τέλος της τρίτης περιόδου. Στην ουσία, πριν το… καταστροφικό τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός είχε μομέντουμ και ευκαιρίες να αυξήσει τη διαφορά του και παράλληλα την πίεση στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά αυτό που έκανε ήταν κυρίως λάθη και έτσι οι Τούρκοι ήταν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ