aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

«Όλοι οι παίκτες θα είναι πρωταγωνιστές»

ΤΟΥ ΜΑΡΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

Επί προσωπικού, τον είχαμε γνωρίσει όταν ήλθε πέρσι στην Κύπρο, ως βοηθός του Βασίλη Φραγκιά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Κατάρ. Καμιά φορά όμως η ζωή κάνει τέτοιες… ζαβολιές και φέτος, τον έχουμε κοντά μας, στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, ως προπονητή της ΕΘΑ!

Για τον Γιώργο Μπιτζάνη ο λόγος, τον άνθρωπο στον οποίο οι κιτρινόμαυροι της Έγκωμης, εμπιστευτήκαν το πηδάλιο της τεχνικής τους ηγεσίας, βασιζόμενοι στις ικανότητές του για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί!

-Κόουτς, πώς προέκυψε η περίπτωση της ΕΘΑ και τι ήταν αυτό που σας έπεισε να δεχθείτε την πρόταση από αυτήν την ομάδα;

«Όταν ο μάνατζέρ μου, με είχε ενημερώσει για το ενδιαφέρον της ΕΘΑ, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, ήταν το ιστορικό αυτής της ομάδας. Η ΕΘΑ έχει μιαν μακρά ιστορία πίσω της, κάτι που γνώριζα από πριν καθώς πάντα παρακολουθούσα την κυπριακή καλαθόσφαιρα. Θα ήταν τιμή για μένα, να δουλέψω σε αυτήν την ομάδα. Θέλω λοιπόν και δημόσια, να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πανίκο Κωνσταντίνου και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Από την πλευρά μου, υπόσχομαι σκληρή δουλειά και μέσα από αυτήν, να δικαιώσω τους ανθρώπους της ομάδας για την επιλογή τους».

-Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια, σχετικά με τη φιλοσοφία σας γύρω από το άθλημα της καλαθόσφαιρας.

«Για μένα, όλα κτίζονται γύρω από την πειθαρχία που πρέπει να υπάρχει σε μιαν ομάδα και προσωπικά, δίνω έμφαση στις λεπτομέρειες γιατί από αυτά τα μικρά και -για πολλούς- ασήμαντα, είναι που κτίζονται τα καλώς έχοντα σε οποιανδήποτε ομάδα».

-Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι;

«Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μιαν ομάδα που θα έχει αυτοματισμούς και να γίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο των δυνατοτήτων της. Θέλουμε μιαν ομάδα να τρέχει στο γήπεδο, να έχει ενθουσιασμό, αλλά όλα αυτά πάντα θα βασίζονται πάνω σε κάποιες συγκεκριμένες αρχές».

-Πώς καταλήξατε στην απόφαση να επιλέξετε νεαρούς ξένους παίκτες, τη στιγμή που και όλη η υπόλοιπη ομάδα έχει μικρό μέσο όρο ηλικίας;

«Ήταν το «πάντρεμα μεταξύ των παικτών και από ηλικιακής, αλλά και από αγωνιστικής άποψης. Μπορεί να μας λείπει η εμπειρία, όμως μέσα από αυτήν την επιλογή, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα σύνολο που θα έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί και μέσα από αυτήν την εξέλιξη, να υπάρξει και η ατομική πρόοδος για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά».

-Μέσα από αυτό που αναφέρατε, να υποθέσουμε ότι οι Κύπριοι παίκτες, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που θα παρουσιάσετε;

«Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους! Ναι μεν, επαναλαμβάνω ότι ήταν ένα ρίσκο η επιλογή νεαρών ξένων, αλλά και οι οκτώ Κύπριοι παίκτες που διαθέτει η ΕΘΑ, είναι πολύτιμοι και επομένως, στη χρονιά που έρχεται, στην ομάδα μας, δεν θα υπάρχουν συμπληρωματικοί παίκτες. Όλοι, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αν η επιλογή, ήταν για έμπειρους ξένους, δεν πιστεύω ότι αυτοί θα ταίριαζαν με τους Κύπριους παίκτες της ομάδας».

-Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κέρδος που θα μπορέσει να βγάλει η ομάδα στο τέλος της χρονιάς;

«Πρώτα ο Θεός, να πάνε όλα καλά μέχρι τότε και με πίστη, αλλά και με σκληρή δουλειά, πιστεύω ότι οι παίκτες θα ανταποκριθούν σε όλα όσα θα τους ζητηθούν και εφόσον γίνουν όλα αυτά, ο μεγάλος μας στόχος, είναι στο τέλος, να νιώσει και η ομάδα, αλλά και οι παίκτες, κερδισμένοι. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η χρονιά, θα αφήσει ένα θετικό πρόσημο με παίκτες που θα νιώσουν ότι έγιναν κατά ένα χρόνο και πιο έμπειροι και πιο καλύτεροι».

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο;

«Θα έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μετά και την προσθήκη του ΑΠΟΠ. Μπορεί οι Κεραυνός, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ να δίνουν την αίσθηση ότι θα είναι τα φαβορί, αλλά εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και άλλες δυνατές ομάδες και μέσα από αυτό, πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετά παιχνίδια που θα είναι ντέρμπι».

-Βάσει του τι βλέπουμε να γίνεται σε άλλες ομάδες, στην ΕΘΑ θα δούμε κάτι το διαφορετικό σε σύγκριση με τους άλλους;

«Καταρχήν πιστεύω ότι θα είναι ένα διαφορετικό πρωτάθλημα, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα έχουν οι Κύπριοι παίκτες. Άλλωστε αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει και η ίδια η Ομοσπονδία. Ανεξάρτητα όμως από το τι γίνεται στις άλλες ομάδες, η ΕΘΑ θα έχει μιαν ομάδα που θα στηρίζεται πάνω στους Κύπριους παίκτες. Αυτοί θα έχουν τον πρώτο ρόλο».

Μετά την Ουκρανία και το Κατάρ η Κύπρος

«Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και ως προπονητής, δεν έχω ταβάνι στις φιλοδοξίες μου». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μπιτζάνης σκιαγράφησε και τα όνειρά του ως προπονητής και άλλωστε, αυτό είναι που αποδεικνύεται μέσα από το μέχρι τώρα, οδοιπορικό του γεννημένου στις 13 Δεκεμβρίου του 1977, νέου προπονητή της ΕΘΑ. Είχε αποχωρήσει μόλις στα 25 του από την ενεργό δράση και ήδη έχει περάσει από όλα τα επίπεδα ως προπονητής, αν και βρίσκεται μόλις στα 40 του! Στην Ελλάδα, δούλεψε σε Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας με τον Απόστολο Κόντο πρόεδρο, όπως επίσης είχε εργαστεί και στην ομάδα της Κηφισιάς όπως και σε αυτήν της Καβάλας.

Από το εξωτερικό, η Κύπρος προστέθηκε στις Ουκρανία και Κατάρ. Στην Αραβική Εθνική ομάδα, ήταν για τρία χρόνια βοηθός του Βασίλη Φραγκιά για τον οποίο ο κ. Μπιτζάνης μας είπε: «Είναι πρώτα από όλα, ένας φίλος ο Βασίλης. Με βοήθησε πάρα πολύ, τόσο στην εξέλιξή μου ως προπονητής, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η γνώμη του για να έλθω στην Κύπρο, ήταν από την αρχή κάθετη και θετικότατη! Τον ευχαριστώ και δημόσια για όλα όσα μου προσφέρει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ