aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟι δυο πρώτοι εθνικοί ταξινομητές της Κύπρου για καλαθόσφαιρα σε τροχοκάθισμα

Οι δυο πρώτοι εθνικοί ταξινομητές της Κύπρου για καλαθόσφαιρα σε τροχοκάθισμα

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα σχολή, η οποία αφορούσε την εκπαίδευση και αδειοδότηση Εθνικών Ταξινομητών (National Classifiers), οι οποίοι ταξινομούν τον βαθμό αναπηρίας των αθλητών που ασχολούνται με την καλαθόσφαιρα σε τροχοκάθισμα. Οι εκπαιδεύτριες του σεμιναρίου ήταν η Professor Nevin Ergun και η Associate Professor, Bahar Anaforoglu, οι οποίες ασχολούνται πολλά χρόνια με το μπάσκετ τροχοκάθισμα και είναι και οι δύο International gold classifiers.

Την σχολή ταξινομητών παρακολούθησαν γιατροί και φυσικοθεραπευτές από όλη την Ελλάδα, καθώς και δύο γιατροί από την Κύπρο, ο Δρ. Αλέξης Σαμούτης και η Δρ. Κατερίνα Χριστοδούλου Ματσούκα.

Ο στόχος της ταξινόμησης των παικτών είναι να υπάρχει ίσος βαθμός αναπηρίας στους καλαθοσφαιριστές των δύο ομάδων που αγωνίζονται σε ένα αγώνα. Το άθροισμα των βαθμών ταξινόμησης κάθε ομάδας που αγωνίζεται σε μία αναμέτρηση, δεν πρέπει να ξεπερνά το 14, κάτι που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η σωστή ταξινόμηση όλων των παικτών της ομάδας. Οι παίκτες με την πιο περιορισμένη κινητικότητα, ταξινομούνται με βαθμό 1.0, ενώ οι παίκτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα ταξινομούνται με βαθμό 4.5.

Η ταξινόμηση δεν εξαρτάται από την πάθηση του κάθε παίκτη ούτε βασίζεται σε κλινικά χαρακτηριστικά. Ο ταξινομητής παρακολουθεί τους παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα, παρατηρώντας την ικανότητα του κάθε παίκτη στην εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων.

Λαμβάνονται υπόψη το σπρώξιμο του αμαξιδίου, το φρενάρισμα, το ντριπλάρισμα, η πάσα, το σουτ και η αντίδραση στην επαφή με άλλο παίκτη. Με βάση τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, αποφασίζεται η τελική βαθμολογία κάθε παίκτη και αναγράφεται επίσημα στην προσωπική του κάρτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής οι ταξιμονήσεις για το Πρωτάθλημα και Κύπελλο ΟΠΑΠ Τροχοκαθίσματος πραγματοποιούνταν με την κάθοδο διεθνών ταξινομητών από το εξωτερικό, ενώ πλέον η κυπριακή καλαθόσφαιρα σε τροχοκάθισμα θα έχει για πρώτη φορά τους δικούς της ταξινομητές, κάτι που θα βοηθήσει το άθλημα να αναπτυχθεί περαιτέρω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ