aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΛ. Δημητρίου: «Άστοχες και ατεκμηρίωτες οι δηλώσεις του Πάρη Παπαέλληνα»

Λ. Δημητρίου: «Άστοχες και ατεκμηρίωτες οι δηλώσεις του Πάρη Παπαέλληνα»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Λούης Δημητρίου, τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις του πρόεδρου του σωματείου Κεραυνού Στροβόλου Πάρη Παπαέλληνα, μετά την ολοκλήρωση του Final Four Κυπέλλου που έγινε το βράδυ της Κυριακής 26 Μαρτίου στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» στην Λάρνακα.

Η γραπτή δήλωση του προέδρου της ΚΟΚ:

«Ο κ. Παπαέλληνας, ανάφερε στις δηλώσεις του ότι ακολουθήθηκαν μη σωστές διαδικασίες, όσο αφορά τον ορισμό της έδρας του Final Four στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο», καθώς επίσης και την χρησιμοποίηση Κυπρίων διαιτητών στην διοργάνωση αντί ξένων διαιτητών, αναφέροντας ότι αυτό είχε αποφασιστεί.

Αναλυτικά για τα δύο θέματα, ισχύουν τα ακόλουθα:

Για το θέμα ορισμού έδρας, με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΟΚ στη 1η Σεπτεμβρίου 2016 ορίστηκε όπως το Final Four του Κυπέλλου, να διεξάγεται σε διαφορετική πόλη κάθε αγωνιστική περίοδο. Το 2015-16 το Final Four πραγματοποιήθηκε στο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» στη Λευκωσία και η απόφαση για το 2016-17 ήταν να διεξαχθεί στην Κλειστή Αίθουσα Απόλλων στην Λεμεσό και την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 στην αίθουσα «Κίτιον» στην Λάρνακα.

Το σωματείο Απόλλωνας ενημερώθηκε για την ανάγκη επιδιόρθωσης του χαμηλού φωτισμού της αίθουσας, ενόψει της διεξαγωγής του Final Four. Ωστόσο το σωματείο δεν προχώρησε σε οποιεσδήποτε επιδιορθώσεις, καθώς υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένο κόστος με αποτέλεσμα την ανάγκη αντικατάστασης της έδρας του Final Four.

Στην Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2017, παρουσία και του εκπροσώπου του ΚΕΡΑΥΝΟΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα, αναφέρθηκαν τα προβλήματα του γηπέδου και εγκρίθηκε ομόφωνα η αλλαγή της έδρας διεξαγωγής του Final Four στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» για το 2016-2017, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα. Τα σωματεία ενημερώθηκαν την επόμενη ημέρα για την απόφαση.

Για το δεύτερο θέμα, που επίσης συζητήθηκε στην ίδια συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΚ, στις 6 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθούν οι τρεις αγώνες για το Final Four, με Κύπριους διαιτητές. Ζητήθηκε επίσης η θέση της Επιτροπής Διαιτησίας για το θέμα. Η Επιτροπή με επιστολή της, που στάλθηκε γραπτώς προς το Δ.Σ. και παρουσιάστηκε στην Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΚ στις 14 Μαρτίου, ήταν απόλυτη, ότι δηλαδή επιθυμεί την χρησιμοποίηση μόνο Κύπριων διαιτητών στα τρία παιχνίδια του Final Four.

Στις 14 Μαρτίου, το θέμα των διαιτητών για τους αγώνες του Final Four, συζητήθηκε ξανά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΚ, λόγω διαφωνίας συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ. επί της προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου. Ακούστηκαν και οι δύο απόψεις και πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών του Δ.Σ. και με αποτέλεσμα την έγκριση χρησιμοποίησης Κυπρίων διαιτητών με πλειοψηφία και ψήφους 4 υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές.

Να τονιστεί επίσης πως δεν υπάρχει κάποια απόφαση από την περσινή αγωνιστική περίοδο, που να δεσμεύει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΚ για την διεξαγωγή των αγώνων του Final Four της επόμενης αγωνιστικής περιόδου με ξένους διαιτητές.

Επί του γενικού, θεωρώ ότι τηρήθηκαν όλες οι συλλογικές αποφάσεις των σωμάτων/επιτροπών της ΚΟΚ και του Διοικητικού Συμβουλίου. Για το θέμα της αλλαγής της έδρας του Final Four, σημειώνεται πως δεν αναφέρθηκε το παραμικρό από κανένα, μέχρι και πριν το τέλος του Τελικού Κυπέλλου. Θεωρώ επίσης ότι η θέση μου, για χρησιμοποίηση Κυπρίων διαιτητών, είναι καταγεγραμμένη σε διάφορες χρονικές στιγμές και πιστεύοντας ότι οι διαιτητές δεν επηρέασαν καθόλου τα αποτελέσματα των αγώνων, αντίθετα είχαν μια πολύ θετική παρουσία κατά την διάρκεια του Final Four κυπέλλου.

Αντιλαμβάνομαι την ένταση που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός και τις αντιδράσεις του Προέδρου του ΚΕΡΑΥΝΟΥ, κ. Παπαέλληνα, έχοντας την ανάγκη για κατάκτηση τίτλου. Θεωρώ όμως άστοχες και ατεκμηρίωτες τις δηλώσεις του και αυτό αποδεικνύεται και από την σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιτροπή Διαιτησίας και τον Σύνδεσμο Διαιτητών προς εξέταση και των φάσεων του αγώνα.

Η πρόθεση μου για στήριξη των Κύπριων διαιτητών είναι δεδομένη, την έχω επαναλάβει σε αρκετές περιπτώσεις και θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό μάλιστα είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε εάν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη του αθλήματος. Σήμερα, μετά από μια μεγάλη γιορτή της Κυπριακής καλαθόσφαιρας, είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο, πέραν του αγωνιστικού κομματιού, όπου είδαμε ένα εξαιρετικό τελικό ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες, τον οποίο απόλαυσαν περισσότεροι από 2000 φίλοι της καλαθόσφαιρας.

Κλείνοντας, και δεν θα επανέλθω επί του θέματος, δεν δέχομαι υποδείξεις από κανένα. Το έργο που πετύχαμε για το καλό της κυπριακής καλαθόσφαιρας είναι εκεί, και ο φίλαθλος κόσμος βλέπει και κρίνει. Θεωρώ το θέμα λήξαν και ο κάθε ένας να κάνει την δικιά του αυτοκριτική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ