aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Καλαθόσφαιρα: Τι αφήνει το 2016…

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

2016 αναμνήσεις αφήνει ο παλιός χρόνος, 2017 όνειρα φέρνει ο ερχόμενος! Μια ευχή που μακάρι να αφήνει ότι ευχάριστο και ακόμη πιο ευχάριστα να είναι αυτά που θα συμβούν στο νέο έτος. Για όλο τον κόσμο (εννοείται)!

Ωστόσο και η Κυπριακή καλαθόσφαιρα, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν την αλλαγή. Διότι και αυτή, άφησε με τη σειρά της γεγονότα που θα θυμούνται οι φίλοι της, τη στιγμή που όλοι μαζί, θα εύχονται να ζήσουν ακόμη πιο όμορφες στιγμές κατά το 2017!

Πραγματικά, μας ήταν (και ακόμη μας είναι) πολύ δύσκολο να ξεχωρίζαμε γεγονότα, που θα τα βάζαμε το ένα πάνω από το άλλο. Ωστόσο, ξεχωρίσαμε κάποια και αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι με τη σειρά αναφοράς, εννοούμε και τη σημαντικότητα του καθενός γεγονότος!

Για την ΑΕΚ, οι αναμνήσεις, ήταν οι πιο γλυκές σε όλη της την ιστορία (που αρχίζει από το 1994). Η πορεία στην Ευρώπη, ήταν πραγματικά κάτι το ανεπανάληπτο, κάτι το ασύλληπτο για την ομάδα της Λάρνακας, τη στιγμή που και το τρόπαιο του πρωταθλητή, για τρίτη φορά κατά την τελευταία 4ετία, σκιάζεται κάτω από τις… Φοινικούδες.

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ στον τελικό των πλέι-οφ. Οι δυο τους όμως έκαναν το ρεκόρ, να συνθέτουν το ζευγάρι των τελικών για τέταρτη διαδοχική χρονιά! Λίγο πράγμα είναι αυτό; Οι πρασινοκίτρινοι κατέκτησαν τον τίτλο. Όμως αυτόν του κυπελλούχου, τον έκανε δικό του το ΑΠΟΕΛ. Έσπασε το ρόδι που κρατούσε για χρόνια, όταν μετά από παράταση νίκησε την… ΑΕΚ στο τελικό. Οι Εθνικές μας ομάδες δεν μπορούσαν να μην έχουν τη δική τους θέση σε αυτά τα γεγονότα. Δυο νίκες πάνω στην Ελβετία για την Εθνική Ανδρών και… σπάσιμο του ροδιού μετά από οκτώ χρόνια.

Τι να πει όμως κανείς για τους 16άριδες μας; Πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας και άνοδος στη δεύτερη. Μπράβο στα παιδιά μας.  Μέσα στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, δεν μπορούσε να μην συγκαταλεχθεί και η Ευρωπαϊκή πρόκριση του ΑΠΟΕΛ που μακάρι στη συνέχεια να πετύχει ότι και η ΑΕΚ της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου!

Αυτά σε ομαδικό επίπεδο. Είχαμε όμως και σημαντικά γεγονότα σε ατομικό. Αντώνης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Αναστασιάδης, Παναγιώτης Γιανναράς οι πρωταγωνιστές. Ιστορία έγραψε ο Τώνη, ως ο πρώτος Κύπριος προπονητής που αναλαμβάνει τα ηνία ομάδας σε επίπεδο Α1′ (παλιά το έκανε και ο Ράτσα, μόνο όμως που ο Τώνη, είναι… αυθεντικός Κύπριος).

Ο Παναγιώτης Γιανναράς ακολούθησε τα χνάρια του Λίνου Γαβριήλ, οδηγώντας από επιτυχία σε επιτυχία τη Ράντις της Τυνησίας. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός αποδεικνύει ότι έχει όλα τα προσόντα για ακόμη μεγαλύτερα… καράβια στη συνέχεια της καριέρας του. Μη ξεχνάμε ότι οι νίκες της Εθνικής Ανδρών επί των Ελβετών ήταν δικής του «ευθύνης».

Στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς έγινε και κάτι που ευχόμασταν να μην συνέβαινε. Ίσως ο κορυφαίος Κύπριος παίκτης των τελευταίων χρόνων, ο Γιώργος Αναστασιάδης πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση…

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι μια συνοπτική αναφορά (όσο πιο συνοπτική που μπορούσαμε να κάναμε) σίγουρα αδικεί τις επιτυχίες που προαναφέραμε. Προσεχώς θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες-αναμνήσεις από όλα τα προαναφερόμενα γεγονότα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ