aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Για να ξαναγίνει σπουδαίο το μπάσκετ!

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΕΤΣΑ

Ο Λούης Δημητρίου εδώ και τριάμισι χρόνια δίνει το στίγμα του και τοποθετεί τη σφραγίδα του στην προσπάθεια αναγέννησης της κυπριακής καλαθόσφαιρας. Εραστής του vivere pericolosamente ή επαναστάτης με αιτία;

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Λούης Δημητρίου, έμαθε στη ζωή του να βλέπει τον κόσμο «ανφάς» και δεν φτιάχνει «προφίλ». Δούλεψε σκληρά για να πετύχει τους στόχους του στους 42 μήνες που βρίσκεται στο πηδάλιο της ΚΟΚ και ζητά την ψήφο των σωματείων στις εκλογές της ερχόμενης Παρασκευής 15 Ιουνίου, για να υλοποιήσει το όραμά του να ξανακάνει σπουδαίο το μπάσκετ.

«Θέλουμε να αυξηθεί η δημοτικότητα του αθλήματος», εξομολογείται ο Λούης Δημητρίου, σε μια συνέντευξη για τα πεπραγμένα της θητείας του, αλλά και τους στόχους του, «και να βλέπουμε γεμάτα γήπεδα, με πολλές οικογένειες να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση αγώνες καλαθόσφαιρας. Θέλουμε τις ομάδες να είναι υγιείς οικονομικά και να μη στηρίζονται μόνο στους εθελοντές αλλά να έχουν σιγά σιγά μια πιο επαγγελματική βάση».

– Η… καλοκαιρινή ραστώνη σίγουρα δεν συνάδει με την κυπριακή ομοσπονδία μπάσκετ λόγω των επικείμενων εκλογών ΔΣ… Μετά την πρώτη σας θητεία από τον Ιανουάριο του 2015, επαναδιεκδικείτε την προεδρία. Πείτε μας τους λόγους που θα πρέπει να σας ξαναψηφίσουν τα σωματεία.

-«Όταν ανέλαβα το 2015 μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, είχαμε θέσει αρκετούς στόχους και σε αρκετές περιπτώσεις είχα αναφερθεί στο όραμά μου για να ανεβάσουμε επίπεδο στην κυπριακή καλαθόσφαιρα. Θεωρώ πως μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε πετύχει τους στόχους που θέσαμε σε μεγάλο βαθμό και καταφέραμε να ανεβάσουμε επίπεδο το αγαπημένο μας άθλημα. Σίγουρα υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης και αυτά θα στοχεύσουμε μελλοντικά».

«Με τη μείωση των ξένων στο πρωτάθλημα μπορέσαμε μετά από χρόνια να δώσουμε ενεργό ρόλο στον Κύπριο καλαθοσφαιριστή. Αρκετά νεαρά παιδιά έχουν δείξει πως μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της κυπριακής καλαθόσφαιρας και να στελεχώσουν τις εθνικές μας ομάδες τα επόμενα χρόνια. Και να είστε σίγουροι, πως τα επόμενα χρόνια θα δείτε ακόμα περισσότερα ταλέντα, λόγω της μείωσης των ξένων. Καταφέραμε να αυξήσουμε τον κόσμο στα γήπεδα, με κορυφαίες στιγμές τις 5.000 κόσμου στον αγώνα της Εθνικής Κύπρου κόντρα στην Πορτογαλία, τις 7.000 κόσμου στο τελευταίο ΟΠΑΠ All Star Game, αλλά και τις χιλιάδες φιλάθλων που παρακολούθησαν τους τελικούς. Ακόμα και στους τελικούς των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, υπήρξαν γεμάτα γήπεδα.

Επαναφέραμε τη λειτουργία σε όλες τις Εθνικές Ομάδες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Αυξήσαμε κατά πολύ την προβολή του αθλήματος, με το εγχείρημα του livestreaming να είναι απόλυτα επιτυχημένο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που κάναμε και ανεβάσαμε επίπεδο στο κυπριακό μπάσκετ, ανάμεσα σε πολλά άλλα».

– Προσπαθήσατε να αλλάξετε αρκετά πράγματα στη μέχρι σήμερα θητεία σας. Τι πετύχατε και ποιοι στόχοι εκκρεμούν;

– «Όπως σας ανέφερα πιο πριν, προχωρήσαμε σε αρκετές ριζοσπαστικές αλλαγές τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μπορέσει η κυπριακή καλαθόσφαιρα να κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Οι επόμενοι στόχοι της ΚΟΚ είναι μέσα από την περαιτέρω σταδιακή μείωση των ξένων καλαθοσφαιριστών στην επόμενη σεζόν να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον Κύπριο καλαθοσφαιριστή, ενώ θέλουμε να έχουμε αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία, με την επιστροφή ιστορικών σωματείων. Παράλληλα θέλουμε να καθιερωθεί το άθλημα της καλαθόσφαιρας και να φέρουμε αρκετές οικογένειες στα γήπεδα. Για τα σωματεία, έγνοια μας είναι να εξευρεθούν οι τρόποι ώστε να μπορούν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους να μπορεί να καλύπτεται με ίδια μέσα».

– Ποιος είναι ο απολογισμός της ομοσπονδίας όσον αφορά τις εθνικές ομάδες;

– «Ο απολογισμός είναι θετικός. Πριν τρεισήμισι χρόνια οι Εθνικές Ομάδες θεωρώ ότι υπολειτουργούσαν. Καταφέραμε να τις ενεργοποιήσουμε όλες και να έχουμε αρκετές συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Από τις αναπτυξιακές Εθνικές Ομάδες είχαμε δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο, ενώ υπήρχαν πολλές ακόμα διακρίσεις. Σήμερα είναι σε λειτουργία οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών, Γυναικών, Ανδρών Κ18, Γυναικών Κ18, Ανδρών Κ16, Τροχοκαθίσματος, 3×3, ενώ είμαστε έτοιμοι για τη λειτουργία της Εθνικής Γυναικών Κ16. Όσο αφορά την Εθνική Ανδρών, επίσης ο απολογισμός είναι πέρα για πέρα θετικός. Κερδίσαμε το χρυσό μετάλλιο στους ΑΜΚΕ κόντρα σε δυνατές χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Ισλανδία. Ήμασταν στο παιχνίδι της πρόκρισης στο Ευρωμπάσκετ 2017 και αποκλειστήκαμε ίσως λόγω της εντός έδρας ήττας από την Ισλανδία. Νικήσαμε όμως την Πορτογαλία στο Στάδιο Ελευθερία μπροστά σε 5.000 κόσμο για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 και θα διεκδικήσουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση».

«Βλέπουμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Αυξήσαμε τον αριθμό των αθλητών και των αγωνιστικών τμημάτων που συμμετέχουν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Έχουμε φτάσει στις ηλικίες 8-9 χρονών σήμερα, και στοχεύουμε να πάμε πιο κάτω στις ηλικίες 5-6 χρονών. Παράλληλα επενδύσαμε στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, αφού η συνεχής εκπαίδευση θα μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο του κυπριακού μπάσκετ. Νομίζω όλα όσα πετύχαμε μιλούν από μόνα τους».

– Ποιες διορθωτικές κινήσεις να αναμένουμε, αν εκλεγείτε, στις εθνικές ομάδες, τα επόμενα χρόνια;

– «Πιστεύω πως μέσα από την έμφαση που ήδη δίνουμε στον Κύπριο καλαθοσφαιριστή και καλαθοσφαιρίστρια τα πρώτα αποτελέσματα ξεκίνησαν να φαίνονται και είμαι απόλυτα σίγουρος πως αν συνεχίσουμε με το πλάνο μας, στα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Ομοσπονδιακούς προπονητές μας οι οποίοι επέδειξαν εξαιρετικό έργο σε όλες τις Εθνικές Ομάδες, όπως φυσικά και τους καλαθοσφαιριστές μας και είμαστε σίγουροι πως θα μας βγάλουν για ακόμα μία φορά ασπροπρόσωπους. Σίγουρα θέλουμε να έρθει η μεγάλη επιτυχία, όμως γνωρίζουμε ότι για αυτό χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά».

– Το οικονομικό είναι σίγουρα ένα σοβαρό πρόβλημα. Συγκριτικά με το ποδόσφαιρο, ποια είναι η βοήθεια της πολιτείας, στο άθλημα της καλαθόσφαιρας;

– «Η Πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει την κυπριακή καλαθόσφαιρα σε μεγαλύτερο βαθμό. Κάναμε συναντήσεις με την Πολιτεία, είμαστε σε συνεννόηση με τον ΚΟΑ, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως θα επιτύχουμε την πιο έμπρακτη στήριξη του κράτους, ώστε να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε τα σωματεία με περισσότερα εργαλεία και το άθλημα της καλαθόσφαιρας μπορεί και θα αναπτυχθεί αρκετά τα επόμενα χρόνια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ