aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΔιπλό στην Ολλανδία με Kill Bill… Τολιόπουλο για την Ελλάδα!

Διπλό στην Ολλανδία με Kill Bill… Τολιόπουλο για την Ελλάδα!

Παρά τις σημαντικές απουσίες και τα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν στο ματς, ο Βασίλης Τολιόπουλος ντύθηκε… Kill Bill και έσπρωξε την Εθνική στη νίκη (74-72) επί της Ολλανδίας, για το 2/2 στον έκτο όμιλο των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025.

Ο γκαρντ του Άρη ξεκίνησε τη μεγάλη αντεπίθεση της Ελλάδας στην τρίτη περίοδο για την ανατροπή (έφτασε στο -13), ενώ με δικό του καλάθι στα τελευταία δευτερόλεπτα, η «επίσημη αγαπημένη» πήρε το καθοριστικό προβάδισμα! Φυσικά και ήταν μακράν κορυφαίος, κάνοντας ρεκόρ καριέρας με το εθνόσημο, με 26 πόντους, ενώ μοίρασε και 8 ασίστ.

Καλή εμφάνιση και από τον Δημήτρη Μωραΐτη με 14 πόντους, ενώ άλλους 10π. πρόσθεσε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Από ‘κει και πέρα, ο Κώστας Αντετοκούνμπο αποχώρησε με πρόβλημα στο γόνατο, ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ δεν έπαιξε λόγω ενοχλήσεων στην ωμοπλάτη, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης αγωνίστηκε με σφίξιμο στον προσαγωγό, βοηθώντας αρκετά στην άμυνα στα τελευταία λεπτά.

Από την άλλη, οι Ολλανδοί, οι οποίοι πήραν 16 επιθετικά ριμπάουντ, υποχώρησαν στο 0-2 και είχαν για πρώτους σκόρερ τους Σάφτενααρ και Κράαγκ με 13π. και 10π. αντίστοιχα.

Το ματς

Με τους Παπαγιάννη, Κουζέλογλου, Χαραλαμπόπουλο, Τολιόπουλο και Λούντζη ξεκίνησε η Εθνική. Μέσα από την άμυνα και τους ορεξάτους Τολιόπουλο και Χαραλαμπόπουλο, η Ελλάδα μπήκε καλύτερα στο πρώτο τρίλεπτο (2-7). Η Ολλανδία αντέδρασε και μείωσε στον πόντο (6-7), με το ίδιο δίδυμα να απαντά και να στέλνει την ομάδα του Σπανούλη στο +6 (6-12), στο 6’. Ακολούθησαν εύκολα λάθη από τους διεθνείς, με τους «οράνιε» να ισοφαρίζουν με τον Κράαγκ (12-12), αλλά στο τελευταίο δίλεπτο η καλή άμυνα (κυρίως από τον Αντετοκούνμπο) και οι πόντοι του Μωραΐτη βοήθησαν την Εθνική να κλείσει την πρώτη περίοδο στο +4 (12-16).

Κάκιστη αρχή από την Εθνική στο δεύτερο δεκάλεπτο, καθώς έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα η Ολλανδία να βρει απανωτά καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, να πάρει ψυχολογία και με επιμέρους σκορ 19-2, να εκτοξεύσει τη διαφορά στο +13 (31-18), στο 15’. Στη συνέχεια, η Ελλάδα… συνήλθε και με την άμυνά της έκοψε την… αιμορραγία, ενώ από την άλλη με τους Λούντζη και Καλαϊτζάκη βρήκε σκορ στην επίθεση και έριξε τη διαφορά (37-32), στο 19’. Ωστόσο, στον εναπομείναντα χρόνο ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και η αστοχία έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να πάνε στα αποδυτήρια με το +7 (39-32).

Καλά ξεκίνησε η Ελλάδα και στο δεύτερο ημίχρονο, μειώνοντας τη διαφορά (43-39), στα πρώτα δύο λεπτά. Στη συνέχεια, οι διεθνείς δεν είχαν συγκέντρωση στην άμυνα, με τους Ολλανδούς να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση και να ξεφεύγουν ξανά στο +7 (51-44), στο 25’. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Τολιόπουλος πήρε… φωτιά, κάνοντας άνω κάτω την άμυνα των γηπεδούχων και σκοράροντας με όλους τους τρόπους, με αποτέλεσμα η Εθνική να κάνει την ανατροπή και να πάει στο +5 (53-58), στο 28’. Στα τελευταία λεπτά, οι παίκτες του Σπανούλη διατήρησαν τον έλεγχο και έτσι έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο +4 (58-62).

Με κακές επιλογές στην επίθεση και χαμένα αμυντικά ριμπάουντ μπήκε η Ελλάδα στην τέταρτη περίοδο, με την Ολλανδία να κάνει σερί 5-0 για το προβάδισμα (63-62), μέχρι το 33’. Ο Καλαϊτζάκης έσπασε το… ρόδι για την Εθνική, με τους «οράνιε» να απαντούν με τρίποντο για το +2 (66-64), στο 35’. Ο Παπαγιάννης ισοφάρισε προσωρινά, με τον Σάφτενααρ να απαντά (68-66). Στη συνέχεια, με τις άμυνες του σέντερ της Φενέρ και καθοριστικούς πόντους από τον Μωραΐτη, η Ελλάδα πήρε το προβάδισμα (68-70), στο 37’. Ακολούθησαν άστοχες επιθέσεις, με τις βολές του Σάφτενααρ να βάζουν τους γηπεδούχους μπροστά (71-70), στα 1:13’’ πριν τη λήξη. Έπειτα από ένα λάθος εκατέρωθεν, ο Τολιόπουλος πέτυχε το καλάθι για το προβάδισμα (71-72), στα 29,5’’. Στη συνέχεια, η Ελλάδα έβγαλε την άμυνα και το κάρφωμα του Χαραλαμπόπουλου έκανε το 71-74, στα 3,5’’. Στο 1,3” έγινε φάουλ στον Κλουφ, ο οποίος έβαλε την πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη και έτσι η νίκη ήρθε με το τελικό 72-74.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 39-32, 58-62, 72-74

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ