aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Απλώς, μειώστε τους ξένους

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00), ΤΗΛ. 22-744333

Με αφορμή την αποτυχημένη παρουσία των εθνικών ομάδων μπάσκετ στους ΑΜΚΕ αρκετοί έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για τους λόγους και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν και σε λύσεις. Στις πλείστες περιπτώσεις βεβαίως οι προτάσεις για βελτίωση του αθλήματος είναι σε ένα πλαίσιο γενικολογίας.

Το θέμα είναι πολύ απλό. Τόσο απλό που καμιά φορά δεν το βλέπουμε, αν και είναι το προφανές. Η μείωση των ξένων ή η αύξηση των Κυπρίων ή συνδυασμός των δύο. Και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα υπάρχει το αντεπιχείρημα πως θα πέσει το επίπεδό μας, διερωτώμαι για ποιο επίπεδο μιλάμε.

Δηλαδή με τους ξένους καταφέραμε να παίξουμε ποτέ σε Ευρωλίγκα ή στο Τσάμπιονς Λιγκ; Το πολύ – πολύ παίζουμε στο Γιούρο Καπ και αυτό με μεγάλο κόστος για τις ομάδες μας. Στο Γιούρο Καπ θα παίζουμε και με τους Κύπριους. Δεν χρειάζεται να διαλύσουμε οικονομικά τις ομάδες μας δημιουργώντας πρωτάθλημα με ελάχιστες συμμετοχές και λιγότερους γηγενείς καλαθοσφαιριστές.  Αντίθετα αν μειώσουμε τους ξένους στους δύο-τρεις, τότε θα υπάρχει χώρος για τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές. Αυτό θα σημαίνει: Αύξηση ομάδων που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, αύξηση οπαδών που θα παρακολουθούν τους φίλους, συγγενείς, γείτονες, αγαπημένα πρόσωπά τους, πιθανή αύξηση ποσότητας Κυπρίων που θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στις εθνικές ομάδες και πιθανή βελτίωση της ποιότητας των αθλητών.

Δηλαδή τα οφέλη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι δυσανάλογα υπέρ της μείωσης των ξένων και δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί αρμενίζουμε στραβά. Οι μπόλικοι ξένοι δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, με την έννοια να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επιτυχίες στην Ευρώπη. Αντίθετα στερούν την ελπίδα από τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή. Υπάρχει, δε, σοβαρή πιθανότητα λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος να προκύψουν και περισσότερες χορηγίες.

Άλλωστε αυτό έχει συμβεί στην πετόσφαιρα με τη μείωση των ξένων και ως εκ τούτου τους αγώνες ανδρών και γυναικών τους παρακολουθούν διπλάσιοι και τριπλάσιοι από αυτούς της καλαθόσφαιρας. Ίσως σε κάποια στιγμή να πρέπει και το ποδόσφαιρο να ακολουθήσει τα βήματα της πετόσφαιρας. Με τους οπαδούς να ρέπουν προς τον καναπέ αντί για τις εξέδρες, ίσως να αποτελεί και μια καλή λύση για δημιουργία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Βεβαίως στην περίπτωση του ποδοσφαίρου προβάλλονται τα έσοδα της Ευρώπης. Σωστά, αλλά και πάλι, με τον δρόμο που παίρνουν τα πράγματα, δηλαδή τον βαθμό δυσκολίας που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ίσως επανεξετάσουμε το κεφάλαιο των ξένων που μπορούν να αποκτήσουν οι ομάδες. Ας μην ξεχνάμε πως κάποτε στο Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής Κύπρου καλείτο να διεκδικήσει στα πλέι οφ την είσοδό του σε ομίλους αγωνιζόμενος με τις πρωταθλήτριες της Πολωνίας, της Δανίας ή του Ισραήλ. Σήμερα οι πρωταθλήτριες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας ξεκινούν από τον 1ο προκριματικό γύρο στους αδύνατους! Η δε πρωταθλήτρια Ολλανδίας είναι στον 3ο προκριματικό γύρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ