aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μόνο στο Netflix το τέλος είναι ευτυχές

ΤΗΣ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στο Netflix προβάλλεται η ταινία «The Swimmers» και στην Ελλάδα δικάζεται η μία εκ των δύο κοριτσιών που αποτέλεσαν έμπνευση για την ταινία.

Είναι οι αδελφές Μαρντίνι, η Σάρα και η Γιούσρα, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ηρωίδες όταν το 2015 κατάφεραν να σύρουν κολυμπώντας μέχρι τις ακτές της Λέσβου τη βάρκα στην οποία επέβαιναν και η οποία είχε χαλάσει μεσοπέλαγα, σώζοντας έτσι 18 ανθρώπους.

Στην ταινία παρακολουθούμε τα δύο κορίτσια να ζουν στη χώρα τους σε συνθήκες ειρήνης και να απολαμβάνουν τη ζωή μέχρι που ξεσπάει ο πόλεμος και αποφασίζουν να φύγουν για να σωθούν. Η μικρότερη, η Γιούσρα, ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας ήδη κατακτήσει διάφορα βραβεία στην κολύμβηση με προπονητή τον πατέρα τους.

Παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, διανύουν χιλιόμετρα περπατητές, αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους, πέφτουν θύματα διακινητών και μετά από πολλές κακουχίες φτάνουν στη Γερμανία που ήταν ο τελικός προορισμός έχοντας ήδη «ξεβραστεί» στη Λέσβο.

Στη Γερμανία η Γιούσρα καταφέρνει να μπει σε ομάδα κολύμβησης και πραγματοποιεί το όνειρο της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ενώ η Σάρα αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσω μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και να αφιερωθεί στη βοήθεια ανθρώπων που φτάνουν εκεί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες.

Η ταινία τελειώνει εδώ, αλλά το τέλος της ιστορίας δεν είναι τόσο happy. Η Σάρα, όπως και άλλα μέλη της Οργάνωσης, συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για διακίνηση προσφύγων.

Την ίδια κατηγορία αντιμετώπισε κι ο Σομαλός Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης. Το έγκλημα του ήταν ότι έπιασε το τιμόνι κι έσωσε 31 ανθρώπους, όταν ο διακινητής τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα τη βάρκα. Έχοντας ήδη εκτίσει 2 χρόνια θα αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες.

«Το να βοηθάς κάποιον που πνίγεται είναι ό,τι πιο κανονικό μπορείς να κάνεις», λέει ένας από τους συγκατηγορούμενους της Σάρα Μαρντίνι. Τι θα έκανες αν έβλεπες κάποιον να βγάζει το χέρι του από το νερό ζητώντας βοήθεια; Προφανώς θα έδινες το χέρι σου για να τον τραβήξεις στη στεριά».

Οι Αρχές, ωστόσο, προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη βοήθεια ώστε να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αποθαρρύνοντας έτσι την όποια προσπάθεια εισόδου ξένων στη χώρα. Αυτή είναι η οπτική των Αρχών στην οποία η Γιούσρα Μαρντίνι, ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών πλέον, λέει:

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ξέσπασμα του πολέμου. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολιτικά τι συμβαίνει στον κόσμο. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία, όπου οι πρόσφυγες θα ενσωματώνονται και θα έχουν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ