aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Φόρος τιμής στον Λεβόν Σαριάν

Σπουδαίος αθλητής στίβου, που τίμησε με το ήθος του και τις επιδόσεις του και τον Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου «Ο Κεραυνός», ήταν ο Λεβόν Σαριάν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 84 χρονών. Ο Λεβόν Σαριάν, που άφησε αγαθές μνήμες σε όσους τον γνώρισαν, ήταν επίσης αθλητής του Γ.Σ.Π., καθώς και ποδοσφαιριστής της αρμενικής ομάδας «ΑΫΜΑ».

Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Φοίτησε αρχικά στο αρμενικό δημοτικό σχολείο, ενώ στη συνέχεια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος παλαιότερα σε μαρτυρία του στον δρα Χρύσανθο Χρυσάνθου. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος. Η οικογένειά του ζούσε στην Παλιά Λευκωσία, στην περιοχή της οδού Βικτωρίας, κοντά στην αρμενική εκκλησία. Το ιατρείο του πατέρα του βρισκόταν κοντά στο οίκημα της «ΑΫΜΑ» στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας, γι’ αυτό μιλούσε και την τουρκική γλώσσα.

«Κάποια μέρα που πήγα στο στάδιο Γ.Σ.Π. είδα που έκαναν προπόνηση οι αθλητές και μου άρεσε. Εκεί ήταν ο Κώστας Σαρρής, προπονητής, και με ρώτησε τι αγώνισμα έκανα», όπως αφηγήθηκε ο ίδιος με τη γλαφυρή αρμενική του προφορά. Ο Λεβόν Σαριάν απάντησε ότι ήθελε να δοκιμάσει. Αποδείχτηκε ότι είχε δυνατότητες για τα αγωνίσματα δρόμων, αλμάτων και ρίψεων. Του άρεσαν περισσότερο η σφαιροβολία, η δισκοβολία και η λιθοβολία. «Να προπονηθείς, γιε μου!», του είπε ο Κώστας Σαρρής και τον παρέπεμψε στον Ανδρέα Χατζηβασιλείου, γυμναστή και προπονητ, τόσο του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» Λευκωσίας (Γ.Σ.Π.) όσο και του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός».

«Εκείνη τη χρονιά, το 1958, πραγματοποιήθηκαν οι Παγκύπριοι Αγώνες στην Κερύνεια. Κέρδισα τη δεύτερη θέση στη σφαιροβολία», ανέφερε ο Λεβόν Σαριάν. Έτσι άρχισε την ενασχόλησή του με τον στίβο. Με την ομάδα του «Κεραυνού» συμμετείχε σε διασωματειακούς και διασυλλογικούς αγώνες. Με τις επιδόσεις του εξασφάλιζε την πρόκριση για τους Παγκύπριους Αγώνες.

Κατέγραψε στο ενεργητικό του σε Παγκύπριους Αγώνες με τον Γ.Σ.Π. πολλές νίκες σε αγωνίσματα δρόμου και ρίψεων, τη σφαιροβολία, τη δισκοβολία και τη λιθοβολία, στην οποία μάλιστα κατείχε το παγκύπριο ρεκόρ. Αργότερα προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του ως προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου. Ο Γ.Σ.Σ. «Ο Κεραυνός» εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος αθλητή του Συλλόγου, Λεβόν Σαριάν, και τιμά με σεβασμό τη μνήμη του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ