aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΟΛΑ για πάρτη σου... Διαμαντίδαρε!

ΟΛΑ για πάρτη σου… Διαμαντίδαρε!

17 Σεπτεμβρίου 2016: Μια ημερομηνία ορόσημο για όλη την παναθηναϊκή οικογένεια! Μέσα σε έντονη συγκίνηση, ο κόσμος του τριφυλλιού αποχαιρέτησε τον απόλυτο θρύλο, τον τιτάνα Δημήτρη Διαμαντίδη!

Αφότου, λοιπόν, αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την πράσινη φανέλα (λίγο πριν το ημίχρονο), αφότου σηκώθηκε στον ουρανό του ΟΑΚΑ το «13», στη συνέχεια οι παίκτες του Πεδουλάκη -με τον 3D να παρακολουθεί από τις πολυθρόνες του κλειστού- του… χάρισαν και τη νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Με ηγέτη τον Μπουρούση που σταμάτησε στους 18 πόντους και έκανε ένα κάρο δουλειές (4 ασίστ, 5 ριμπάουντ), ο Εξάστερος επικράτησε 80-73 των πρωταθλητών Ευρώπης και έβαλε το… κερασάκι σε αυτή την μαγική βραδιά, στο αντίο του μεγαλύτερου παίκτη που έβγαλε ποτέ ο σύλλογος. Εντυπωσιακός για ακόμα μια φορά ο Τζέιμς, τα κάνει όλα και συμφέρει ο Νικ Καλάθης, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις ο «μαχητής» Νίκολς.

Όλα ήταν περίεργα από την αρχή ως το τέλος. Πώς γίνεται να ‘σαι φίλος του τριφυλλιού και να ανηφορίζεις στο κλειστό του Αμαρουσίου για να πεις αντίο στον Διαμαντίδη; Μοιάζει απίθανο. Ευλογημένοι όσοι θα έχουν να διηγούνται πως «ζήσαμε την εποχή Διαμαντίδη».

Ήταν όλοι εκεί. ΚΑΙ ο Παύλος Γιαννακόπουλος για να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής. Με το που έγινε αντιληπτός από τον κόσμο, τότε άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι να τον χειροκροτήσουν. Να αναγνωρίσουν την προσφορά του στην γιγάντωση της ομάδας. Ρίγη συγκίνησης στο ΟΑΚΑ… Αμ, τον Θανάση Γιαννακόπουλο που τον βάζεις; Την ώρα που σκούπιζε τα δάκρυά του, έβρισκε τη δύναμη να τυλίξει γύρω από το λαιμό του 3D την πράσινη γραβάτα του… Άρρωστος με τον Παναθηναϊκό!

Ο Διαμαντίδης δεν μιλάει συχνά. Κι όταν το κάνει, νομίζεις ότι ντρέπεται που το κάνει. Ε, όταν, τον ακούς να λέει «σας αγαπώ όλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από το κέντρο του παρκέ κατά την βράβευσή του, τότε… λιώνεις. Και του χαρίζεις το πιο δυνατό standing ovation και το πιο γερό «Διαμαντίδης, οε, οε, οε» που έχει ακουστεί ποτέ!

Το… γλυκό ήρθε κι έδεσε. Στα συμβολικά 13” πριν το ημίχρονο του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ κι αφού λίγο νωρίτερα είχε φορέσει για τελευταία φορά την πράσινη φανέλα, το δράμα κορυφώθηκε. Αποσβολωμένοι οι χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, όπως ΚΑΙ ο ίδιος ο Διαμαντίδης, είδαν μέσα σε μερικά λεπτά να περνούν από τα μάτια τους εκατοντάδες μνήμες. Όσο δηλαδή χρειάστηκε για να ανέβει στην κορυφή του ΟΑΚΑ το «13», παρέα με το «4» του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Γιατί αυτό αξίζει στον μεγάλο Μήτσο…

Το ματς

Με Νικ Καλάθη, Σίνγκλεντον, Φελντέιν, Γκιστ και Χαραλαμπόπουλο ξεκίνησε το φιλικό ο Παναθηναϊκός, που μπορεί να μην έπαιζε εντυπωσιακά και να είχε κάποια προβλήματα στο ζωγραφιστό», ωστόσο οι εμπνεύσεις των δύο πρώτων ήταν αρκετές για το 10-10. Ο Πεδουλάκης άλλαξε την πεντάδα του και μπορεί προς στιγμήν οι Ρώσοι να ξέφυγαν με 17-13 (παίζοντας με αρκετές προσωπικές ενέργειες), ωστόσο η συνέχεια ήταν… αμιγώς πράσινη. Με άμυνα από γρανίτη, με πίεση συνεχώς πάνω στην μπάλα, με τον ανίκητο Μπουρούση και με τους Τζέιμς-Παππά να βάζουν γερά το λιθαράκι τους, ο Εξάστερος έτρεξε επιμέρους σκορ 12-2 και έκλεισε την πρώτη περίοδο, όντας μπροστά με 25-19, υπό το βλέμμα του Διαμαντίδη που καθόταν στις πολυθρόνες του ΟΑΚΑ.

Με τον «Μπουρού» στην πεντάδα είναι σαν το τριφύλλι να έχει έξτρα κοντό στο παρκέ. Πατώντας εκεί και με υποδειγματικά κυκλοφορία της μπάλας (ειδικά στην μία περίπτωση αυτή κρύφτηκε), Νίκολς και Ρίβερς… μπουμπούνησαν από τα 6,75 για το 31-23 υπέρ της ελληνικής ομάδας. Ως τότε ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε βρει το κλειδί της ΤΣΣΚΑ, αλλά μια ομάδα με τέτοια ποιότητα και τόσες λύσεις, ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή θα… ξυπνούσε. Ένα ολιγόλεπτο blackout (με κακές επιλογές στο set παιχνίδι) και στις δύο άκρες του παρκέ ήταν αρκετό, προκειμένου οι πρωταθλητές Ευρώπης να τρέξουν δικό τους 8-0 σερί και να ισοφαρίσουν σε 31-31. Και κάπου εκεί, τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, πάγωσε ο χρόνος… Ο Διαμαντίδης φόρεσε για τελευταία φορά την πράσινη φανέλα και πέρασε σαν αλλαγή από τον Πεδουλάκη με όλο το γήπεδο να ζητωκραυγάζει! Απίθανες, μοναδικές στιγμές, με τον εμβληματικό αρχηγό να αγωνίζεται για τελευταία φορά στο ΟΑΚΑ. Κι αφού, λοιπόν, αποσύρθηκε η φανέλα του στον ουρανό του κλειστού -στα 13” πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος- ουδείς ασχολήθηκε με το κακό πρόσωπο του τριφυλλιού και την ευκαιρία που βρήκαν οι Ρώσοι να ξεφύγουν με 48-39!

Ο Μπουρούσης ήρθε στον Εξάστερο για να κάνει τη διαφορά και από τα φιλικά κιόλας δείχνει… αχόρταγος. Με δύο δικά του τρίποντα, η απόσταση των δύο ομάδων έπεσε στους πέντε πόντους, 45-50. Η ομάδα του Ιτούδη επιβεβαίωσε πως και την ποιότητα έχει και την ομοιογένεια -εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που το δεύτερο σκέλος τώρα το… δουλεύει- εξ ου και έφτασε ξανά σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά, 47-57. Ο Πεδουλάκης δοκίμασε σχήμα με Τζέιμς-Καλάθη-Παππά στην περιφέρεια, Μπουρούση-Γκιστ στην φροντ λάιν και αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Πίεση μέχρι… θανάτου στην άμυνα όπου η ΤΣΣΚΑ δεν έπαιρνε ανάσα, ενώ στην επίθεση η μπάλα κυκλοφορούσε εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επιστρέψει η ελληνική ομάδα, αλλά με εκπληκτική συνεργασία των Καλάθη-Γκιστ, να προηγηθεί 62-60. Η περίοδος έκλεισε σε απόλυτη ισορροπία, 63-63, με τον κόσμο να βλέπει όμορφα πράγματα απέναντι στη δυνατή ρώσικη αρκούδα και να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον ως τη λήξη.

Ο Όγκουστιν τελείωνε υποδειγματικά τις φάσεις που του έφτιαχναν οι συμπαίκτες του, ωστόσο οι Αμερικανοί του Παναθηναϊκού πήραν… στις πλάτες τους την ομάδα και της διατήρησαν το προβάδισμα, 69-68. Ο Φριτζόν επανέφερε την ΤΣΣΚΑ σε θέση οδηγού, όμως ένα 5-0 από πλευράς τριφυλλιού, διαμόρφωσε το 74-71, με τους παίκτες του Πεδουλάκη να παίζουν σα να μην υπάρχει αύριο και να παλεύουν για κάθε μπάλα, σε άμυνα και επίθεση. Εδώ που τα λέμε και οι Μοσχοβίτες δεν ήθελαν να χαλάσουν την φοβερή γιορτή που είχε στηθεί, η άμυνα ήταν από γρανίτης -που σίγουρα θα χαροποίησε τον «Άρτζι» και δια χειρός του κορυφαίου Μπουρούση, που ώρες-ώρες βγάζει ασίστ λες και είναι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ, γράφτηκε το 76-71. Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει ως το τέλος, με τους Κυπελλούχους Ελλάδας να παίρνουν τη φιλική νίκη με 80-73 και τον Διαμαντίδη να μπαίνει στο παρκέ για τελευταία φορά -με πολιτικά- για να φωνάξει με όλους τους υπόλοιπους «Παναθηναϊκός»!

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σίνγκλεντον 8, Νίκολς 9, Ρίβερς 6, Τζέιμς 8 (6 ασίστ), Μποχωρίδης, Πας Καλάθης, Φώτσης, Παππάς 9, Φελντέιν, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 18 (4 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Νικ Καλάθης 14.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ντε Κολό 13, Τεόντοσιτς 5 (5 ασίστ), Όγκουστιν 18, Φριτζόν 8, Τζάκσον 5, Λαζάρεφ 6, Χίγκινς 6, Χριάπα 6, Κουρμπανόφ 6.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ