aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΓκάλης: «Όλα φανταστικά στην Κύπρο – Στη σκηνή των βραβείων θυμήθηκα το 1987»

Γκάλης: «Όλα φανταστικά στην Κύπρο – Στη σκηνή των βραβείων θυμήθηκα το 1987»

Ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης είναι στην Κύπρο και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη διάκριση «Lifetime Achievement» στα βραβεία Τράπεζα Κύπρου-Man of the Year Awards.

Μιλώντας στην εκπομπή «Pressing» και τον συνάδελφο Ανδρέα Βιολάρη για τον ΣΠΟΡ FM (95.0) ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής έσταξε μέλι για την φιλοξενία στην Κύπρο, μίλησε για το έπος του 1987, τον Αντετοκούνμπο και τα ινδάλματά του.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για την βράβευση του στα Man of the Year και την παραμονή του στο νησί μας: «Είμαι εδώ με την οικογένεια μου. Όλα είναι φανταστικά. Η φιλοξενία είναι πολύ καλή. Πολύ καλές εντυπώσεις. Ήταν ένα πολύ ωραίο τριήμερο. Και στον δρόμο και στην εκδήλωση, η υποδοχή σε μένα είναι φοβερή. Μόλις ανέβηκα στη σκηνή των βραβείων, μου θύμισε το 1987 που πήραμε το ευρωπαϊκό. Η καλύτερη αμοιβή για μένα είναι η αγάπη του κόσμου»

Αν είχε έρθει ξανά στο νησί μας: «Στη Λεμεσό μπορεί να είχα έρθει παλιά με τον Άρη για κάποιους φιλικούς αγώνες. Έχω έρθει αρκετές φορές στην Κύπρο, πριν από δέκα χρόνια είχα πάει στην Πάφο και με τίμησαν εκεί, πάντα μου αρέσει το κλίμα εδώ, ο κόσμος είναι πολύ φιλικός, τις καλύτερες εντυπώσεις έχω».

Για τον θρίαμβο του 1987 και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος: «Εκείνο το βράδυ ήταν κάτι το απίστευτο. Δεν νομίζω πως μπορεί να ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες να βγαίνουν στους δρόμους, να πέφτουν στα νερά στα σιντριβάνια. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο με την αποστολή και κάναμε ώρες να μπούμε στα δωμάτια μας. Στιγμές που άμα δεν τις έζησες, δεν μπορείς να τις περιγράψεις. Δεν μπορείς να εξηγήσεις στον κόσμο τώρα τι έγινε τότε. Είναι πράγματα που δεν ξαναγίνονται. Θέλω να πιστεύω πως δώσαμε ώθηση στα καινούργια τα παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ μετά από αυτό. Όλα τα παιδιά άρχισαν να ασχολούνται με το άθλημα, ενώ δημιουργήθηκαν και γήπεδα για να κάνουν προπόνηση. Είχαμε μετά και άλλες επιτυχίες, αφού το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα. Υπάρχει τώρα μια κάμψη, όμως αργότερα θα έρθουν και άλλες επιτυχίες».

Για την πτώση του μπάσκετ τα τελευταία χρόνια: «Το μπάσκετ σίγουρα θα βρει τα πόδια του. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες για την κάμψη του τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία, το ότι έγινε επαγγελματικό το μπάσκετ και δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές. Πιστεύω πως είναι τροχός και θα γυρίσει και θα βρούμε τον δρόμο μας».

Για τα λόγια άλλων αθλητών για τον εαυτό του: «Είναι το καλύτερο μετάλλιο να μιλάνε για σένα σπουδαίοι αθλητές, δεν είναι τυχαίοι. Όταν οι ίδιοι οι συνάδελφοι σου σε παραδέχονται, είναι η καλύτερη αμοιβή για μένα, το κάτι άλλο»

Για τα δικά του ινδάλματα: «Εγώ έμαθα το μπάσκετ στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη τους Νιου Γιορκ Νικς είχα σαν ομάδα. Ο Γουόλτ Φρέϊζιερ ήταν ένας παίκτης που μου άρεσε, φανταστικός παίκτης. Αυτούς τους παίκτες είχα σαν ινδάλματα και ήθελα να γίνω σαν αυτούς».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Μια φορά γνωριστήκαμε, είναι φανταστικό παιδί. Αγαπάει αυτό που κάνει, δουλεύει πάρα πολύ σκληρά, δεν το κάνει μόνο για το χρήμα. Έχει όρεξη να ανεβεί, μετρημένο παιδί, πολύ καλός χαρακτήρας. Είδα ένα φανταστικό άνθρωπο, όταν τον γνώρισα. Στο NBA πρέπει να είσαι ισορροπημένος και σαν άνθρωπος, δεν αρκεί μόνο να έχεις ταλέντο, πρέπει να έχεις στόχο και να δουλεύεις σκληρά. Είναι πολλά τα παιχνίδια, πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου, την διατροφή, την γυμναστική σου. Αλλιώς, είναι δύσκολο να πετύχεις».

Kαταληκτικό σχόλιο: «Τα έχω ακούσει όλα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ελπίζω ο κόσμος να κατάλαβε τι είχαμε κάνει εκείνη την εποχή, βοηθήσαμε και εμείς τον κόσμο να αγαπήσει το μπάσκετ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ