aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΌλα για όλα κόντρα στο θηρίο η Ελλάδα

Όλα για όλα κόντρα στο θηρίο η Ελλάδα

Ημέρα κρίσης είναι για την Εθνική Ελλάδας η σημερινή, αφού από τα αποτελέσματα στη Σενζέν θα κριθεί αν θα έχει μέλλον στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: σε περίπτωση που η Βραζιλία επικρατήσει της Τσεχίας στις 11:30 και η ελληνική ομάδα ηττηθεί από τις ΗΠΑ στις 15:30, αποχαιρετά πρόωρα τα όνειρα για πρόκριση στα προημιτελικά.

Η ελληνική ομάδα κρατά την τύχη στα χέρια της μόνο με 2/2, δηλαδή εφόσον κερδίσει ΚΑΙ τις ΗΠΑ σήμερα, αλλά και την Τσεχία την Δευτέρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μείνει εκτός μόνο στο πολύ ακραίο σενάριο που θα κερδίσει +1 τις ΗΠΑ και η Βραζιλία +1 την ομάδα του Πόποβιτς, οπότε σε τριπλή ισοβαθμία θα μετρήσει η καλύτερη επίθεση. Αν η Εθνική χάσει από τις ΗΠΑ, τότε για να μείνει ζωντανή θα πρέπει να έχει προηγηθεί νίκη της Τσεχίας επί της Βραζιλίας. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική θα πρέπει να κερδίσει τους Τσέχους με τέτοια διαφορά που θα υπερκαλύπτει το goal average στα ματς που εμπλέκονται Βραζιλία και Τσεχία. Αλλά και πάλι θα χρειαστεί να μην κερδίσει η Βραζιλία τις ΗΠΑ στον βραδινό αγώνα της Δευτέρας…

Για να μην μπλέξει σε υπολογισμούς και κομπιουτεράκια και να ορίζει αποκλειστικά εκείνη την μοίρα της, θα πρέπει-συνεπώς-να κερδίσει απόψε τις ΗΠΑ. Η αποστολή είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Κι ας έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που έγινε η τελευταία ομάδα που τους κέρδισε, στον ημιτελικό της Σαϊτάμα το 2016.

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει τρεις νίκες από τη Σανγκάη, αλλά δεν φόβισαν κανέναν. Μάλιστα κέρδισαν από σύμπτωση την (αποκλεισμένη πια) Τουρκία. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Τζέισον Τέιτουμ, πασχίζει να δημιουργήσει ένα σύνολο από… ετερόκλητους παίκτες μετά τις διαδοχικές αρνήσεις και αποχωρήσεις από την προετοιμασία. Όσον αφορά τον εξαιρετικό αμυντικό Μάρκους Σμαρτ, προπονήθηκε και κατά πάσα πιθανότητα θα αγωνιστεί σήμερα.

Πάντως παρά τις πολλές τέτοιες το ταλέντο δεν λείπει από την ομάδα του. Οι Κέμπα Γουόκερ (πρώτος σκόρερ με 14 ανά αγώνα και πασέρ με 6,3 ασίστ) και Ντόνοβαν Μίτσελ (11,7 πόντους και 4 ασίστ) προσφέρουν άφθονους προσωπικούς πόντους από την περιφέρεια, ο Χάρισον Μπαρνς είναι ένας χαρισματικός φόργουορντ (12,7 πόντους ανά αγώνα), όπως και ο (πάντως ασταθής) Τζέιλεν Μπράουν, ενώ «φονικές» σουτέρ είναι οι Τζο Χάρις και Κρις Μίντλετον. Οι Αμερικανοί σπανίως ακουμπούν την μπάλα στο ποστ, αφού ο Μάιλς Τέρνερ είναι ένας ευέλικτος ψηλός που παίζει πάνω από την στεφάνη (8,3 ριμπάουντ ανά αγώνα), ενώ οι Μπρουκ Λόπεζ και Μέισον Πλάμλι παίζουν λίγο (11,7 και 10,8 λεπτά ανά αγώνα αντίστοιχα).

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει διάφορα πράγματα, με στόχο αρκετά να αποκόψουν το παιχνίδι ένας εναντίον ενός των Αμερικανών, που επιδιώκουν συνεχώς τις καταστάσεις απομόνωσης. Θα χρειαστεί ευελιξία στην άμυνα, πιθανώς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ρόλο «5» για αρκετή ώρα, ενώ είναι δεδομένο πως όλοι οι παίκτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή, καθώς κανείς δεν περισσεύει. Πέρα από την άμυνα, ο έλεγχος των ριμπάουντ είναι επίσης ζητούμενο απέναντι στην ομάδα που είναι πρώτη σε όλη τη διοργάνωση σε αυτό το κομμάτι με 49,7 ανά αγώνα (14,7 επιθετικά). Οι παίκτες το πιστεύουν, πλέον πρέπει να το προσπαθήσουν και να το παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ