aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Έτσι, ΔΕΝ πας Ρίο!

Η Ελλάδα, μετά από ένα εφιαλτικό ξεκίνημα (13-37 στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου), κατάφερε να σημαζέψει τα πράγματα αλλά όλη η αυτή η υπερπροσπάθεια και η αστοχία από την περιφέρεια της στοίχησαν με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 66-61 και να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έκανε ίσως το χειρότερο ξεκίνημά της σε επίσημη διοργάνωση, αλλά στη συνέχεια διόρθωσε τα πολλά λάθη της και κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια, κόντρα στους Κροάτες.

Ωστόσο, όλη αυτή η ενέργεια που δαπανήθηκε για να επιστρέψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μας κόστισε αφού στο τέταρτο δεκάλεπτο οι διεθνείς φάνηκε να μένουν από δυνάμεις με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα ήταν ο Περπέρογλου με 13 πόντους ενώ για την Κροατία εξαιρετικός σε ακόμα ένα ματς ήταν ο Μπογκντάνοβιτς που σταμάτησε στους είκοσι πόντους.

Ένα… ξεμάτιασμα επειγόντως!

Η Ελλάδα μπήκε «υπνωτισμένη» στο παιχνίδι κόντρα στην Κροατία με τους Κροάτες να κάνουν ό,τι θέλουν στο πρώτο δεκάλεπτο και να «χτίζουν» μία διαφορά ασφαλείας.

Το συγκρότημα του Φώτη Κατσικάρη έδειχνε ιδιαίτερα ευάλωτο στην άμυνα, είχε πολύ αργές επιστροφές και κανέναν αυτοματισμό στην επίθεση.

Απ’ την άλλη, η Κροατία, έβγαζε με ιδιαίτερη ευκολία pick n’ rolls ενώ μπήκε πολύ «ζεστή» και από τα 6,75μ. με τα περισσότερα σουτ βέβαια να είναι ελεύθερα μιας και οι Έλληνες ήταν μια ταχύτητα κάτω.

Ο μοναδικός διασωθείς σε αυτή την πρώτη περίοδο, ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος όταν πέρασε στο παιχνίδι έβγαλε τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Ωστόσο, η Ελλάδα χρειαζόταν ένα «ηλεκτροσόκ» για να μπορέσει να συνέλθει ενόψει της συνέχειας καθώς από το πρώτο δεκάλεπτο βρέθηκε πίσω με 18 πόντους (13-31).

Συνήλθε αλλά είχε δρόμο ακόμα

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα κατάφερε έστω και λίγο αργά να «ξυπνήσει» και να μπει στο κλίμα του αγώνα.

Στα πρώτα λεπτά χρειάστηκε η διαφορά να φτάσει στους είκοσι πόντους (17-37) για να κάνει η Εθνική μας το αναγκαίο restart αλλά τελικά αυτό συνέβη αν και στο τέλος του ημιχρόνου ήταν και πάλι πίσω αλλά είχε μικρύνει την ψαλίδα.

Πρωτεργάτες αυτού του comeback για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν οι Περπέρογλου και Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο πρώτος κατάφερε να ρίξει τη διαφορά μετά από πολύ ώρα στους δέκα πόντους με πέντε δικούς του (32-42) ενώ νωρίτερα ο Γιάννης με άλλους πέντε δικούς του είχε μειώσει και είχε βάλει την Ελλάδα ξανά στο παιχνίδι.

Εκτός αυτού, οι παίκτες του Κατσικάρη έγιναν πιο αποφασιστικοί στην άμυνα και πλέον δεν έδιναν στους Κροάτες ελεύθερα σουτ είτε εντός πεδιάς είτε από τα 6,75μ.

Έτσι, το δεύτερο δεκάλεπτο έκλεισε υπέρ τους με το σκορ να είναι στο 44-34 αλλά την Ελλάδα πλέον να έχει παλμό και να βρίσκεται εντός αγώνα.

Όλα απ’ το μηδέν!

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Ελλάδα μπήκε όπως θα έπρεπε να μπει σε ένα παιχνίδι με τέτοιο χαρακτήρα.

Οι Έλληνες διεθνείς, με μπροστάρη τον Περπέρογλου, κατάφεραν να βρουν σκορ και να φέρουν το ματς στα ίσια με ένα επιμέρους σκορ 15-4.

Κάπου εκεί το ματς πήρε τη μορφή που θα έπρεπε να έχει από το πρώτο λεπτό. Ένα πραγματικό ντέρμπι με τις δυνατές μονομαχίες στον αέρα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι Κροάτες προσπαθούσαν κυρίως με ατομικές ενέργειες των Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς να κρατήσουν τη διαφορά ενώ τρία λεπτά πριν τη λήξη του δεκαλέπτου η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα με δύο βολές του Περπέρογλου (47-46).

Ωστόσο, η Κροατία δεν έχασε την αυτοσυγκέντρωσή της και διατήρησε το προβάδισμα με το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 49-52 υπέρ της.

Αστοχήσαμε και το πληρώσαμε

Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο η Εθνική φάνηκε να μην έχει καθαρό μυαλό λόγω της μεγάλης προσπάθειας που έκανε για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια και να καλύψει τη μεγάλη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου.

Οι Κροάτες πήραν το ρίσκο να αφήσουν στους Έλληνες ελεύθερα κάποια σουτ από την περιφέρεια και, όπως φάνηκε, δικαιώθηκαν.

Απ’ την άλλη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είχε καθαρό μυαλό και ήταν ιδιαίτερη νευρική κάθε φορά που πλησίαζε στο σκορ.

Η Κροατία κατάφερε πρώτα να κερδίσει στο μυαλό την Ελλάδα και στη συνέχεια τη νίκη και στο παρκέ και πλέον θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κόντρα στην Ιταλία.

Τα δεκάλεπτα: 13-31, 24-34, 39-42, 61-66

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 3, Μπουρούσης 8, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 13, Αντετοκούνμπο Γ. 9, Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Κρούσλιν, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11, Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Αράποβιτς, Μπογκντάνοβιτς 20.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ