aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΤριπλή γιορτή για τους Αρηανούς

Τριπλή γιορτή για τους Αρηανούς

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

Σήμερα, 25 Μαρτίου, ο Ελληνισμός γιορτάζει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο θρύλος λέει ότι η επανάσταση κηρύχθηκε στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και όρκισε σε αυτό τους αγωνιστές.

Είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Ελληνισμού και μάλιστα είναι διπλή. Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τη χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο υιός του Θεού.

Για κάποιους όμως η σημερινή ημέρα είναι αφορμή για να γιορτάσουν τριπλά. Το 1914 ιδρύθηκε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, σαν σήμερα σε ένα καφενείο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη η ιδέα από μια παρέα αποτελούμενη από 22 άτομα για να δημιουργήσουν τον Άρη.

Αυτή η ιδέα θα υλοποιηθεί περίπου πέντε μήνες αργότερα. Εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη υπήρχε ήδη από το 1908 ο Ηρακλής. Οπότε από τη στιγμή που υπήρχε ο ημίθεος Ηρακλής, η απόφαση για το όνομα θα έπρεπε να ήταν κάτι μεγαλύτερο σε σχέση με την υφιστάμενη ομάδα. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί η ονομασία «Άρης», ο Θεός του Πολέμου.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η επιλογή των χρωμάτων του καθώς μετά την ανταλλαγή πληθυσμών στη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας αρχικά την ΑΕΚ και μετέπειτα τον ΠΑΟΚ.

Λόγω Βυζαντίου οι Κωνσταντινουπολίτες είχαν για χρώματά τους το κίτρινο και το μαύρο. Αντίστοιχα και οι πρόσφυγες που κατέληξαν στην Αθήνα όπου δημιούργησαν την ΑΕΚ. Τα ίδια χρώματα είχε και ο Άρης. Στην ίδια πόλη δύο ομάδες με τα ίδια χρώματα… απαγορεύεται. Άλλωστε σε καμιά χώρα στον κόσμο δεν ισχύει κάτι τέτοιο όπως γράφει και στο βιβλίο του ο Ντέσμοντ Μόρις.

Έτσι τον Αύγουστο του 1925, ο Άρης συγκρούεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης  με τον νικητή να διατηρεί τα χρώματα κίτρινο με μαύρο. Ο Άρης παρότι έχανε με 2-0 γύρισε το ματς σε 5-2. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η αρχή της κόντρας του Άρη με τον ΠΑΟΚ που κρατά 92 χρόνια τώρα. Ο Άρης μπορεί να μην έχει κερδίσει πολλούς τίτλους στο ποδόσφαιρο (τρία πρωταθλήματα 1928,32,46 και ένα κύπελλο 1971) αλλά έχει καταφέρει να κερδίσει χιλιάδες υποστηρικτές σε Ελλάδα και Κύπρο και λόγω της μεγάλης ομάδας μπάσκετ κυρίως την εποχή των κορυφαίου δίδυμου Γκάλη-Γιαννάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ