aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUE«Ψυχάρα» στην Πολωνία η ΑΕΚ

«Ψυχάρα» στην Πολωνία η ΑΕΚ

Ιδανικά έκλεισε τον πρώτο γύρο της φάσης των ομίλων του Basketball Champions League η ΑΕΚ, η οποία απέδρασε με ένα σπουδαίο διπλό (77-79) από την έδρα της Ανβίλ. Η ομάδα του Παπαθεοδώρου βρέθηκε στο -13 στα μισά της δεύτερης περιόδου και στο -5 στα 3 λεπτά πριν από το φινάλε του αγώνα, αλλά έδειξε χαρακτήρα και έφτασε στην ανατροπή.

Έτσι, βελτίωσε το ρεκόρ της σε 5-2 και έκανε σημαντικό βήμα για κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του γκρουπ. Πρωταγωνιστής για την Ένωση ο Ματσιούλις, ο οποίος είχε 16 πόντους και σημείωσε το καθοριστικό καλάθι (με κάρφωμα) στα 14 δευτερόλεπτα. Άξιος συμπαραστάτης του Λιθουανού και με καθοριστική συμβολή στην ανατροπή του σκηνικού ο Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε 12 πόντους με 4/4 τρίποντα!

Το ματς

Στην εκκίνηση του αγώνα, η ΑΕΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την καλή κατάσταση του Λάνγκφορντ και προηγήθηκε 7-4 στο πρώτο τετράλεπτο. Κάπου εκεί όμως η Ανβίλ βρήκε αντίδοτο και προσαρμόστηκε στο παιχνίδι του Αμερικανού γκαρντ: έσφιξε την άμυνά της και περιόρισε τους περιφερειακούς της Ένωσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γηπεδούχοι βρήκαν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και πέρασαν μπροστά (10-7 στο 6’). Από ‘κει και πέρα, η πολωνική ομάδα συνέχισε στο ίδιο τέμπο και με σερί 7-0, ξέφυγε ακόμα περισσότερο (22-15). Με τρίποντο του Σαντ-Ρος, ο «Δικέφαλος» μείωσε σε -4 στο φινάλε της πρώτης περιόδου (22-18).

Η ομάδα του Παπαθεοδώρου υπέστη μπλακ άουτ στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου και έβλεπε το καλάθι σαν… κουμπότρυπα, καθώς κυριεύτηκε από νευρικότητα με συνέπεια να κολλήσει επιθετικά και να υποπέσει σε φθηνά λάθη. Χαρακτηριστικό αυτού πως οι Πολωνοί έτρεξαν σερί 9-0 στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου και εκτοξεύτηκαν στο +13 (31-18).

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες της Ένωσης βελτιώθηκαν και ανέβασαν την απόδοσή τους: με εφαλτήριο την καλή άμυνά τους, κυριάρχησαν στην τελική ευθεία του ημιχρόνου και πλησίασαν σε απόσταση βολής (39-36), με τον Γιαννόπουλο και τον Γιάνκοβιτς να προσφέρουν έξτρα λύσεις με τα τρίποντά τους. Το σόου του Έλληνα φόργουορντ συνεχίστηκε και στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου και με δύο διαδοχικά τρίποντα έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του μετά από ώρα (39-44 στο 22’). Η ΑΕΚ είχε φέρει το παιχνίδι στο δικό της τέμπο και με την καλή αμυντική λειτουργία της, διατηρήθηκε στην πρωτοπορία (48-52 στο 26’).

Από ‘κει και πέρα, η Ανβίλ αντέδρασε και βρήκε σκορ και με άλλους τρόπους πέραν των βολών: με επιμέρους σκορ 8-3, πέρασε και πάλι μπροστά (56-55). Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με εύστοχο τρίποντο του Ματσιούλις, που έφερε μπροστά την ομάδα του Παπαθεοδώρου (56-58). Όπως αναμενόταν, το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν συγκλονιστικό, με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ. Η Ένωση έδειξε να ελέγχει την κατάσταση (66-70 στο 34’), ωστόσο κάπου εκεί υπέστη νέο βραχυκύκλωμα επιθετικά και έδωσε το δικαίωμα στους Πολωνούς να «τρέξουν» σερί 9-0 και να περάσουν μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα (75-70 στο 37’).

Κι ενώ φαινόταν ότι οι γηπεδούχοι είχαν σαφές προβάδισμα για τη νίκη, ο «Δικέφαλος» έδειξε ισχυρό μέταλλο: με… τετράποντο του Λάνγκφορντ, πλησίασε στον πόντο (75-74 στο 38’). Ένα λέι-απ του Ρότεν, έφερε την Ανβίλ στο +3 (77-74), αλλά και πάλι οι παίκτες του Παπαθεοδώρου απέδειξαν το χαρακτήρα τους. Με εξαιρετικές άμυνες έφεραν το ματς στα ίσα (77-77 στο 39’). Στα τελευταία δευτερόλεπτα μίλησε η εμπειρία των φιλοξενούμενων, που μετά από εξαιρετική συνεργασία έφτασαν στο +2 (77-79) με κάρφωμα του Ματσιούλις στα 14’’.

Στο φινάλε, οι «κιτρινόμαυροι» εκμεταλλεύτηκαν δεόντως το γεγονός πως είχαν να δώσουν φάουλ και δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να βρουν σκορ. Οι δύο χαμένες βολές του Ματσιούλις στα 2 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, πέρασαν… αναίμακτα, αφού οι παίκτες της Ανβίλ δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν και ως εκ τούτου παρέμεινε το 77-79.

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 39-36, 56-58, 77-79.

Ανβίλ (Μίλιτσιτς): Φρεϊμάνις 16 (8 ριμπ.), Λέντο 25 (10 ριμπ.), Σοκολόβσκι 5, Σζέβτσικ 3, Ρότεν 12 (5 ασίστ), Ντόουι 4, Τζόουνς 8, Κάρολακ, Πιάτεκ, Σάιμον 4, Σούλιμα, Βαντόβσκι

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Τσάλμερς 7, Στ. Γιάνκοβιτς 10, Κακλαμανάκης, Σαντ-Ρος 14, Λάνγκφορντ 16, Σλότερ 2, Χρυσικόπουλος, Γιαννόπουλος 12 (4/4 τρ., 5 ριμπ.), Γκίκας, Μαυροειδής, Ρέι 2, Ματσιούλις 16 (6 ριμπ.)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ