aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΟλυμπιακός-Παναθηναϊκός: The winner takes it all

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: The winner takes it all

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και για δωδέκατη στην ιστορία των τελικών του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ, ο τίτλος κρίνεται σε πέμπτο ματς. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ (21:00, COSMOTE Sport 4, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr) με το νικητή όχι απλώς να στέφεται πρωταθλητής, αλλά και να σώζει μια ολόκληρη χρονιά αφήνοντας τον ηττημένο στην εσωστρέφεια…

Αυτό είναι σαφές για αμφότερους… Γιατί ο μεν Ολυμπιακός αν νικήσει θα κατακτήσει τρίτο σερί πρωτάθλημα και σε συνδυασμό με την πορεία του μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας θα είναι σαφέστατα πετυχημένος αλλά αν ηττηθεί σε ένα ακόμη ματς τίτλου στο ΣΕΦ (μετά και τον φετινό ημιτελικό Κυπέλλου) θα μείνει με άδεια χέρια. Και γιατί ο δε Παναθηναϊκός ολοκληρώνοντας το νταμπλ μια δύσκολη από πολλές απόψεις σεζόν θα πάρει θετικότατο πρόσημο στο φινάλε, ενώ αν χάσει το πρωτάθλημα ξανά και μένοντας μακριά από το Final Four για πέμπτη συνεχή χρονιά δεν θα του αρκεί το Κύπελλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την απογοητευτική τους εμφάνιση στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη είναι πεισμωμένοι. Γνωρίζουν πως μπορούν να παίξουν καλύτερα και μένει να αποδείξουν ότι μπορούν, αφού είναι πασιφανές πως είναι καταβεβλημένοι φτάνοντας στο 73ο και τελευταίο τους παιχνίδι μέσα στη σεζόν έχοντας παίξει 12 ματς-«φωτιά» τις τελευταίες 50 μέρες. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ελπίζει πως ο κόσμος, που εξαφάνισε σε λίγες ώρες τα εισιτήρια, θα σπρώξει τους παίκτες του στο 3-2. Άλλωστε όπως σημείωναν όλοι μετά τον αγώνα της Πέμπτης, ο Ολυμπιακός πάσχισε όλη τη σεζόν γι’ αυτό ακριβώς, το πλεονέκτημα έδρας και το να δώσει το τελευταίο ματς της περιόδου μπροστά στο κοινό του.

Ο περιορισμός των λαθών μετά το ρεκόρ των 23 του τελευταίου αγώνα, η αποτελεσματική άμυνα, ο έλεγχος των ριμπάουντ, η καλή κυκλοφορία και η στόχευση στην επίθεση είναι οι μόνιμες αγωνιστικές επιδιώξεις των Πειραιωτών. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε χωρίς νέα προβλήματα, πλην των γνωστών (Χάκετ, Λοτζέσκι, Αθηναίου) και η ομάδα αποσύρθηκε σε ξενοδοχείο. Η ΚΑΕ, που ήδη έχει τιμωρηθεί με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για τα όσα έγιναν στο τρίτο παιχνίδι, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας κόσμια συμπεριφορά από το κοινό.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός με αυτοπεποίθηση στα ύψη μετά την επιβλητική του νίκη την Πέμπτη αλλά και την επίγνωση πως χωρίς break δεν θα φτάσει στο στόχο του, πηγαίνει στο ΣΕΦ για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Οι «πράσινοι» μοιάζουν να έχουν πλεόνασμα δυνάμεων έναντι των αντιπάλων τους και θέλουν να το «παντρέψουν» με… ωριμότητα και μυαλό, προκειμένου όχι απλώς να πλησιάσουν σε νίκη στο Φάληρο, όπως έγινε στον πρώτο και τον τρίτο τελικό, αλλά να πάρουν και το πρωτάθλημα.

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι δίπλα τους στο γήπεδο, αλλά εξέφρασε έμπρακτα τη στήριξή του πηγαίνοντας στη χθεσινή προπόνηση, όπου το «παρών» έδωσε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας τήρηση των μέτρων τάξης στο ΣΕΦ, αναμένεται να ακολουθήσει την αποστολή και στον σημερινό αγώνα. Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν έχει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα χρησιμοποιήσει το κοντό σχήμα του δεύτερου ή το ψηλό του τέταρτου τελικού.

Στις έντεκα προηγούμενες περιπτώσεις που τελικός κρίθηκε σε πέμπτο παιχνίδι ο γηπεδούχος επικράτησε στις δέκα. Μοναδική εξαίρεση ήταν οι τελικοί του 1999, όταν ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 62-53 στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός σε άλλες τρεις περιπτώσεις που έπαιζε τελευταίο τελικό στην έδρα του είχε νικήσει το 1994 τον ΠΑΟΚ (70-65), το 1995 τον Παναθηναϊκός (45-44) και το 1996 επίσης απέναντι στο «τριφύλλι» (73-38). Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Πηλοΐδης, Αναστόπουλος και Μάνος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ