aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUE«Λύγισε» τον αξιόμαχο Παναθηναϊκό και πήρε το προβάδισμα ο Ολυμπιακός!

«Λύγισε» τον αξιόμαχο Παναθηναϊκό και πήρε το προβάδισμα ο Ολυμπιακός!

Ένας αποφασισμένος Παναθηναϊκός… άγγιξε το break στο ΣΕΦ, αλλά τα δικά του λάθη έδωσαν στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να κάνει το πρώτο βήμα στους τελικούς της Basket League, επικρατώντας 73-70.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο του ντέρμπι για τρία δεκάλεπτο, μπαίνοντας στο τέταρτο με το +13 (61-48). Στην τελευταία περίοδο, οι «πράσινοι» έκαναν την αντεπίθεσή τους και πήραν ακόμη και το προβάδισμα (65-66), στο 38′.

Ωστόσο, ένα αχρείαστο φάουλ του Αγραβάνη στη λήξη της επίθεσης στον Γουόκαπ «ξεκόλλησε» τους Πειραιώτες, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο και με μεγάλη ψυχραιμία στη… ρουλέτα των βολών έφτασαν στη 14η σερί νίκη τους επί του «αιωνίου» αντιπάλου σε όλες τις διοργανώσεις.

Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ με 20 πόντους (εκ των οποίων οι 16π. στο πρώτο δεκάλεπτο και 7 ριμπάουντ), με τον Γουόκαπ να προσθέτει 13π. και τον Σλούκα 12π.

Από το «τριφύλλι», ξεχώρισαν οι Γκριγκόνις και Λι με 17π. και 14π. αντίστοιχα, με τον Αμερικανό να μοιράζει και 8 ασίστ.

Το ματς

Με τους Φαλ, Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Λούντζη και Γουόκαπ ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Παπαγιάννη, Μαντζούκα, Π. Καλαϊτζάκη, Γκριγκόνις και Λι.

Εκρηκτική αρχή από τους «ερυθρόλευκους» και στις δύο πλευρές του παρκέ με τους ορεξάτους Βεζένκοφ και Λούντζη να τους στέλνουν στο +12 (14-2, στα πρώτα τέσσερα λεπτά. Από την άλλη, οι «πράσινοι» δυσκολεύονταν πολύ να μπουν στη ρακέτα, με τους Γκριγκόνις και Λι να πετυχαίνουν κάποια καλάθια με προσωπικές ενέργειες. Οι Πειραιώτες συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και με πόντους στο ανοικτό γήπεδο με τον Βούλγαρο φόργουορντ ξέφυγαν στο +16 (26-10), στο 8’. Στα τελευταία λεπτά, το «τριφύλλι» πήρε απανωτά επιθετικά ριμπάουντ και με τον Γκριγκόνις μείωσε σε 26-14 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, ο Παναθηναϊκός έγινε πιο πιεστικός στην άμυνα, ανάγκασε σε λάθη τον Ολυμπιακό και με καλάθια στο ανοικτό γήπεδο έριξε τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή (28-19), στο 12’. Το ντέρμπι συνεχίστηκε σε χαμηλό τέμπο, με τους «ερυθρόλευκους» να απαντούν και εκείνοι με άμυνες, με τους Μπολομπόι και Σλούκα να τους πηγαίνουν στο +12 (33-21), στο 15’.

Ωστόσο, οι παίκτες του Μπαρτζώκα άρχισαν ξανά τα αβίαστα λάθη, χάνοντας εντελώς τον ρυθμό τους. Αυτό, εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι, όπου αξιοποιώντας και τις δεύτερες ευκαιρίες τους έκαναν επιμέρους σκορ 3-10 (36-31), μέχρι το 19’. Στον εναπομείναντα χρόνο, οι Πειραιώτες βρήκαν λύσεις με Σλούκα και Μπολομπόι ξανά και έτσι πήγαν στα αποδυτήρια με το +8 (41-33).

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλό ξεκίνημα και στο δεύτερο μέρος και με τους Γκουντάιτις και Λι ορεξάτους επιθετικά έτρεξε σερί 9-0, πλησιάζοντας στον πόντο (41-40), στο 22’. Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός άρχισε να πιέζει στην άμυνα, βρίσκοντας ρυθμό και στην επίθεση και χαλώντας εκείνον των «πράσινων», που προσπαθούσε πολύ με το ατομικό ταλέντο. Έτσι, η ομάδα του Μπαρτζώκα πήρε τον έλεγχο και τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο, ξέφυγε ξανά στο +10 (56-46), στο 27’. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι Πειραιώτες είχαν φέρει το ντέρμπι στα… μέτρα τους και έτσι έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο +13 (61-48).

Με καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και έχοντας περισσότερο «καθαρό» μυαλό ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο δεκάλεπτο και με μπροστάρη τον Πονίτκα, έτρεξε επιμέρους σκορ 1-8 (62-56), μέχρι το 34’. Ο Φαλ πέτυχε το πρώτο εντός πεδιάς καλάθι των «ερυθρόλευκων» στην τέταρτη περίοδο, για το +7 (65-58). Ωστόσο, οι «πράσινοι» συνέχισαν την πολύ καλή τους άμυνα, οι Πειραιώτες ήταν στατικοί στην επίθεση με τραγικές και άστοχες επιλογές και έτσι με τα τρίποντα των Πονίτκα και Γκριγκόνις οι φιλοξενούμενοι πέρασαν μπροστά (65-66), στο 38’.

Οι Πειραιώτες αντέδρασαν με Γουόκαπ και Φαλ για το +3 (69-66), με τον Παπαγιάννη να κάνει φόλοου κάρφωμα και να φέρνει το ντέρμπι στον πόντο (69-68), στο 39’. Ακολούθησαν 2/2 βολές του Σλούκα για το νέο +3 (71-68) και ένα λάθος του Γκριγκόνις. Ο γκαρντ των γηπεδούχων αστόχησε σε τρίποντο, με τον Γκριγκόνις να πηγαίνει στη γραμμή για βολές, κάνοντας 2/2 (71-70), στα 6,9’’. Στη συνέχεια, ο Σλούκας έκανε ξανά 2/2 από τη γραμμή, με τον Λι να αστοχεί σε τρίποντο στην εκπνοή και τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με το τελικό 73-70.

Τα δεκάλεπτα: 26-14, 41-33, 61-48, 73-70

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ