aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤNBAΤζόρνταν, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών (η δεκάδα)

Τζόρνταν, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών (η δεκάδα)

Με κέρδη 2,62 δισ. δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Μάικλ Τζόρνταν είναι -σύμφωνα με ανάλυση του αθλητικού website Sportico- ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών.

Ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι πλέον ο βασιλιάς μόνο στο μπάσκετ. Eίναι ο απόλυτος ηγεμόνας ολόκληρου του αθλητικού κόσμου. Σύμφωνα με ανάλυση του Sportico (εξειδικευμένου website που ασχολείται με τις αθλητικές business), ο συνταξιούχος ήρωας του ΝΒΑ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών, με τα εκτιμώμενα κέρδη από τη σταδιοδρομία του -προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό- να υπολογίζονται σε 2,62 δισ. δολάρια.

Ο Τζόρνταν βρίσκεται στην κορυφή μιας λίστας με 12 δισεκατομμυριούχους αθλητές, που περιλαμβάνει μεγάλους παίκτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό, όπως ο βετεράνος του γκολφ Άρνολντ Πάλμερ, αλλά και σημερινά αστέρια σαν τον Λιονέλ Μέσι.

Το πιο εκπληκτικό για τα κέρδη της καριέρας του Τζόρνταν, εκτός από το ίδιο το ποσό, είναι το πόσο λίγα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τη δράση του στο παρκέ. Μόνο το 6% των όσων έχει κάνει ο 58χρονος αθλητής προέρχεται από συμβόλαια που υπέγραψε με τους Chicago Bulls και την Whasington Wizards κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων του στο πρωτάθλημα.

Jordan Bulls Ap (1)
O Μάικλ Τζόρνταν υπογράφει 7ετές συμβόλαιο με τους Chicago Bulls. Είναι 12 Σεπτεμβρίου 1984. Η χρυσή ιστορία μόλις ξεκινάει (Πηγή: Associated Press)

Αυτό οφείλεται κυρίως στο πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος του αθλητισμού από την πρώτη σεζόν του Τζόρνταν στο NBA, το 1984. Αν σήμερα οι παίκτες του NBA μπορούν να κερδίσουν πάνω από 45 εκατ. δολάρια, ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης εκείνη την εποχή ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος εισέπραξε 2,5 εκατ. δολάρια για τη συγκεκριμένη σεζόν. Ο μισθός του Τζόρνταν κατά την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ; Μόλις 500.000 δολάρια.

Jordan Debut 1984 Chcago Bulls Ap
Το ντεμπούτο του Μάικλ Τζόρνταν στο NBA με τη φανέλα των Bulls ενάντια στους Washington Bullets, στις 26 Οκτωβρίου 1984 (Πηγή: Associated Press)

Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προέρχεται από εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και πωλήσεις αναμνηστικών. Αν και έχει να παίξει σε αγώνα ΝΒΑ από το 2003, ο Τζόρνταν εξακολουθεί να έχει ενεργές συμφωνίες με τις εταιρείες Gatorade, Hanes, Upper Deck και, φυσικά, με τη Nike. Η 37χρονη σχέση του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών είναι και ο μεγαλύτερος λόγος που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Εκτός από το ότι έχει τη δική του επωνυμία στην εταιρεία, την Air Jordan, φέτος υπολογίζεται ότι θα κερδίσει 150 εκατ. δολάρια επιπλέον από δικαιώματα.

Jordan Air Jordan Nike Shutterstock
Η 37χρονη σχέση του Τζόρνταν με τη Nike του έχει αποφέρει μεγάλο μέρος των κερδών του κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του (Πηγή: Shutterstock)

Στην πρώτη πεντάδα της λίστας του Sportico μαζί με τον Τζόρνταν φιγουράρουν οι παίκτες γκολφ Τάιγκερ Γουντς (με 2,1 δισ. δολάρια), Άρνολντ Πάλμερ (1,5 δισ. δολάρια), Τζακ Νίκλαους (1,38 δισ. δολάρια) και ο σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο (1,24 δισ. δολάρια).

Τη δεκάδα δισεκατομμυριούχων συμπληρώνουν ο πυγμάχος Φλόιντ Μέιγουεδερ (1,2 δισ. δολάρια), ο μπασκετμπολίστας ΛεΜπρόν Τζέιμς (1,17 δισ. δολάρια), ο Λιονέλ Μέσι (1,14 δισε. δολάρια), ο θρύλος της F1 Μάικλ Σουμάχερ (1,13 δισ. δολάρια), ο σπουδαίος του τένις Ρότζερ Φέντερερ (1,12 δισ. δολάρια), ο παίκτης γκολφ Φιλ Μίκελσον (1,08 δισ. δολάρια) και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (1,05 δισ. δολάρια).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ