aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤNBA«Θύμα» κλοπής: Το βράδυ που ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε με το Νο. 12

«Θύμα» κλοπής: Το βράδυ που ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε με το Νο. 12

Λίγα πράγματα στην ιστορία του αθλητισμού είναι τόσο συνυφασμένα όσο ένας συγκεκριμένος παίκτης με το νούμερο της φανέλας.

Ο Μάικλ Τζόρνταν αλλαξοπίστησε για λίγο, φορώντας το Νο. 45 για 19 αγώνες μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση το Μάρτιο του 1995, αλλά φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατό να… διαταράξει την ταύτιση που είχε με το «23» τόσο στη δική του, όσο και στη συνείδηση όλων των φιλάθλων. Ήταν μάλιστα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία (έως και τον Κόμπε Μπράιαντ) για χάρη του οποίου μια ομάδα στην οποία δεν αγωνίστηκε ποτέ απέσυρε τη φανέλα με αυτό το νούμερο όταν έβαλε οριστικά τέλος στην καριέρα του, συγκεκριμένα οι Μαϊάμι Χιτ.

Υπήρξε όμως κι ένα βράδυ που ο ΜJ δεν φόρεσε ούτε το 23, ούτε το δεύτερο αγαπημένο του νούμερο, το οποίο είχε επιλέξει και στη βραχύβια καριέρα του στο baseball με τους Birmingham Barons. Ήταν στην 6η σεζόν του στο NBA, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990. O «Air» είχε έως τότε μόνο ένα βραβείο MVP στο ενεργητικό του, την επόμενη σεζόν θα ερχόταν το δεύτερο, μαζί και ο πρώτος τίτλος. Οι Μπουλς ήταν φιλοξενούμενοι των Μάτζικ στο Ορλάντο, στο τελευταίο από ένα σερί έξι εκτός έδρας αγώνων, από τους οποίους είχαν χάσει τους τέσσερις.

Ο Τζόρνταν δεν έχασε ούτε έναν αγώνα εκείνη τη σεζόν, πρώτη του Φιλ Τζάκσον στον πάγκο. Το Νο. 23 όμως… έχασε. Όταν οι παίκτες βγήκαν για προθέρμανση το κοινό των Μάτζικ προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί, βλέποντας τον σούπερσταρ του Σικάγο με το 12 στην πλάτη. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε όμως και με τους ανθρώπους των Μπουλς. Η φανέλα του Τζόρνταν είχε μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

«Όταν ο MJ ανακάλυψε ότι η φανέλα του έλειπε, ήταν πολύ αναστατωμένος και δεν ήθελε να φορέσει διαφορετική φανέλα», θυμάται ο Ρόντνεϊ Πάουελ, υπεύθυνος εξοπλισμού και διαχείρισης των Ορλάντο Μάτζικ εκείνη την περίοδο.

«Θύμα» κλοπής: Το βράδυ που ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε με το Νο. 12

Σήμερα οι ομάδες έχουν δύο φανέλες για κάθε παίκτη, τότε δεν υπήρχε εφεδρική. Στην Orlando Arena σήμανε συναγερμός, φροντιστές και εργαζόμενοι του γηπέδου έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή για να «επανορθώσουν», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθως έψαξαν στις εξέδρες μήπως είχε κάποιος… δίμετρος οπαδός του Ορλάντο μια original φανέλα του Τζόρνταν, προκειμένου να την αγοράσουν επιτόπου! Μάταιος κόπος ξανά. Μοναδική λύση η (ανώνυμη) φανέλα με το Νο. 12 που υπήρχε στην αποστολή των Μπουλς σε περίπτωση ανάγκης.

«Θύμα» κλοπής: Το βράδυ που ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε με το Νο. 12

Ο Τζόρνταν πάντως δεν ένιωσε τόσο… έξω από νερά του. Σε ματς που κρίθηκε στην παράταση εις βάρος των Μπουλς (135-129) σκόραρε 49 πόντους σε 47 λεπτά συμμετοχής (21/43 εντός πεδιάς). Σύμφωνα όμως με τον τότε συμπαίκτη του Στέισι Κινγκ ήταν προληπτικός και η ήττα δεν τον βοήθησε να… χωνέψει το συμβάν. «Δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο ξανά. Είναι αρκετά ενοχλητικό, γιατί είσαι συνηθισμένος σε κάποια πράγματα και δεν θέλεις να ανατρέπονται ξαφνικά», δήλωσε μετά το ματς ο MJ.

Επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν δεν υπήρξε ποτέ από την Ουάσινγκτον, έως και σήμερα όμως πιστεύεται ότι η φανέλα του Τζόρνταν κλάπηκε από κάποιο πολύ… περίτεχνο χέρι. Ίσως κάποια στιγμή το μυστήριο να λυθεί όταν κάποια πρωτευουσιάνα Αμερικανίδα αποκαλύψει ότι κάποτε πήρε για δώρο την ημέρα των ερωτευμένων τη φανέλα που επρόκειτο να φορέσει ο Μάικλ Τζόρνταν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ