aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤNBAΚόμπι Μπράιαντ: Ένας θρύλος, που δεν πήρε ποτέ το All Star Game στην… πλάκα (videos)

Κόμπι Μπράιαντ: Ένας θρύλος, που δεν πήρε ποτέ το All Star Game στην… πλάκα (videos)

Το Eurohoops κάνει μια αναδρομή στα All Star Games του Κόμπι Μπράιαντ, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα ενός παίκτη που δεν ήθελε ποτέ να χάνει και πλέον -δικαίως- το βραβείο του MVP στο ΝΒΑ Αll Star Game θα φέρει το όνομα του 18 φορές All Star!

Τι ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ με μια λέξη; Νικητής! Ο μεγάλος Black Mamba ήθελε πάντα να είναι ο νικητής, σε ό,τι και να έκανε. Από τους τελικούς του NBA, μέχρι και τα All Star Games, ο Κόμπι Μπράιαντ ήθελε να είναι ο καλύτερος.

Πολλές φορές έχει ειπωθεί και έχει γραφεί ότι ο Κόμπι ήταν ο παίκτης που πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλον τον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν και όχι άδικα. Πάντως υπάρχει ένας τομέας, στον οποίο ο Κόμπι ξεπέρασε ακόμα και την “Αερότητά” του και αυτός ήταν η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής (16/2) ο κομισάριος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε πως από δω και στο εξής το βραβείο του Πολυτιμότερου παίκτη στο All Star Game θα φέρει το όνομα του Κόμπι Μπράιαντ προκειμένου να τιμηθεί και με αυτό τον τρόπο η μνήμη του αδικοχαμένου σούπερ σταρ.

Επιλέχθηκε σε 18(!) All Star Game, κατέκτησε 4 βραβεία MVP, αλλά και έναν διαγωνισμό καρφωμάτων, όταν ακόμα ήταν 18 ετών! Είχε ξεκάθαρα το δικό του… άστρο και πλέον από εκεί ψηλά που είναι, απολαμβάνει τους υπόλοιπους να παίζουν το παιχνίδι που εκείνος αγάπησε και τίμησε.

Την Κυριακή, η πόλη του Σικάγο γιορτάζει το μπάσκετ και τιμά τον μεγάλο Κόμπι. Όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγο καιρό, η ομάδα του Γιάννη θα φοράει το 24, ενώ εκείνη του Λεμπρόν το 2, προς τιμήν της Τζίτζι Μπράιαντ, η οποία έχασε επίσης την ζωή της στο μοιραίο ελικόπτερο.

Τι ήταν όμως τα All Star Game για τον Κόμπι;

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο ίδιος δεν ήθελε να χάνει πουθενά. Έτσι, ακόμα και στα παιχνίδι της μεγάλης γιορτής του NBA, μόνος του στόχος ή νίκη.

Το πρώτο του All Star Game και το τελευταίο στο οποίο ήταν αγχωμένος, ήτα το 1998 στη Νέα Υόρκη. Η Ανατολή είχε επικρατήσει και ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο MVP, όμως ο νεαρός τότε Κόμπι, απέδειξε πως είναι ένα ψάρι για τον… ωκεανό και όχι για μια απλή λίμνη. 18 πόντοι και σπουδαίο θέαμα, παρέα με τη μάχη του ίδιο απέναντι στον Τζόρνταν, αποτέλεσαν κάτι το μοναδικό.

Το 2002, στο σπίτι του, το Λος Άντζελες, είχε έρθει η ώρα να κατακτήσει το βραβείο του πολυτιμότερου. Η νίκη κατέληξε στην Δύση και ο Κόμπι, έχοντας 31(!) πόντους, προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα σε όσους τον παρακολούθησαν από κοντά. Βέβαια αυτό δεν ήταν το τελευταίο που θα κατακτούσε.

Επόμενο σημαδιακό για τον ίδιο παιχνίδι, ήταν εκείνο του 2007 στο Λας Βέγκας. Η Δύση έκανε ένα μικρό πάρτι απέναντι στην Ανατολή, επικρατώντας με 153-132, με τον Κόμπι να έχει και πάλι 31 πόντους στο παιχνίδι. Θυμάστε τι είπαμε πριν; Ο τύπος απλά ήθελε να είναι Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ και με αυτό τον τρόπο το απέδειξε περίτρανα.

Μόλις 4 φορές στην ιστορία των All Star Games αναδείχθηκαν 2 MVP σε ένα παιχνίδι. Η τελευταία έγινε το 2009, με το βραβείο να καταλήγει στα χέρια των Σακίλ Ο’Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ. Η σχέση τους πλέον είχε φτιάξει μετά την περίοδο που συνυπήρξαν στους Λέικερς και σε εκείνο το παιχνίδι ο ένας έδωσε… σόου και μοίρασε απλόχερα γέλιο, ενώ ο άλλος, σοβαρός όπως πάντα, φόρτωνε ασταμάτητα το αντίπαλο καλάθι, σταματώντας στους 27. Λογικά δεν χρειάζεται να σας πούμε ποιος έκανε τι. Σωστά;

Τέταρτο και τελευταίο του βραβείο, ήταν εκείνο του 2011, πάλι στο Λος Άντζελες. Η πόλη των αγγέλων έζησε ακόμα μια μεγάλη βραδιά και σε ένα παιχνίδι θρίλερ, η Δύση πήρε ακόμα μια νίκη. Αυτή ήταν και μια βραδιά ορόσημο για τον Κόμπι, καθώς οι 37 του πόντους αποτέλεσαν προσωπικό ρεκόρ στα εν λόγω παιχνίδια, ενώ έσπασε και ένα μεγάλο ρεκόρ, καθώς τα 10 επιθετικά ριμπάουντ (συνολικά είχε 14) αποτελούν ακόμα και σήμερα την καλύτερη συγκομιδή σε All Star Game.

Τελευταία του μεγάλη εμφάνιση ήταν το 2012, όταν και σκόραρε 27 πόντους (μετέπειτα τον χτύπησαν οι τραυματισμοί), όμως οι 36 του Ντουράντ ήταν αρκετοί για χαρίσουν σε εκείνον το βραβείο του πολυτιμότερου.

Η εύκολη νίκη στον διαγωνισμό καρφωμάτων το 1997

Φυσικά, Κόμπι Μπράιαντ δεν σημαίνει μόνο All Star Games, καθώς έχει ξεχωρίσει και για την εύκολη νίκη του στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στους Κρις Καρ, Μάικλ Φίνλεϊ, Ρέι Άλεν, Μπομπ Σούρα και Ντάρβιν Χαμ.

Στον πρώτο γύρο ο Κόμπι πέρασε τρίτος, με 37 βαθμούς, ενώ 44 είχε ο Καρ και 39 ο Φίνλεϊ. Εκτός είχαν μείνει οι Άλεν με 35, Σούρα επίσης με 35 και Χαμ με 36.

Στον τελικό πέρασε τη μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του και κάρφωσε εντυπωσιακά, κάτι το οποίο ήταν αρκετό για να του δώσει τελικά και τον τίτλο. Μάλιστα, όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιήσει το… μυστικό του όπλο, το οποίο ήταν παρόμοιο με αυτό του Γκόρντον από τον διαγωνισμό το 2016. Βέβαια οι μαρτυρίες αναφέρουν πως ο Κόμπι δεν χρειάστηκε βοήθεια, όμως εμείς δεν θα το μάθουμε με σιγουριά ποτέ.

Θέλετε να δούμε αναλυτικά τα όσα πέτυχε ο Κόμπι:

• Σημείωσε 290 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 19,3 ανά αγώνα

• Είναι δεύτερος στην σχετική λίστα, πίσω μόνο από τον Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος βρίσκεται στους 362

• Έχει 4 βραβεία MVP, μοιραζόμενος την κορυφή της σχετικής λίστας, μαζί με τον Μπομπ Πετίτ.

• Έχει γίνε 18 σερί φορές All Star, σερί που κανείς δεν έχει κατορθώσει να σπάσει.

• Ήταν βασικός 15 φορές, έχοντας ακόμα μια πρωτιά, την οποία όμως μοιράζεται με τον Λεμπρόν, ο οποίος με το τζάμπολ του αγώνα της Κυριακής θα μείνει μόνος στην κορυφή με 16.

• Κατέβασε 10 επιθετικά ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι, νούμερο ρεκόρ, που κανείς δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει.

• Ήταν τόσο παθιασμένος με τη νίκη, που στην καριέρα του στα All Star Games, εκεί δηλαδή που οι άμυνες δεν υπάρχουν, έκανε 38(!) κλεψίματα. Καλά καταλάβατε. Πρόκειται για ακόμα μια πρωτιά.

Για να μην μακρηγορούμε, ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν πολλά πράγματα. Ήταν ένα σύμβολο, μια πηγή έμπνευσης, ένας δουλευταράς και ένα ταλέντο που όμοιό του δύσκολα θα δούμε σύντομα.

Όπως είπαμε ήταν πολλά, όμως πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ή μήπως και όχι; Μάλλον σίγουρα όχι, γιατί ο Κόμπι έχει κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα και στις καρδιές εκατομμυρίων.

Θα γίνουμε σίγουρα κλισέ που θα το ξαναπούμε, αλλά δεν πειράζει. Θα μας λείψεις μεγάλε Black Mamba…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ