aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤNBAAll Star Game 2022: Το προφίλ των «διεκδικητών» στους διαγωνισμούς καρφωμάτων και τριπόντων (vid)

All Star Game 2022: Το προφίλ των «διεκδικητών» στους διαγωνισμούς καρφωμάτων και τριπόντων (vid)

Στην μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή και τον θεσμό του All -Star Weekend συμπεριλαμβάνεται ένα… μυστήριο και συγκεκριμένα ο διαγωνισμός καρφωμάτων. Η προσμονή για τις θεαματικές πτήσεις γίνεται ολοένα και εντονότερη, ενώ η εφευρετικότητα ανά τα χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ένα αυτοκίνητο να μπαίνει στην εξίσωση των «εμποδίων» από τον Μπλέικ Γκρίφιν.

Χώρος υπάρχει, όμως, και για έξτρα εκπλήξεις με τον διαγωνισμό τριπόντων. Ακόμη και τρεις χαμένες μπάλες μπορεί να βγάλουν τον μεγαλύτερο σουτέρ εκτός παιχνιδιού ή ακόμη και ένας σέντερ, όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2006 να πάρει την πρωτιά. Βέβαια οι Splash Brothers έβρισκαν πάντοτε τη θέση τους με τον Στεφ Κάρι να είναι ο υπερασπιστής του τίτλου αλλά να μην αγωνίζεται τη φετινή σεζόν.

Κάθε χρόνο νέοι και «παλιοί» του κόσμου του ΝΒΑ διεκδικούν το βραβείο που θα πιστώσει την συμμετοχή τους στο Σαββατοκύριακο των αστεριών!

Διαγωνισμός καρφωμάτων

Κόουλ Άντονι

Μία σεζόν… breakout με τους Ορλάντο Μάτζικ έχοντας 17.7 πόντους ανά αγώνα. Η παρουσία του μέχρι στιγμής στη Λίγκα έχει γίνει η αφορμή για να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα ονόματα των πιο βελτιωμένων παικτών της σεζόν. Πολλά από τα highlights του δείχνουν εντυπωσιακά καρφώματα του ίδιου με την αθλητικότητά του να «ξεπερνά» το ύψος του.

Μπορεί να είναι ο πιο… short παίκτης που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό, αλλά ο Κόουλ Άντονι δεν παύει να είναι αλτικός και… θρασύς! Βλέποντας τα τείχη στη ρακέτα, το μόνο που σκέφτεται είναι να τα περάσει. Το ίδιο έκανε και ως έφηβος πριν από μερικά χρόνια σε αντίστοιχους διαγωνισμούς στο σχολείο του στους οποίους και εντυπωσίαζε έχοντας μάλιστα και μεγάλη ποικιλία στον τρόπο που έρχονται τα καρφώματα.


Τζέιλεν Γκριν

Ο «πρωτοετής» των Ρόκετς και Νο2 στο draft pick του καλοκαιριού ξεκίνησε με διαφορετική… φήμη λόγω της θέσης του, αλλά κατέληξε να «πετάει» μέσα στο γήπεδο και να δίνει έναν λόγο στο μπασκετικό κοινό να παρακολουθεί το Χιούστον φέτος. Έχοντας ανεξάντλητη ενέργεια και εφευρετικότητα μέσα στο παρκέ.

Για τον 20χρονο γκαρντ κάθε κάρφωμα μοιάζει όλο και πιο εύκολο, ενώ οι αιφνιδιασμοί που ακολουθούνται από… βρυχηθμούς γράφουν το όνομά του. Σίγουρα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου γιατί πολύ απλά μπορεί να μετουσιώσει τον χαρακτηρισμό του fan to watch παίκτη στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.


Όμπι Τόπιν

Έρχεται να κερδίσει αυτό που άφησε πίσω του στο All-Star Weekend του 2021. Ο Όμπι Τόπιν ήρθε… δεύτερος στην περσινή κούρσα και το πλεονέκτημά του φέτος απέναντι στους rookies του διαγωνισμού είναι η όποια εμπειρία απέκτησε από αυτό.

Στην δεύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ και έχοντας πραγματοποιήσει αξιομνημόνευτες βραδιές με τους Νικς που παλεύουν να βρουν τα πατήματά τους έχει την ευκαιρία να φτάσει… το ταβάνι του. Για τον 23χρονο φόργουορντ οι λόμπες, οι αιφνιδιασμοί και το πέρασμα της μπάλας ανάμεσα από την μπάλα πριν το κάρφωμα μοιάζει με ρουτίνα. Και αν αυτό γίνεται σε ροή αγώνα τότε για την βραδιά του All Star θα υπάρχει κάτι… σπέσιαλ.


Χουάν Τοσκάνο – Άντερσον

Ο πιο έμπειρος και ο πιο… ψηλός από την τετράδα που συμπληρώνει τον διαγωνισμό καρφωμάτων στα 28 του χρόνια ο φόργουορντ των Ουόριορς. Γνωρίζει και ο ίδιος πως είναι… το αουτσάιντερ μιας και για την πρωτιά χρειάζεται «αθλητικότητα, δημιουργικότητα και… show».

Μεγάλωσε όμως έχοντας ως πρότυπο τον ΤΖ. Ρίτσαρντσον με τον δύο φορές νικητή του Slam Dund να τον επιλέγει για το τρόπαιο. Μπορεί να ξεκίνησε καρφώνοντας στις… γειτονιές του Όκλαντ με κουτάκια από γάλα, ωστόσο ο Τσοκάνο – Άντερσον θα τα παίξει όλα για όλα έχοντας προτεραιότητα την διασκέδαση.


Διαγωνισμός τριπόντων

Ντέσμοντ Μπέιν

Το δίδυμο του Τζα Μοράντ στην εκπληκτική φετινή πορεία των Γκρίζλις μπορεί να μην ακολουθεί τον rookie του Μέμφις στο μεγαλύτερο event του Σαββατοκύριακου, αλλά έχει την ευκαιρία να πάρει λίγη από την λάμψη. Είναι… το φρέσκο αίμα στην ομάδα που συνθέτει τους 8 του τουρνουά με μόλις τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ.

Σε αρκετούς αγώνες φέτος έχει θυμίσει έναν «ελεύθερο σκοπευτή» και παρά την όποια απειρία έχει βάλει σοβαρά την ταμπέλα του φαβορί πάνω του. Κυνηγάει και το ρεκόρ με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του Μέμφις σε μία χρονιά έχοντας ήδη 162 στους δικούς του πίνακες.

Έρχεται με φόρα στον διαγωνισμό. Κοντρα στο Πόρτλαντ ήταν ασταμάτητος πετυχαίνοντας 7/12 τρίποντα και με βάση τα 58 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με το ποσοστό του να αγγίζει το 41.9% μπορεί κανείς να καταλάβει τον λόγο που θα δυσκολέψει κάθε αντίπαλο στο τουρνουά.


Λουκ Κενάρντ

O μοναδικός παίκτης που θα… υπερασπιστεί την φανέλα των Κλίπερς το Σαββατοκύριακο του All-Star, o Λουκ Κενάρντ, βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στην ομάδα του Λος Άντζελες και επιστρέφει στην δική του hometown για να διεκδικήσει το βραβείο του καλύτερου σουτέρ τριών πόντων. Παίρνει και την ψήφο εμπιστοσύνης του Σακίλ Ο’Νιλ.

Είναι ο ορισμός του σουτέρ έπειτα από 5 σεζόν στο ΝΒΑ στις οποίες καμία δεν έχει λήξει με το ποσοστό του ίδιου από την περιφέρεια να είναι κάτω από το 39.4%. Την δεδομένη περίοδο έχοντας αγωνιστεί σε 49 ματς, ο Κενάρντ σημειώνει το γενναίο 43.4% με 2.6 εύστοχα ανά αγώνα όντας ο πέμπτος στην κατάταξη της Λίγκας.

Με την απουσία των βασικών σταρ από τους Κλίπερς λόγω τραυματισμού, ο 25χρονος γκαρντ προσπαθεί μεταξύ άλλων να κάνει το step up για την ομάδα του. Μία τέτοια διάκριση θα του δώσει και έξτρα κίνητρο.


Ζακ Λαβίν

Από τους βασικούς λόγους που οι Μπουλς διαγράφουν τέτοια πορεία στο πρωτάθλημα, με την γενικότερη παρουσία του στα All – Star Weekends μόνο απαρατήρητη να μην έχει περάσει. Μετρά, λοιπόν, μία ακόμη συμμετοχή όχι μόνο στο «βασικό» παιχνίδι.

Μάλιστα κρατά στα χέρια του κάτι μοναδικό στην ιστορία του ΝΒΑ διεκδικώντας το βραβείο σε διαφορετικές κατηγορίες. Το όνομά του είναι συνηθισμένο στα highlights των Slam Dunk διαγωνισμών. Εκεί έχει ήδη δύο βραβεία από το 2015 και τον αξέχαστο τελικό του 2016 απέναντι στον Έρικ Γκόρντον με τα ασταμάτητα… 50άρια, όταν ο Λαβίν ήταν ακόμη παίκτης των Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

Θα είναι η τρίτη του προσπάθεια στον διαγωνισμό τριπόντων μετά το 2020 και 2021 που έμεινε στον πρώτο γύρο. Φέτος με την φανέλα των «ταύρων» σημειώνει 39.9% στο τρίποντο, ενώ στους αγώνες με Χόρνετς και Σανς έπιασε το πικ του με 5/10 (50%) και 4/7 (57.1%) από την περιφέρεια. Η μόνη «πληγή» του αυτή τη στιγμή είναι πως έρχεται από πόνους στο αριστερό γόνατο, ωστόσο οι γιατροί του έδωσαν το πράσινο φως.


Σι Τζέι ΜακΚόλουμ

Η συζήτηση που δημιουργήθηκε πρόσφατα γύρω από το όνομα του ΜακΚόλουμ αφορούσε κυρίως την νέα του ομάδα. Μέσα από την διαδικασία του trade… άφησε τον Ντέμιαν Λίλαρντ και πλέον ανήκει στο δυναμικό των Πέλικανς.

Σε μία νέα σελίδα στη ιστορία του, ο 30χρονος σούτινγκ γκαρντ επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια για την τρίτη του συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό. Είχαν προηγηθεί δύο σερί παρουσίες, το 2016 και το 2017, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εντυπωσιάσει. Είχε άλλωστε να ανταγωνιστεί σουτέρ όπως ο Κλέι Τόμπσον, ο Καϊρί Ίρβινγκ, ο Έρικ Γκόρντον, αλλά και ο Στεφ Κάρι που έδιναν τις δικές τους παραστάσεις.

Την φετινή σεζόν παρουσιάζει ποσοστά από… δύο ομάδες έπειτα από 36 παιχνίδια στους Μπλέιζερς (38.4%) και 4 στους Πέλικανς (33.3%), με το συνολικό ποσοστό του να αγγίζει το 37.9%.


Πάτι Μιλς

Το… σνάιπερ των Νετς έχει ξεκινήσει 40 από τα 57 παιχνίδια της σεζόν διανύοντας την 13η χρονιά του στο ΝΒΑ. Ωστόσο, οι μεγάλες επιθετικές του βραδιές και ιδιαίτερα εκείνες από την περιφέρεια, του έδωσαν μία πρόσκληση για το 3point contest στο Κλίβελαντ.

Ερχόμενος από τον πάγκο σε μία ομάδα γεμάτη αστέρες, ο Μιλς μετράει ήδη 181 εύστοχα τρίποντα στη σεζόν και βάζει πλώρη να καταρρίψει το ρεκόρ που κατέχει ο Ντ’Άντζελο Ράσελ για μία χρονιά στο Μπρούκλιν με 234, έχοντας ήδη καταγράψει την μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία των Νετς με 9 τρίποντα σε ένα παιχνίδι.

Με την συγκεκριμένη συνθήκη ο Μιλς βρίσκεται στη λίστα με τους Τοπ 5 σουτέρ τριών πόντων της σεζόν. Έπειτα από μία τετραετία, ο ίδιος έχει επιστρέψει σε ποσοστά άνω του 40% (41.2) ευστοχώντας σε 3.2 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Η αποστολή του είναι να πάρει το πρώτο τρόπαιο στον διαγωνισμό για παίκτη μεγαλωμένο στην Αυστραλία.


Καρλ – Άντονι Τάουνς

Ποιός είπε οτι οι ψηλοί δεν μπορούν να σουτάρουν; Ο Καρλ- Άντονι Τάουνς έχει… την τιμητική του ως ο μοναδικός σέντερ που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό τριπόντων.

Πρόκειται για έναν ψηλό με συνέπεια από την περιφέρεια, ενώ κατέχει και την πρωτιά στους κορυφαίους σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία των Τίμπεργουλβς έχοντας ευστοχήσει σε 739 στην καριέρα του. Ο ηγέτης της Μινεσότα που συμπληρώνει την team Durant στο All-Star Game θα δοκιμάσει την τύχη του και σε αυτόν τον τομέα.

Την τρέχουσα σεζόν έχει κρατήσει το ποσοστό ευστοχίας του από το 7.25μ. σε επίπεδα πάνω από το 40% και συγκεκριμένα 40.6%. Σίγουρα δεν είναι από τα φαβορί για το Σαββατοκύριακο του Κλίβελαντ, ωστόσο σε αυτόν τον διαγωνισμό επιτρέπονται και οι ανατροπές και για αυτό θα αγωνιστεί ο Τάουνς. O Νοβίτσκι (2006) και ο Λοβ (2012) του είχαν δείξει τον δρόμο.


Φρεντ Βαν – Βλιτ

Στην πρώτη του συμμετοχή στο All-Star Game ως αναπληρωματικός του συνόλου του Λεμπρόν Τζέιμς, ο Φρεντ Βαν-Βλιτ δεν θα αγωνιστεί μόνο στο ματς των… αστέρων, αλλά θα διεκδικήσει και το τρόπαιο των τριπόντων.

Με την απουσία του Στεφ Κάρι να του… λύνει τα χέρια, αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Εξάλλου η πορεία του μέχρι στιγμής για το 2021/22 με τους Ράπτορς το φανερώνει. Με 4 τρίποντα ανά παιχνίδι βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον σταρ των Ουόριορς στην σχετική λίστα του ΝΒΑ (4.7), ενώ το ποσοστό του είναι στο 40.1% μετά από 50 αγώνες του Τορόντο, την ώρα που τα αντίστοιχα νούμερα σε σύνολο 333 αγώνων είναι στο 38.8%.

Μία τέτοια επιτυχία θα είναι η απόλυτη ικανοποίηση για την προσπάθεια του Βαν Βλιτ, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα διασκεδάσει ολόκληρη την διαδικασία. Και έρχεται με παρακαταθήκη 27 εύστοχων τριπόντων στις 5 τελευταίες αναμετρήσεις. Φόβητρο…


Τρέι Γιάνγκ

Ο Γιάνγκ για ακόμη μία χρονιά έχει πάρει από το χέρι τους Χοκς και κάθε μεγάλη νίκη συνοδεύεται από το δικό του όνομα. Για δεύτερη φορά θα κληθεί να συμμετέχει στην βραδιά των challenges και συγκεκριμένα σε αυτό του τριπόντου, πέρα από το All-Star Game ως starter στην Team Ντουράντ.

Το 2020 είχε μείνει… στα χαμηλά με μόλις 15 πόντους παρά το γεγονός πως τον πίστεψαν πολλοί. Η ώρα της ρεβάνς τον βρίσκει να σουτάρει από την περιφέρεια με ποσοστό στο 38.3%, αριθμό που αποτελεί career-high για τον ίδιο.

Πετυχαίνει 3 σουτ τριών πόντων ανά αγώνα και έχει καταφέρει να «κερδίσει» τον Ντομινίκ Ουίλκινς λέγοντας πως για εκείνον το όριο είναι ο ουρανός. Στην τέταρτη σεζόν του στο ΝΒΑ έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος παίκτης της Ατλάντα που θα γυρίσει ως… θριαμβευτής στον διαγωνισμό τριπόντων.


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ