aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤEUROLEAGUEΜεγάλη Χίμκι έριξε στο «καναβάτσο» τη Φενέρ

Μεγάλη Χίμκι έριξε στο «καναβάτσο» τη Φενέρ

Σε ένα παιχνίδι που «έσπασαν καρδιές», η Χίμκι πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη με 84-78 στην παράταση επί της Φενερμπαχτσέ και παρέμεινε στο κόλπο για την 8άδα. Η τουρκική ομάδα είχε μεγάλη ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας με βολές του Νικολό Μέλι, αλλά ο Ιταλός φόργουορντ είχε 1/2 και το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο.

Με τη νίκη αυτή, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία αγωνίστηκε χωρίς τον Αλεξέι Σβεντ, έχει πλέον ρεκόρ 7-10 και απέχει μια νίκη από την 8η θέση, ενώ η πρωτοπόρος της βαθμολογίας υπέστη τη δεύτερη φετινή της ήττα και πρώτη μετά από δώδεκα συνεχόμενες νίκες, έχοντας πλέον ρεκόρ 15-2.

Από πλευράς νικητών, κορυφαίοι ήταν οι Μάρκοβιτς (13π. – 7ρ.) και Γκιλ (12π. – 7ρ.), έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Μποστ και Κρόκερ, οι οποίοι πέτυχαν από 12 και 10 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους, πρώτος σκόρερ ήταν ο Μαχμούτογλου με 18 πόντους, ενώ ο Βέσελι είχε 17, αλλά αποβλήθηκε λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας και η απουσία του έπαιξε ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Το ματς

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ (11-13) μέχρι το 7’, ωστόσο, η Φενερμπαχτσέ με πέντε συνεχόμενους πόντους από τον Μαχμούτογλου, ένα καλάθι του Βέσελι και ένα τρίποντο του Ντίξον, έκανε σερί 10-0 και προηγήθηκε με 11-23. Στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου, η Χίμκι πέτυχε καλάθι μετά από σχεδόν τρία λεπτά και μείωσε σε 13-23.

Με τους Μίκι και Μποστ να είναι οι κύριοι εκφραστές στην επίθεση, οι γηπεδούχοι έκαναν ένα μικρό σερί 8-3 στα πρώτα τρία λεπτά της δεύτερης περιόδου και «μάζεψαν» ακόμη περισσότερο (21-26). Η Χίμκι βρήκε ρυθμό και σε συνδυασμό με την καλή άμυνα, που δυσκόλεψε τους παίκτες της τουρκικής ομάδας, κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή (34-35) στο 17’. Η Φενέρ σε ένα κακό αμυντικά δεκάλεπτο, δέχθηκε 25 πόντους και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο +3 (38-41).

Η Φενέρ συνέχισε να διατηρεί το προβάδισμα και αυτό οφειλόταν στον επιθετικό οίστρο του Γιαν Βέσελι, ο οποίος πέτυχε οχτώ συνεχόμενους πόντους για την τουρκική ομάδα, «γράφοντας» το 43-49. Μάλιστα, ο Τσέχος σέντερ έφτασε τους 2.000 στη διοργάνωση, σε μια ιδιαίτερη γι’ αυτόν στιγμή. Από το σημείο εκείνο και μετά, ήρθε η αντίδραση της Χίμκι. Με τους Κρόκερ και Τζένκινς να «βγαίνουν μπροστά», οι γηπεδούχοι… έτρεξαν ένα σερί 13-2 και προηγήθηκαν για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα με διαφορά πέντε πόντων (56-51), δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, η οποία έκλεισε με σκορ 57-54.

inner

Ιδιαίτερα νευρικές ήταν οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Το επιμέρους σκορ μετά από πεντέμισι λεπτά ήταν 6-8, με τη Χίμκι να διατηρεί οριακά το προβάδισμα με 63-62. Το ματς βρισκόταν στην «κόψη του ξυραφιού» και όλα έδειχναν ότι θα κρινόταν στο τέλος. Με καλάθι του Ντατόμε, η Φενέρ ξαναπήρε το προβάδισμα μετά το 27’, ενώ ο Μαχμούτογλου έκανε το 63-66, τρία λεπτά πριν το φινάλε.

Ο Μάρκοβιτς με τρίποντο ισοφάρισε σε 66-66 για τη Χίμκι, ενώ με καλάθι και φάουλ του Γκιλ, η ρωσική ομάδα προηγήθηκε 69-66, 72 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στο τελευταίο λεπτό, το ματς πήγε στη «ρώσικη ρουλέτα» των βολών. 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και με το σκορ στο 72-71, ο Μάρκοβιτς έχασε δύο βολές, στην επόμενη φάση υπέπεσε σε φάουλ, αλλά ο Μέλι ευστόχησε σε μια βολή για το 72-72 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, αφού το μακρινό σουτ του Τζένκινς στην εκπνοή ήταν άστοχο.

Κρόκερ και Γκιλ έδωσαν «αέρα» τεσσάρων πόντων στη Χίμκι στο ξεκίνημα της παράτασης (76-72), ενώ με καλάθι του Μίκι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξέφυγε και με έξι (80-74), δύο λεπτά πριν το τέλος. Ο Μέλι με 2/2 βολές μείωσε σε 80-76, αλλά παρά τη χαμένη επίθεση των Ρώσων, ο Κάλινιτς αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και ο Μποστ με δύο βολές έκανε το 82-76, 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, βάζοντας τεράστια θεμέλια για μια πολύ μεγάλη νίκη. Ο χρόνος για τη Φενέρ ήταν ελάχιστος για να αντιδράσει και η τελευταία κόρνα της γραμματείας βρήκε τη Χίμκι να πανηγυρίζει μια τεράστια νίκη με σκορ 84-78.

Τα δεκάλεπτα: 13-23, 38-41, 57-54, 72-72 (κ.δ.), (84-78 παρ.)

inner

inner

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ