aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΈνα διαφορετικό ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα

Ένα διαφορετικό ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα

Έχουν δει πολλά πράγματα τα μάτια μας στα ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα, αλλά ο αποψινός πρώτος «εμφύλιος» είναι διαφορετικός από όλους. Στην καρδιά της πανδημίας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται σήμερα (21:00) στο άδειο λόγω των συνθηκών ΟΑΚΑ για την δεύτερη αγωνιστική.

Οι δύο ομάδες είναι εμφανώς ανέτοιμες. Η περίοδος σχεδόν επτάμηνης απραξίας από επίσημα ματς, σε συνδυασμό με τις πολλές αλλαγές στη δομή τους αλλά και τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία στην προετοιμασία, έχουν μετατρέψει το παιχνίδι σε… ειδικών συνθηκών. Φυσικά αυτό ουδόλως επηρεάζει τη λάμψη του και παρότι είναι πάρα πολύ πρώιμο να μιλάμε για καθοριστικό παιχνίδι, σε κάθε περίπτωση είναι άκρως ενδιαφέρον.

Ο Παναθηναϊκός γύρισε σελίδα το καλοκαίρι, χωρίς χρηματοδότηση πλέον από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά με τους εμβληματικούς Αλβέρτη-Διαμαντίδη «σημαιοφόρους» στη νέα εποχή, με οικονομική πολιτική που δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το έσοδα-έξοδα και στο τιμόνι τον Γιώργο Βόβορα όχι πλέον ως υπηρεσιακό αλλά ως ξεκάθαρη επιλογή για το μέλλον. Η νίκη επί της Χίμκι στη Μόσχα έφερε χαμόγελα και ελπίδα, άπαντες όμως γνωρίζουν πως υπάρχει ανηφόρα μπροστά. Και γίνεται μεγαλύτερη λόγω των δεδομένων απουσιών των τραυματιών Μποχωρίδη και Τζάκσον. Παρήγορο είναι πως αποθεραπεύτηκαν και έστω και με μια προπόνηση θα είναι διαθέσιμοι οι Σαντ-Ρόος και Γουάιτ, ενώ ντεμπούτο θα κάνει ο Κίφερ Σάικς, από τον οποίο απαιτείται άμεση προσφορά στο «1».

Ο Ολυμπιακός μετά την οικονομική φουρτούνα της περασμένης περιόδου πατά πλέον γερά στα πόδια του. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος άφησαν πίσω τα προβλήματα αυτά και έκαναν μια σημαντική επένδυση στο ρόστερ. Ο Σλούκας επέστρεψε μετά από μια πενταετία παίρνοντας το χρίσμα του ηγέτη της νέας εποχής, με τις σταθερές των Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου στο πλευρό του. Οι ξένοι άλλαξαν όλοι πλην δύο, των Έλις και ΜακΚίσικ, αλλά εκτός μάχης είναι ο Ζαν-Σαρλ. Είναι άγνωστο ποιος θα μπει στη δωδεκάδα αντί του Γάλλου ψηλού. Ο Κόνιαρης φαίνεται πως θα είναι εκτός, ενώ δεν είναι απίθανο για να υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο κορμί να βρεθεί στην αποστολή ο Χρηστίδης που κατά βάση αγωνίζεται στην ομάδα της Α2. Ιδιαίτερο το ματς και για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, καθώς σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τον ελλιπή Παναθηναϊκό στο άδειο (λόγω τιμωρίας) ΟΑΚΑ στα προημιτελικά του Κυπέλλου και οι ακραίες αντιδράσεις μερίδας οπαδών στο ΣΕΦ είχαν οδηγήσει στην απομάκρυνσή του.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ντανιέλ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ζοζέφ Μπισάνγκ (Γαλλία) και Γκίτις Βίλιους (Λιθουανία).

Τα αγωνιστικά «κλειδιά»

Για τον Παναθηναϊκό:
-Να βρει λύσεις στο «1», καθώς με Μποχωρίδη και Τζάκσον εκτός, τον Σαντ-Ρόος να επιστρέφει από τραυματισμό και τον Σάικς να κάνει ντεμπούτο, δεν υπάρχουν σταθερές.
-Να αντιμετωπίσει το πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, καθώς Παπαγιάννης, Όγκαστ και Βουγιούκας δεν διακρίνονται σε αυτή την άμυνα, με τους Σλούκα και Σπανούλη να διαπρέπουν σε τέτοια δημιουργία.
-Να κρατήσει χαμηλά στο σκορ τον Ολυμπιακό, που έμεινε στους 67 στην πρεμιέρα και γενικώς δυσκολεύεται στα φιλικά.

Για τον Ολυμπιακό:
-Να πιέσει τα γκαρντ του Παναθηναϊκού για να προκαλέσει δυσλειτουργία στο «χτίσιμο» των επιθέσεών του.
-Να περιορίσει τη δράση των Νέντοβιτς, Φόστερ και Παπαπέτρου, που είναι οι βασικοί δημιουργοί και «στόχοι» στην πράσινη επίθεση.
-Να περιορίσει την αιμορραγία των ριμπάουντ, καθώς έχασε 11 στην πρεμιέρα από την Ζαλγκίρις και ο Παναθηναϊκός πήρε 19 στη Μόσχα.

Η προϊστορία

Η αποψινή συνάντηση των «αιωνίων» είναι η 18η σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι», δε, έχουν το πάνω χέρι με έντεκα νίκες έναντι έξι των «πράσινων». Με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό το «σκορ» είναι 4-3, ενώ στο Φάληρο ο Ολυμπιακός είναι στο 6-1. Ασφαλώς η προϊστορία περιλαμβάνει και τρεις ημιτελικούς σε Final Four, με τον Ολυμπιακό να νικά σε Τελ Αβίβ το 1994 και Σαραγόσα το 1995, αλλά τον Παναθηναϊκό να επικρατεί το 2009 στο Βερολίνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ