aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤEUROLEAGUEΑποφασίζει για Ντουμπάι η Ευρωλίγκα-Προϋπόθεση η συμφωνία με FIBA

Αποφασίζει για Ντουμπάι η Ευρωλίγκα-Προϋπόθεση η συμφωνία με FIBA

Περίοδος κρίσιμων διαβουλεύσεων και επαφών είναι αυτή που διανύουμε, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωλίγκας και του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα.

Την προσεχή Δευτέρα, 13 Μαρτίου, οι 13 ομάδες/μέτοχοι της Ευρωλίγκας θα κληθούν να ψηφίσουν για τη συμμετοχή του Ντουμπάι στη διοργάνωση. Οι Άραβες προσφέρουν στα ταμεία της Ευρωλίγκας 150 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια (ίσως και μέσω της αεροπορικής εταιρείας Fly Emirates), ποσό τέσσερις φορές πάνω από τα αντίστοιχα χρήματα της διοργάνωσης φέτος. Όμως για να συμβεί αυτό, θέτουν μια σειρά από προϋποθέσεις, με κυριότερες τη συμμετοχή μιας ομάδας από το Ντουμπάι στην Ευρωλίγκα από το 2024/25, αλλά και την διεξαγωγή δύο Final 4 εκεί, το 2025 και το 2029.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Εφές, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν και Βιλερμπάν. Οι επαφές με τους Άραβες έχουν αρχίσει από πέρσι, ενώ τον Οκτώβριο αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Ευρωλίγκας επισκέφτηκε το Ντουμπάι για… αυτοψία. Επικεφαλής της κίνησης των Αράβων για την είσοδο του Ντουμπάι στην Ευρωλίγκα είναι ο ζάπλουτος Αμπντουλάχ Αλ Ναμπόντα, που είναι και ιδιοκτήτης της ομάδας Dubai Basketball Club, ενώ το πρότζεκτ έχει τη στήριξη και του Σεΐχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις συζητήσεις με την Ευρωλίγκα συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των Αράβων ο αδερφός του Νόβακ Τζόκοβιτς, Τζόρτζε, και ο Βόσνιος Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς.

Εφόσον η Ευρωλίγκα ανοίξει τις πόρτες στο Ντουμπάι, τότε είναι δεδομένη η σταδιακή αύξηση των ομάδων. Αρχικά από 18 σε 20 για τη σεζόν 2024/25, με την Παρί και τους Λόντον Λάιονς φαβορί για wild card ως εκπρόσωποι δύο μεγαλουπόλεων της Ευρώπης, από 20 σε 22 το 2026/27 και από 22 σε 24 το 2028/29.
Ακόμη είναι προς συζήτηση πώς με την αύξηση των ομάδων θα διαμορφωθεί και το format της διοργάνωσης. Η πλευρά των Αράβων θα ήθελε να παίζουν όλοι με όλους, αλλά αυτό θα φόρτωνε υπερβολικά το καλεντάρι και θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη με την FIBA. Από πλευράς Ευρωλίγκας προκρίνεται περισσότερο η λύση του διαχωρισμού σε δύο περιφέρειες, με τις ομάδες της ίδιας περιφέρειας να παίζουν στην κανονική περίοδο μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας και με αυτές της διαφορετικής περιφέρειας να παίζουν μία φορά, σε έδρα που θα προκύπτει από την κλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το Ντουμπάι μπει στην Ευρωλίγκα θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής συναίνεση με την FIBA. Σήμερα αρχίζει νέος κύκλος επαφών ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και FIBA με στόχο να βρεθεί μια λύση, αφού το σχίσμα δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η πλευρά της FIBA φέρεται διατεθειμένη να ενοποιήσει τα «παράθυρα» Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου με αντάλλαγμα την… απελευθέρωση των παικτών των ομάδων της Ευρωλίγκας προκειμένου να είναι διαθέσιμοι σε αυτά πάντα και όχι κατά περίσταση και ανάλογα με τις διαθέσεις των συλλόγων τους, όπως τώρα.

Παράλληλα, υπό συζήτηση είναι η ενοποίηση του Basketball Champions League με το Eurocup σε μία διοργάνωση, η οποία θα προσφέρει τουλάχιστον δύο «εισιτήρια» για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Αντίθετα, η FIBA δεν συζητά καν να αρχίζει η σεζόν στην Ευρωλίγκα από τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει τις μεγάλες διοργανώσεις της, Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμιο Κύπελλο, που γίνονται λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ