aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ένα… κακό συναπάντημα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Κακό συναπάντημα και για τις δύο! Ο λόγος για τις Ουρουγουάη και Πορτογαλία, που θα αναμετρηθούν στη φάση των «16» του Μουντιάλ. Υποψιάζομαι ότι αν ρωτούσε κανείς τους προπονητές τους, αντιστοίχως Όσκαρ Ταβάρες και Φερνάντο Σάντος, θα απαντούσαν ότι δεν θα ήθελαν να μπλεχτούν… ο ένας στα πόδια του άλλου. Για εμάς, τους ουδέτερους όμως, σίγουρα αποτελεί πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, ασχέτως ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αποδειχτούν φρούδες οι ελπίδες μας για θέαμα.

Η «σελέστε» έριξε περιποιημένη τριάρα προψές εις βάρος της διοργανώτριας Ρωσίας και έκανε το 3 στα 3, δίχως μάλιστα να δεχτεί γκολ. Ναι, απέναντι σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία τα βρήκε μπαστούνια και νίκησε με το στενό 1-0, δείγμα του ότι σε κλειστές άμυνες έχει «θεματάκια». Στο ντέρμπι κορυφής του α’ ομίλου, όμως, έδειξε άλλο πρόσωπο, αξιοποιώντας το ανοικτό γήπεδο, σκοράροντας και χάνοντας ευκαιρίες.

Η Ουρουγουάη δείχνει ότι αφήνει κατά μέρους τη φήμη της σκληρής (ώς και αντιαθλητικής) ομάδας, εντούτοις είναι φανερό ότι παραμένει ως φιλοσοφία της να διαφυλάξει πρωτίστως το μηδέν παθητικό. Έχει μπροστάρηδες για τη θωράκισή της, το δίδυμο των αμυντικών της Ατλέτικο Χοσέ Μαρία Χιμένες και Ντιέγκο Γοδίν. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει να καθαρίσει το επιθετικό δίδυμο Λουίς Σοάρες και Έντισον Καβάνι.

Ακριβώς, όμως, αυτό το στυλ μάλλον δεν αρέσει στον Σάντος. Ο προπονητής της Πορτογαλίας έδειξε σε όλη την καριέρα του ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει στην εκάστοτε ομάδα του τον δεύτερο ρόλο. Μετρ της τακτικής, οδήγησε την πατρίδα του στην κατάκτηση του Γιούρο 2016 με… τσούκου-τσούκου μπολ και στην πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ με «αχ και βαχ». Διακατέχεται από ποδοσφαιρικό ρεαλισμό μέχρις εσχάτων και δεν τον νοιάζει να δώσει εντολή στον Κριστιάνο Ρονάλντο να περιμένει στο μισό γήπεδο το καλοδουλεμένο Μαρόκο.

Εν κατακλείδι, αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση για τους προπονητές και τους φίλους της τακτικής. Όσο για τους πλείστους από εμάς, που μας αρέσουν τα γκολ και το θέαμα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα… κολλήσει η μπάλα στο κέντρο του γηπέδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ