aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αισιοδοξία με τεκμηρίωση

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Δεν συνηθίζει τα μεγάλα λόγια ο Χριστάκης Χριστοφόρου. Αυτό φανερώνει τουλάχιστον ο πρότερος βίος του στον πάγκο του Απόλλωνα και της ΑΕΛ. Γι’ αυτό και πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν ακούγοντάς τον να θέτει τον πήχη πολύ ψηλά, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Εθνικής Κύπρου στον 8ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ο ομοσπονδιακός προπονητής έθεσε στόχο το νέο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών. Κάτι που -εμμέσως πλην σαφώς- ισούται με διεκδίκηση πρόκρισης στα ρωσικά γήπεδα το 2018.

Μπορώ να δικαιολογήσω μέχρι ενός σημείου τη συγκρατημένη αισιοδοξία, που απορρέει από τις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Οι εμφανίσεις στα προκριματικά του Γιούρο 2016, σαφέστατα και δημιούργησαν αυτοπεποίθηση, παρά το πικρό τέλος με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Μάλιστα, ο νυν τεχνικός της Κύπρου μπορεί να αισθάνεται πιο τυχερός από τον προκάτοχό του, Πάμπο Χριστοδούλου. Διότι ανέλαβε σε μία καλή εποχή, αφού μετά από χρόνια έχουμε εξαγωγή παικτών μας σε άλλα πρωταθλήματα: Κωνσταντίνος Λαΐφης, Μάριος Αντωνιάδης, Γρηγόρης Κάστανος, Ανδρέας Μακρής, Νέστορας Μυτίδης, Ανδρέας Αβραάμ και Τζέισον Δημητρίου. Η αλλαγή παραστάσεων λειτουργεί συνήθως ευεργετικά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, ενώ προσθέτει και εμπειρία.

Παραλλήλως, έχουμε επιστρέψει στη φάση κατά την οποίαν υπάρχουν αρκετοί γηγενείς ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα των κυπριακών ομάδων. Από τις υποχρεώσεις σε συλλογικό επίπεδο είχε σημαντικό χρόνο συμμετοχής μέχρι στιγμής μία πλειάδα ποδοσφαιριστών (πού καιροί που γύριζε τα γήπεδα της Β’ Κατηγορίας ο Νίκος Νιόπλιας, μπας και πιάσει «λαβράκι»).

Βεβαίως, δεν πιστεύω ότι ο Χριστοφόρου μίλησε για ρεκόρ βαθμών, δίχως να είχε προηγηθεί ενδελεχής μελέτη των αντιπάλων μας. Φαντάζομαι ότι ο Κύπριος τεχνικός καλοδέχτηκε την πρόσφατη απόφαση για συμμετοχή του Γιβραλτάρ στον όμιλό μας, το οποίο πιθανόν να βλέπει σαν «έξι βαθμούς». Από εκεί και πέρα, η Εσθονία δεν προκαλεί φόβο, ενώ η Ελλάδα είναι απρόβλεπτη.

Στο χέρι, λοιπόν, του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το έμψυχο δυναμικό, τουλάχιστον απέναντι σε ομάδες που επιτρέπουν όνειρα για καλή σοδειά. Από εκεί και πέρα, αν έρθει όφελος απέναντι στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και, γιατί όχι, στο ματς της ερχόμενης Τρίτης με το Βέλγιο στο ΓΣΠ, θα είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ