aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤα Βαλκάνια δεν είναι παίξε - γέλασε

Τα Βαλκάνια δεν είναι παίξε – γέλασε

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ασφαλώς και σε όλους αρέσει και εξιτάρει ενδεχόμενη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2028 και πολύ περισσότερο του Μουντιάλ του 2030 στα Βαλκάνια και δη σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Κάποιοι μπορεί να μην πήραν το στα σοβαρά όταν έγινε κουβέντα για κοινή υποψηφιότητα από τις τέσσερις χώρες, όπως όμως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται πλέον για κουβέντα αλλά ειλημμένη απόφαση από τους ηγέτες των τεσσάρων κρατών, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας!

Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα εξυπακούει αυτόματα εκτός από τεράστια ευθύνη και φοβερή προεργασία, συνεργασία, οργάνωση και ατελείωτες ώρες δουλειάς. Μια υποψηφιότητα (για τη διοργάνωση Μουντιάλ) προϋποθέτει βέβαια και πολλά άλλα πράγματα, όπως όμως λέει και η γνωστή λαϊκή μας ρήση, «εν τη ενώσει η ισχύς»! Άλλωστε η Ελλάδα έχει την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που αποτελεί βασικό εγχειρίδιο για τη συγκεριμένη απόπειρα. Ίσως μάλιστα ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ να δουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια τέτοια πιθανότητα, αφού η διεξαγωγή μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης κάποια στιγμή έγινε και… μόδα.

Αρχικά ήταν οι Κάτω Χώρες, Ολλανδία και Βέλγιο, που διοργάνωσαν από κοινού το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000. Ακολούθησαν οι Αυστρία και Ελβετία το 2008 και πιο πρόσφατα το 2012 με τις Πολωνία, Ουκρανία να συνδιοργανώνουν το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2012. Τα οφέλη και προπάντων τα κέρδη που θα φέρει μια από κοινού διοργάνωση και στις τέσσερις χώρες (που είναι αλήθεια πως τα έχουν ανάγκη) είναι τεράστια (ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, τουρισμός, οικονομία κ.λπ. κ.λπ.). Φυσικά, όπως ισχύει πάντα σε τέτοια εγχειρήματα, ελλοχεύουν και πολλοί κίνδυνοι, πέραν του χουλιγκανισμού, του αλκοόλ και άλλων επικίνδυνων καταστάσεων που «ανθούν» στο ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά είναι θέματα που θα απασχολήσουν και ασφαλώς θα συζητηθούν όταν θα έρθει η ώρα. Προς το παρόν μένουμε στην επισημοποίηση κατά κάποιο τρόπο της «είδησης» και με την ευχή πως θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε τόσο κοντά μας –δίπλα μας στην ουσία- μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η οποία θα έχει ασφαλώς και για μας αρκετά «καλούδια», με πρώτη και καλύτερη τη δυνατότητα να μπορούμε να λέμε «ήμουν κι εγώ εκεί».

ΥΓ: Για την ιστορία να πούμε πως, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, θα δημιουργηθεί 16μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη-εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ενώ η υποψηφιότητα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ